Izbornik
askvorc0208202227

Predstavljena knjiga „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992.-1995.“

PETRINJA – Proslava Lovrenčeva u Petrinji nastavljena je promocijom još jedne knjige. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Petrinji, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića predstavljena je knjige naziva „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992.-1995.“, autora Đure Škvorca.

Promocija knjige je započela kratkim video isječkom iz filma „Dani za sjećanje“ kojeg je Matica pripremila 2006.godine. Na samom početku, Vladimir Krpan, urednik ove knjige i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Petrinji se zahvalio svima koji su sudjelovali na stvaranju ove knjige, kao što se zahvalio autoru ove knjige na svemu što je učinio u svom istraživačkom radu.

„Ove godine objavljujemo knjigu u kojoj se dokazuje sve ono što je nama bilo potpuno jasno i sada već davne 1991.godine, a to isto je bilo jasno našim protivnicima i tijekom rata, i poslije rata i danas, a bojimo se da će tako biti i u vremenima koja dolaze. Ova knjiga nije ni za prošlost, ni za sadašnjost, ova je knjiga za budućnost u kojoj će nastaviti prevladavati zaborav, neznanje i ravnodušnost. Ova knjiga je zapravo jedna opomena svima nama“, kazao je Krpan te dodaje kako knjiga prikazuje svjedočanstvo života kojeg smo proživjeli, zapisana je povijest u kojoj smo sudjelovali, povijest koju smo stvarali.

Ivan Latinčić, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Petrinji, ujedno i člana uredništva je uvodno istaknuo kako tema knjige ima posebno značenje za sve nas s područja Banovine, a ujedno je otkrio nekoliko stvari za koje smatra da je vrijedno istaknuti čitajući knjigu.

„Knjiga Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini temelji se na korištenju, prije svega, izvornog arhivskog gradiva i relevantne literature. Značajnu vrijednost knjizi daje širina kojom su opisivani svi bitni elementi i čitajući knjigu stekao sam dojam kako prilikom opisivanja svih bitnih stvari u knjizi. Stoga ovo djelo zaista predstavlja svojevrsnu enciklopediju podataka o oružanoj sili pobunjenih Srba na Banovini. Kako je sve u knjizi pisano na poprilično pregledan način koje je lagano pratiti, smatram ovo djelo izvrsnom literaturom kako za širu javnost, zainteresiranu za ovu temu, ali isto tako i za studente povijesti“, kazao je Latinčić te dodaje kako je pregledan prikaz iscrpnih podataka ove knjige njezina najveća vrijednost.

Stipica Grgić, znanstveni suradnik, je u svom govoru kazao kako nas je Domovinski rat najviše danas oblikovao te je najviše utjecao na Republiku Hrvatsku, pa tako i Petrinju. „Kada vidimo zapravo sam naslov ove knjige mi znamo o čemu ona govori, govori o jednoj vojnoj jedinici koja je djelovala na području Banovine, koja je bitna za razumijevanje onda ratnih operacija i na Banovina i u drugim dijelovima Hrvatske. Ona je bila vojna silna, kako autor opisuje, onog dijela srpskog pučanstva Republike Hrvatske koji su legalno izabrani vlastima Hrvatske odlučili pružati ilegalni oružani otpor. U ovom slučaju knjiga opisuje konkretno 39.korpus srpske vojske Krajine koji je ustrojen 1992.godine. Rad pred vama nastoji proniknuti ono što se često zanemaruje, a to je organizacija i djelovanje jedne ustrojbene vojne jedinice na tom području i dobrim je dijelom proširena i dopunjena verzija autorova doktorata obranjenog početkom 2016.godine“, kazao je između ostaloga Grgić te dodaje kako je knjiga primjer jednog dobrog vrhunskog istraživanja.

Na samom kraju, autor knjige Đuro Škvorc otkrio je zbog čega se odlučio napisati ovu knjigu. „Jedan od prvih razloga je bio taj što sam i sam jedan dio svog ratnog puta proveo na Vurotu. Nešto prije sam znao o Banovini i kao povjesničar i kao geograf, ali prva saznanja sam imao kao srednjoškolac. Onda sam prvi puta fizički došao u Petrinju 1981.godine. Kada je završila Oluja, došao sam već u rujnu ovdje i došao sam vidjeti kako to izgleda i bio sam razočaran“, rekao je između ostaloga Škvorc.

Kaže kako se dugo premišljao napisati ili ne napisati ovu knjigu, a onda je ističe, presudio potres. „Što se dogodilo u potresu? Kada je jedna dogradonačelnica grada jednog vašeg banovinskog na televiziji javno govorila o tome da je svo zlo počelo s potresom. Onda sam si postavio pitanje kako s potresom? Što se dogodilo s tom Banovinom, s Petrinjom? Zlo, kroz povijesne dokumente, je krenulo 1918.godine u ovom kraju“, kazao je Škvorc.

Potporu izdavanju knjige dao je i Grad Petrinja, a na promociji je bila i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. „Zapravo sam autor navodi da ga je ponukalo pisanje same monografije, iako je doktorirao na tu temu, potres koji nas je pogodio prije dvije godine i gdje se ponovila povijest, gdje su naši Petrinjci ponovno morali odlaziti iz svojih domova, u situaciji gdje su im ponovno bile porušene kuće. Kao što sam puno puta ponavljala poslije potresa, imamo u Petrinji generacije koji treći puta grade svoje domove, svoje kuće. Jedan zanimljiv osvrt na ovu monografiju, svakako potrebna knjiga, nadasve mlađim generacijama da se ne zaboravi sve ono što se događalo prije 30-tak godina i vjerujem da će se naći u domovima brojnih Petrinjaca da i oni koji su sudjelovali u akciji Oluja, povijesno razdoblje prije toga da se malo prouči da malo bolje znamo povijest našeg naroda, našeg naroda i našeg zavičaja“, kazala je Komes.

Knjiga „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini 1992.-1995.“ tiskana je u 800 primjeraka, ima 387 stranica, ima 1231 fusnotu te je ispunjena brojnim slikama te preslikama brojnih dokumenata iz vremena Domovinskog rata.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X