Izbornik
steficasanticgore

Predstavljena slikovnica učiteljice Štefice Šantić „Kad zaplešu anđeli“

SISAK – Sisačka učiteljica razredne nastave, Štefica Šantić u prostorijama Strukovne škole u Sisku predstavila je svoje prvo književno djelo, slikovnicu naziva „Kad zaplešu anđeli“. Svečana promocija okupila je više od 50 uzvanika među kojima su se našli autoričini prijatelji, kolege, poznanici, bivši učenici te njihovi roditelji. Promociji su video pozivom prisustvovali i oni kojima je ova knjiga posvećena, petogodišnja unuka Mia i trogodišnji unuk Gabriel.

Dijelove iz priče pročitala je mlada sisačka spisateljica i autoričina bivša učenica Marita Čatić, a za glazbeni dio pobrinula se Helena Filipović. Autorica se osvrnula na proces nastajanja ovoga književnoga djela, ali i istaknula važnost posvećivanja i adekvatno provedenog vremena s djecom.

Autorica u djelu tematizira izazov kojeg, u današnje vrijeme, brojne obitelji iskušavaju – udaljenost od najmilijih zbog preseljenja i odlaska u druge države. Fiktivnim elementima u priči želi mlađoj publici približiti ovaj osjećaj fizičke udaljenosti povezane sa snažnim emocionalnim podražajima koje, iz osobnog iskustva, svakodnevno prolazi. Uz narativni, slikovnica sadrži i didaktični element kojim autorica poziva i, kao učiteljica, daje zadaću roditeljima da provedu svoje vrijeme s djecom tako da zajedno ispune ilustraciju nepopunjenog obiteljskoga stabla koje se nalazi na kraju djela. Ovi elementi čine ju namijenjenom čitateljima svih životnih dobi.

„Dugo sam se dvoumila hoću li izdati ovu knjigu koja je samo prva u nizu onoga što sam godinama stvarala, a pandemija koronavirusa osvijestila me i potaknula da moram živjeti u trenutku jer je sutra, možda, prekasno. Ona je, prije svega, ostavština s posvetom mojim unucima koji žive u dalekom Stockholmu i udaljenost koja je između nas, zbog koje svakodnevno proživljavam teške trenutke, ali i bezuvjetna ljubav inspirirale su me za njezino nastajanje“, izjavila je autorica slikovnice Štefica Šantić.

Slikovnica je tvrdoga uveza te autorica potpisuje tekst u cijelosti. Ilustracije je izradio akademski slikar Alem Biočić. Grafički je pripremljena i tiskana u Tiskari Polygraf Sisak uz lekturu Đurđice Petković Biočić. Fotografije unutar knjige djelo su autorice Štefice Šantić te Franje Mihaljevića. Knjiga je u slobodnoj prodaji po cijeni od 50 kuna.

Štefica Šantić, rođ. Bartolić, rođena je 13. 8. 1964. Djetinjstvo, mladost i školovanje provela je u Petrinji. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu kao nastavnik razredne nastave. Od 1985. živi u Sisku i radi u osnovnoj školi kao nastavnik razredne nastave. Ova je priča njezino prvo tiskano književno djelo. U slobodno vrijeme čita, piše poeziju, priče i bajke. Voli djecu, ples, glazbu, šetnju, more i kamene kuće. Želi više vremena provesti sa svojim unucima te napisati i objaviti još neka književna djela.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X