maljevac20052022217

Predstavljene knjige Željka Maljevca „Rođen u incestu“ i zbirka poezije „Sisački (ru)let“

PETRINJA – Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja na Trgu kulture, organizirala je predstavljanje dvije knjige Željka Maljevca, prva je roman „Rođen u incestu“, a druga je zbirkaa poezije naziva „Sisački (ru)let“. Za početak nam je Maljevac otkrio kako je prije dvije i pol godine sisačka Udruga za promicanje alternativne i urbane kulture izdala njegov prvi roman „Rođen u incestu“ s 230 stranica, roman koji je nastajao četiri godine.

„Radi se sadržajno o jednoj obitelji pred II.Svjetski rat koja živi u onoj klasičnoj hrvatskoj zadruzi, dakle velika obitelj, koja se kroz vrijeme II.Svjetskog rata sve do današnjih dana, pa i u budućnosti, raslojava. Dolazi do raznih sukoba, pa i dolazi do incesta, rađanja djeteta koje je rođeno u tom incestu. Govori o odnosima u obitelji koji karakteriziraju sve te društvene, ekonomske, socijalne i psihološke promjene, a govori i o modernim stvarima, globalnom dobu, virtualizaciji, virtualnom svijetu, društvenim mrežama i može se reći da je to i jedan moderan roman“, kazao nam je uvodno Maljevac.

Ujedno nam je otkrio i zbog čega je svojoj zbirci poezije „Sisački (ru)let“ dao upravo takvo ime. „Zato što je život u Sisku, posebice poslije potresa, u mnogo čemu zbilja rulet, a može se shvatiti i u onom smislu uznesenom, ponesenom, uzvišenom, kao jedan let, prije svega poetski, duhovni let kroz vrijeme, ljude, jer Sisak ima što pokazati, ima ljepote kao što su Kupa, Šetnica, Stari most, sve je to bezvremenski i zaista su veliko nadahnuće da svakog čovjeka koji promišlja, da na jedan poetski način su dobra inspiracija za pjesme“, dodaje Maljevac.

U planu ima i jedan roman priča i pripovijetki o poznatim ljudima, no na jedan drugačiji način. „Ne volim govoriti tko mi je uzor u književnosti, ali sigurno bi se moglo reći da je to Krleža na neki način koji je utjecao na formiranje strukture priče, po dijalogu, socijalnoj tematici i nadam se da ću do polovine iduće godine izdati tu knjigu. Ja nisam ni književnik ni pjesnik, ja sam klasični novinar cijeloga života i ja si ne umišljam da sam napravio nešto. Napisao sam, a na ljudima je da sude“, istaknuo je Maljevac.

Nakon pročitanih nekoliko ulomaka iz knjige, večer su svojim glazbenim repertoarima upotpunili Neven Hrustić i Danko Tomanić na gitarama. Na samom kraju, autor knjiga Željko Maljevac darovao je nekoliko primjeraka svoje zbirke pjesama „Sisački (ru)let“ Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, kao što su našoj Knjižnici darovane slikovnice naziva „Dvije pahuljice Lori i Dori“, autora Gordane Sedmak Jednačak i Željka Maljevca.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X