Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
unskootpadpostgo

Predstavnici Unsko-sanskog kantona sa županom o potencijalnom odlagalištu radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

SISAK – U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku, župan Ivo Žinić je zajedno sa predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić i svojim zamjenikom Romanom Rosavcem, održao radni sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona iz susjedne Bosne i Hercegovine.

„Na današnjem radnom sastanku uglavnom smo razgovarali o budućoj lokaciji radioaktivnost otpada, skladištanja takvog otpada na Trgovskoj gori, točnije na lokaciji Čerkezovac, bivšoj vojarni gdje bi Republika Hrvatska trebala u budućnosti, ukoliko se to tako dogodi, skladištiti svoj radioaktivni otpad. Ovdje u razgovorima sa predstavnicima Unsko-sanskog kantona, gdje su oni sukladno zaključcima sa jednog radnog sastanka prije dva mjeseca u Dvoru, donijeli zaključak da će obići sve županije, kantone u susjedstvo ove lokacije i pokušati lobirati da na toj lokaciji ne dođe do skladištenja radioaktivnog otpada“, rekao je uvodno župan Žinić.

Dodaje kako je njihov stav i dalje identičan, ali dodaje kako su na sastanku bili i stručnjaci koji pokušavaju uvjeriti da radioaktivni otpad nije opasan otpad. „Danas smo u gotovo sat i pol vremena donijeli i razgovarali o nekim budućim sastancima i dogovorima. Ali ono što mogu reći ovaj današnji sastanak i budući razgovori ovise najviše o međuministarstkom sastanku između Hrvatske i Slovenije, ministra zaštite okoliša Hrvatske i ministrice iz Slovenije koji će biti održan 30.rujna u Ljubljani gdje ćemo vidjeti na koji način će to biti regulirani između Hrvatske i Slovenije. Sukladno tom sastanku krenut će se dalje u proceduru da li će to skladište biti ovdje ili u Sloveniji, lokacija Vrbina. O tome će odluku donijete dvije države“, dodaje Žinić.

Logičnim je ocijenio stav građana iz susjedne Bosne i Hercegovine da se protive izgradnji skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ali dodaje kako mnogi takav stav imaju zbog neznanja, pa i negativne kampanje koja je vođena u našoj županiji od strane nekih čelnika koji se protive takvom skladištu u Čerkezovcu.

„Međutim ja želim i ovim putem umiriti javnost i reći da skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost, pogotovo ukoliko se to bude skladištilo na tom području. Tražili smo od naših susjeda da nam argumentiraju sve ove njihove stavove, jer oni su protiv ove lokacije, koji su to argumenti. Nažalost nismo čuli baš neke osobite argumente, jer smatramo da ovakav način skladištenja ne predstavlja nikakvu opasnost“, ističe Žinić te podsjeća kako je obišao prije tri godine skladište radioaktivnog otpada u Sloveniji te dodaje kako su neposredno u blizini takvog skladišta naselja. Još jednom je ponovio kako se ovdje radi o nisko i srednje radioaktivnom otpadu.

Na pitanje koji je njegov osobni stav i koji je stav Sisačko-moslavačke županije po tom pitanju, župan je odgovorio : „Uvijek sam protiv bilo čega što bi moglo naštetiti zdravlju, životima ljudi ili naštetiti prirodi. To je moj stav“, rekao je Žinić.

Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona je istaknuo kako su ovdje u duhu dobrosusjedskih odnosa došli razgovarati o problemu koji muči više od 300 tisuća građana u susjednoj Bosni i Hercegovini.

„I čini mi se da vrijeme koje je proteklo od pojavljivanja ovog problema radi isključivo za BiH i stanovnike BiH i za sve ono što mi štitimo na području BiH u ovim razgovorima da Hrvatska odustane od ove lokacije. Što odmiče više vrijeme javnost BiH, sve razine vlasti, od lokalnog do državnog su jedinstveniji da se drugoj strani, odnosno regulatornim tijelima i svima onima koji upravljaju ovim problemom na području Hrvatske da objasnimo da je ta lokacija je neprihvatljiva sa aspekta 300 tisuća stanovnika, sa aspekta Une, nacionalnih parkova s vaše i naše strane, prirodnih parkova“, rekao je Bunić.

Još jednom su ponovili kako im je lokacija na Čerkezovcu neprihvatljiva za smještanje takvog otpada. „Nije to baš toliko bezazleno jer imali smo dovoljno vremena da upoznamo sve aspekte, da upoznaju i imamo opravdan strah. 300 tisuća stanovnika, a s druge strane i vaši građani vjerojatno isto misle i imaju bojazan o ovom problemu. Danas smo ovdje da zajedno i prijateljski na razini Kantona i Županije s vaše strane pošaljemo jasnu poruku da se ovo pitanje treba dalje tretirati kao problem, da ovo pitanje treba razmotriti i da ovu lokaciju treba razmotriti ponovno do konačnog dogovora. Za nas je prihvatljivo da to bude rješavano onako kako je rješavano u proteklih 50-tak godina“, dodaje Bunić te dodaje kako ovaj prostor s jedne i druge strane granice napušta veliki broj ljudi, te smatra kako bi zbrinjavanje ovakvog otpada samo pogoršalo tu situaciju. Stoga vjeruje kako će u cijeloj priči prevladati razum.

Hrvoje Prpić, direktor Fonda za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško je istaknuo da ukoliko dođe do zajedničkog rješenja koje u potpunosti zadovoljava hrvatsku stranu na sastanku 30.rujna u Ljubljani, onda nema potrebe za takvim skladištem u Hrvatskoj.

„Dakle 30.rujna je taj važan sastanak međudržavnog povjerenstva na kojem će se raspraviti još jednom mogućnost rješavanja radioaktivnog otpada na zajedničkom odlagalištu u Vrbini u Sloveniji. Ukoliko do toga ne dođe onda na snagu stupa realizacija Nacionalnog programa kojeg je Vlada donijela u studenom prošle godine prema kojem je potencijalna ta lokacija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada vojni kompleks Čerkezovac. I ono što sam ja i danas rekao našim susjedima, da moraju isto tako uvažavati da u postupku onoga što mi moramo provesti, od radiološkog monitoring nultog stanja, istražnih radova, sigurnosnih aspekata, koji su podloga za studiju i procjenu utjecaja na okoliš, da će susjedna država, ne samo BiH nego po konvencijama sve susjedne države će biti uključene u tu prekograničnu suradnju gdje će apsolutno s njihove strane biti mogućnost uvida u te naše aktivnosti, oni će biti sukladno tim konvencijama informirani o tome što se radi, imati mogućnost davati svoje primjedbe“, rekao je Prpić.

Jasmin Emrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je rekao kako je ovo važna tema. „Mi lobiramo za zajednički dogovor Hrvatske i Slovenije te da se radioaktivni nuklearni otpad skladišti i odlaže na mjestu gdje i nestaje, to jest u neposrednoj blizini Nuklearne elektrane Krško i na neki način želimo i tražimo podršku u tome da to rješenje bude prihvatljivo i za Hrvatsku i za Sloveniju, a mi ćemo onda s time biti sretni i nakon 20 godina moći ćemo prodisati jer svih ovih godina od 1999.godine kada je programom prostornog uređenja određena Trgovska gora kao potencijalna lokacija za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, stanovnici Unsko-sanskog kantona su u strahu, pod jednim psihičkim pritiskom hoće li se to stvarno dogoditi“, istaknuo je Emrić koji je na samom kraju podsjetio kako su oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila rezoluciju kojom se protive izgradnji odlagališta takvog otpada na Trgovskoj gori.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X