Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
plenkovićupetrinjinaslov

Premijer Plenković posjetio Petrinju i Glinu: „Napore sada valja kanalizirati prema fazi oporavka”

PETRINJA /GLINA – Premijer Andrej Plenković posjetio je danas  Petrinju gdje je, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ sudjelovao na sastanku Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom.

“Rad Stožera je prepoznat, napravljeno je puno; valja sada kanalizirati napore prema fazi oporavka” istaknuo je Plenković dodavši da je od “osobite važnosti pritom imati povjerenje ljudi, stanovnika Banovine”. Dodao je kako su saniranje stanja na terenu, uklanjanje urušenih stambenih i poslovnih zgrada, pretpostavke poslijepotresne obnove. To su i preduvjeti za gospodarsku aktivnost i povratak u redovne životne tokove koji osiguravaju ostanak stanovništva na ovom području. Jedna od poluga normalizacije, kako je rekao, je i dobra prometna povezanost Sisačko-moslavačke županije s ostatkom Hrvatske, upoznavši članove Stožera s koracima koji su poduzeti za dovršetak izgradnje autoceste Zagreb – Sisak, preciznije, dionice autoceste od Lekenika do Siska duljine od oko 12 kilometara. Na temelju Odluke Vlade RH Hrvatske su autoceste preuzele obvezu ostvarenja toga projekta vrijednoga oko 300 milijuna kuna. Objavljen je javni natječaj, a dovršetak izgradnje dionice autoceste od Siska do Lekenika očekuje se za dvije godine.

Nakon Petrinje, predsjenik Vlade je posjetio i Glinu gdje je obišao kontejnersko naselje „Mali dom“ s četrdesetak stambenih kontejnera u koje se, od prošle subote, useljavaju stanovnici šireg glinskoga područja.

„U Petrinji gdje je bio jedan radni sastanak imao sam prigodu čuti od dvojice potpredsjednika i ministra Horvata i svih drugih sudionika brojnih aktivnosti ovdje na Banovini, što se sve do sada učinilo, kako napreduju aktivnosti vezane za sanaciju posljedica od potresa i naravno, pripreme za obnovu kao i pomoć stanovništvu ovoga dijela Hrvatske. Potpredsjednik Medved me izvijestio da je više od 1750 kontejnera ili mobilnih kućica ovdje postavljeno na Banovini, samo od strane države. Povrh toga su različite donacije nekih drugih privatnih inicijativa, udruga. Više od 2 tisuće njih je priključeno na struju. Sve one koje su u Petrinji ili u Glini ujedno imaju i ostalu infrastrukturu kao ovo kontejnersko naselje ovdje u Glini, a aktivnosti Crvenoga križa i svih drugih pomažu ljudima u manjim mjestima, zaseocima, kako bi se sanirali bunari od kojih su mnogi nakon ovog potresa bili u poteškoćama. S te strane, sva ministarstva, sve službe su zaista agilne, aktivne. Pomaže se i oko pripreme hrane i oko financijske pomoći i omogućavanja organizacije života što je to bolje moguće. Naravno da ministar Horvat i Ministarstvo graditeljstva sa svima ostalima provodi sve aktivnosti kako bi se pripremio i ubrzao sam proces obnove. Razgovarajući s ljudima ovdje koji su uglavnom iz Gline, koji nisu u mogućnosti biti u svojim domovima, vidim da su u ovim okolnostima zadovoljni sa smještajem koji je ovdje organiziran. Naravno i njihova očekivanja i zadaća je svih institucija države da taj njihov boravak u ovom privremenom smještaju ne bude predug“, izjavio je Plenković u Glini.

Na kraju, još jednom je zahvalio svima – Stožeru, potpredsjednicima Vlade, čelnicima lokalne samouprave, pripadnicima službi Civilne zaštite, vojske, policije, vatrogasaca, HGSS-a, Crvenog križa, Caritasa, inženjerima koji su radili na procjeni šteta kao i svim volonterima koji su u protekla tri mjeseca pomagali ljudima na Banovini nakon razornih potresa.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X