Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20210129_130050Ivanjek

Preminuo dugogodišnji tehničar Petrinjskog radija Ivan Ivanjek

PETRINJA – U kasnim večernjim satima, nekoliko minuta prije ponoći, u četvrtak 28.siječnja nakon duge i teške bolesti u 75.godini, preminuo je radijski tehničar Ivan Ivanjek, saznajemo od obitelji.

Ivanjek je rođen 6.6.1947. u Petrinji. Na Petrinjskom radiju je radio od 1963. do 1967., 1969. i 1970., od 1980. do 1984., te od 1992. do odlaska u mirovinu.

U knjizi Petrinjski radio prvih 60 godina Ivanjek je opisao godine i događaje provedene radeći kao tehničar. „Budući da tih godina Radio nije radio svaki dan, a kino jest, tako sam i ja više vremena provodio u kinu nego na Radiju. No i ona dva-tri tjednom bila su dovoljna da s tadašnjim spikerima Vlatkom Hoić, Antunom Petračićem, Ivanom Vujićem, Franjom Vuićem, Lidijom Lochert, Zdenkom Kovačićek (Potz), Ankicom Vučetić (udama Šmit) i drugima zavolim taj način komuniciranja sa slušateljima i to s one druge strane na kojoj se ne govori, a koja obavlja veći dio posla. Sve ono što se ne čuje i ne izvede osobnim glasom, obavi tehnika i tehničar.“

Nadalje, Ivanjek se sjeća jednog od svojih povrataka na radio 1980.

„Mojim dolaskom, u mirovinu odlazi i srednji val i prelazimo na emitiranje programa na UKW području. Tadašnja ekipa u Radio Petrinji u sastavu: Vjekoslav Kušan, Željko Krznarić, Branko Maruševac, Hrvoje Demerec, Slavko Zgurić, Ljiljana Mandić i ja činimo sve da se program Radija što kvalitetnije prenese do slušatelja. I ne samo to!

Organiziraju se koncerti, ljetne priredbe nazvane „Ljeto u Petrinji“ koje su ostale i do danas, disco večeri itd.“

Ivanjek je zapisao i sjećanja na početak Domovinskog rata. „Nakon 2.rujna 1991. izvlačimo radio iz Petrinje, selimo ga u Malu Goricu, zatim u Petrovac, a ja selim u Zapovjedništvo u Zagreb. Po povratku ne nalazim Radio u funkciji i posredovanjem Hrvoja Demerca ponovno okupljam ekipu i skupljam tehniku. Uz pomoć Tomislava Rossa u Žažini montiram istu i na Badnjak 1991. i javljam se onima preko Kupe kako ne bi pomislili da nas nema.”

Svojim radom na radiju Ivanjek je ostavio značajan trag. Pogotovo je značajan njegov angažman i doprinos u neprekinutom funkcioniranju radija u Domovinskom ratu.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X