preporukeosamoizolacijiinaslov

Preporuke za osobe kojima je određena samoizolacija

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je preporuke za osobe kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji. Riječ je o sljedećih 10 mjera:

  1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće
  2. Svakodnevno kontaktirajte nadležnog epidemiologa
  3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer
  4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…)
  5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu
  6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite
  7. Redovito provjetravajte prostoriju
  8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo
  9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu
  10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine

Broj nadležnog epidemiologa možete dobiti preko županijskih centara 112.

One koji se ne budu pridržavali pravila kućne samoizolacije očekuju visoke kazne. Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 120.000 kuna.

Osim ostanka kod kuće, HZJZ podsjeća da je potrebno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima. Bliskim kontaktom se smatra kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manjoj od jednog metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta. Pogotovo treba izbjegavati kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama.

– Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža, savjetovao je HZJZ.

Dodatno je savjetovao da osobe u samoizolaciji usta prekriju maramicom dok kašlju i kišu te ju nakon uporabe odlože u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operu i dezinficiraju.

HZJZ preporuča da osobe ne izlaze iz kuće, osim u slučaju prijeke potrebe kada je potrebno prekriti nos i usta te održavati udaljenost od drugih ljudi, da ne idu na posao, u školu te da ne pohađaju vjerska i druga okupljanja.

Također, ne bi trebali rukom dodirivati lice, oči, nos i usta, niti se rukovati, koristiti javni prijevoz ili taksi te primati posjete ili pozivati druge kući.
Hranu ili potrepštine neka dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač.

Prilikom preuzimanja potrebno je biti na udaljenosti od barem jednog metra, prekriti nos i usta maramicom ili ne boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene.

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X