Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
osteoprevencijanaslov

Prevencija osteoporoze bila je tema „Dijagnoze“

Povodom Svjetskog dana osteoporoze koji se svake godine obilježava 20. listopada, o ovoj bolesti bilo je riječi i u „Dijagnozi“, emisiji o zdravlju u programu Petrinjskog radija.

Kako podsjeća Hrvatski zavod za javno zdravstvo, „osteoporoza je metabolička bolest koja uzrokuje gubitak koštane mase, što rezultira krhkim kostima i povećanim rizikom od prijeloma. (Kod osoba s osteoporozom do prijeloma kosti može doći već i kod najmanjih trauma, kao što su udarac u namještaj, saginjanje ili kihanje. Najčešće dolazi do kompresivnih prijeloma kralježaka, prijeloma vrata bedrene kosti i prijeloma distalne podlaktice. Prijelomi vrata bedrene kosti, odnosno kuka, vodeći su uzrok invalidnosti kod osoba starije životne dobi te najčešći uzrok smrti uzrokovan ozljedama u dobnoj skupini starijih od 65 godina. Dovode do smanjenja mobilnosti, neovisnosti i produktivnosti).

Osteoporoza je jedna od takozvanih „nevidljivih“ bolesti, jer do simptoma i posljedica dolazi kad je već u uznapredovalom stadiju. Procjenjuje se da će jedna od 3 žene i jedan od 5 muškaraca starijih od 50 godina doživjeti prijelom kosti uslijed osteoporoze.

Glavni rizični čimbenik osteoporoze je starenje, odnosno s njim povezane hormonalne i metaboličke promjene. Možemo razlikovati postmenopauzalnu osteoporozu, do koje dolazi uslijed pada razine estrogena, najčešće kod žena između 50 i 70 godina, od senilne osteoporoze povezane sa starenjem, koja se najčešće javlja nakon 70. godine života. Sa starenjem stanovništva očekuje se da će osteoporoza, već sada vrlo učestalo stanje, postati još značajniji javnozdravstveni problem.

Koštana masa nastaje tijekom djetinjstva, puberteta i adolescencije. Njezino smanjenje počinje već u srednjim tridesetima i tada više nije moguće preventivnim mjerama utjecati na stvaranje nove koštane mase, međutim možemo prevenirati i usporiti njen gubitak. Slično kao i u mlađoj životnoj dobi, na to možemo utjecati pravilnom prehranom, bogatom kalcijem i vitaminom D (mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće, plava riba, orašasti plodovi i sjemenke) uz dovoljan unos proteina. Neophodna je i tjelesna aktivnost s opterećenjem, kao što su hodanje, penjanje uz stepenice ili ples, a potrebno je uključiti i vježbe za ravnotežu i stabilnost, koje mogu pomoći prevenirati padove i posljedične prijelome. Tjelesnu aktivnost treba prilagoditi stanju pojedinca i provoditi uz konzultaciju s liječnikom, jer određene vježbe visokog intenziteta, nagli pokreti te saginjanje u struku mogu povećati rizik od prijeloma“, upozorava HZJZ.

O prevenciji osteoporoze, odnosno gubitka koštane mase bilo je riječi i na predavanju koje je povodom Svjetskog dana osteoporoze, u sklopu Nutrikluba, segmenta svog projekta „Godine nisu važne“ organizirala Udruga „Naš život“ Petrinja. Predavanje je održala prof. savjetnik Šeherzada Šaini Talić, a njegove naglaske prenijeli smo u emisiji „Dijagnoza“.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X