Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
divjaksisak2020

Prije preseljenja na novu lokaciju, ministrica Blaženka Divjak posjetila sisačku Strukovnu školu

SISAK – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je Strukovnu školu u Sisku. Na samom početku je istaknula kako su danas posjetili školu na njihovoj staroj adresi u Lađarskoj ulici, a uskoro će ta škola biti na novoj lokaciji.

„Zapravo je cilj današnjeg posjeta bio da danas čujemo nastavnike strukovnih škola, da razgovaramo o provođenju reforme kako u općeobrazovnom smislu tako i vezano uz strukovno obrazovanje. Zamolili smo da nastavnici i ravnatelji se pripreme sa teškim pitanjima. Ono što je dobro je da postoji motiviranost za promjene, za uvođenje promjena. Mi smo u školi koja je eksperimentalna, odnosno Škola za život, ali i jasno je rečeno da se očekuje stvarno da ovi novi dualni kurikulumi i regionalni centri kompetentnosti strukovnoga obrazovanja, ali jednako tako i novi strukovni kurikulumi, njih 200-tinjak se implementiraju, i nastavnici strukovnih predmeta koji su sada uključeni i u edukacije, dobiju sve ono što dobivaju nastavnici općeobrazovnih predmeta“, rekla je Divjak.

Podsjeća kako je do sada potpisala 12 odluka vezano za infrastrukturna ulaganja u strukovne škole, u centre kompetentnosti diljem Hrvatske, a još će potpisati 13 takvih odluka. „Ta prva ulaganja za koje sada dajemo i odluke i promoviramo ih, oko 30-tak milijuna kuna, to je uglavnom ulaganje u infrastrukturu, u nove kabinete, nove prostore, nove strojeve, novi način rada, a još nas očekuje jednako tako iz Europskog socijalnog fonda još veća sredstva za regionalne centre kompetentnosti kako bismo omogućili da se inoviraju i programi, da se inovira i literatura, da se više radi s nastavnicima kako bismo imali 25 stvarno centara izvrsnosti strukovnog obrazovanja diljem Hrvatske. Jednako tako je naš plan da u sljedećem programskom razdoblju od 2021.do 2027., osiguramo da se pokriju i druga područja, druga strukovna područja, primjerice građevinarstvo i promet. Sve ono što će upotpuniti lepezu vezano uz strukovno obrazovanje“, ističe Divjak.

Dodaje kako je ukupno ulaganje u strukovno obrazovanje samo za centre kompetentnosti oko 1,3 milijardi kuna. Govoreći o dualnom modelu obrazovanja, istaknula je kako postoji dobar odaziv na isti, te da postoje dobre povratne informacije kako od škola, tako i od poslodavaca.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako je posjet ministrice Divjak bio prilika za razgovor o preseljenju Strukovne škole na novu lokaciju. „Svakako jedna od tema je bila i razgovor o centrima kompetencija. Naš regionalni centar za kompetentnost nedaleko od ove škole je nešto što očekujemo upravo je ovo što je naglašeno, da problemi oko upisa u deficitarna zanimanja, pogotovo ova strukovna zanimanja, bude nešto što će privući i mlade ljude da upisuju deficitarna zanimanja, a svakako i roditelje“, kazao je Žinić te dodaje kako su puno razgovarali o reformama strukovnog obrazovanja, novim kurikulima, te dovršetku Strukovne škole koja bi trebala biti gotova do lipnja.

Ravnatelj Strukovne škole Sisak Ivica Beloglavec se zahvalio ministrici na posjeti. „Ono što smo razgovarali, razgovarali smo o tome da posjeti ovu školu prije nego što se preselimo u novu školu. Nadamo se da ćemo se vrlo brzo preseliti i biti opet s ministricom u novoj školi. Ono što smo danas malo skrenuli pozornost ministrici je s kojim se problemima susrećemo u strukovnom obrazovanju. Iako su te promjene krenule i zaživjele, ali možda se neke stvari mogu ubrzati“, smatra Beloglavec.

Dodaje kako trenutno imaju 400 učenika, a prije par godina su imali više od 500 učenika. Što se tiče deficitarnih zanimanja, kaže kako je u posljednjih nekoliko godina smanjen trend pada broja upisanih učenika u deficitarnih zanimanja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X