nsreformistilogo

Priopćenje Narodne stranke Reformisti Petrinje nakon gostovanja gradonačelnice Komes u Trenici

PETRINJA – Narodna stranka Reformisti, Gradska organizacija Grada Petrinje, osvrtom i demantijem na izjave gradonačelnice Grada Petrinje Magdalene Komes u radijskoj emisiji Trenica Petrinjskog radija od 26.travnja 2022.godine, reagirala je priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

„Poštovane građanke i građani Petrinje,

Gradska organizacija NS Reformisti Grada Petrinje je nakon lokalnih izbora, sukladno rezultatima i volji birača, a u dobroj vjeri i nadi da će se budućnost Grada rješavati sukladno predizbornim obećanjima, te u duhu političke kulture, „pustila“ novoizabranu gradonačelnicu i njen obećani i stručni tim da se na miru pripreme i povedu ovaj grad u smjeru kojeg su zdušno obećavali građanima. Trpjeli smo sve izrečene laži, sve konstrukcije i ničim dokazane tvrdnje u nadi da će isti odustati od trač partija i okrenuti se onom za što su izabrani i plaćeni, a to je rad za građane ovog grada. No danas, gotovo godinu dana od preuzimanja vlasti, vidimo da se to ne događa i da se petrinjska organizacija HDZ – a, na čelu sa gradonačelnicom i dalje drži osnovnih postulata te stranke, a to nije bolji život građana, nego isključivo veličanje samih sebe i borba za vlastiti rejting i rejting stranke.

Nakon što su 18 godina loše upravljali gradom i zbog toga 8 godina gubili izbore, iskoristili su sve nedaće koje je donio ovaj razorni potres, te se ovaj put pripremili angažiranjem PR agencije da im donese toliko željenu pobjedu. Ništa u tomu ne bi bilo sporno da tu agenciju niste plaćali baš Vi, dragi građani. Ništa loše ne bi bilo niti u tome da su od te agnecije nešto i naučili. Na žalost, skupi profesori ne pomažu, ako im učenici nisu kapacitet. Tako Vam danas, godinu dana nakon izbora, petrinjski HDZ nema za ponuditi apsolutno ništa, osim osnova kampanje, a to su:

  1. Izbori su prošli, ali kampanja traje
  2. Ako nemaš vlastitih rezultata, uvijek možeš okriviti bivše vlasti
  3. Svi projekti bivše vlasti moraju biti označeni kao promašaji, loše izvedeni ili čak nepotrebni (primjer igralište u Mošćenici, sportska dvorana u Petrinji i dr.)

Zadnje gostovanje gradonačelnice u emisiji Trenica Petrinjskog radija obilovalo je upravo ovim temama.

No, vratimo se ovoj skupoj propagandi i PR agenciji. Isplaćen im je honorar od 5.000 EURA mjesečno, a da nam nitko nije ponudio odgovor – kakve su rezultate i benefite Grad Petrinja i građani ovog grada imali od toga? Koji je konkretan dopirnos ove agencije za razvoj i privlačenje investicija ili investitora u naš grad? Gdje je mjerljivost njihova učinka? I ako je ima, kada, gdje i kako je objavljena? Znamo da se tim novcem nije plaćao imidž grada nego isključivo HDZ-a, pa ostaje pitanje, zašto su to plaćali građani, a ne HDZ?

Sve što smo od te agencije dobili je „mega afera“ u vidu fotografije i bombastičnog naslova – Dumbović ugradio jacuzzi u privremene prostorije gradske uprave. O da, i još teži zločin Dumbovića – na sebi je imao jaknu marke Philip Plein (PP78) za koju mnogi nisu niti čuli i koju je kupio za svoje novce. Zar ove dvije teme plaćenog PR agenta vrijede 230.000,00 kn naplaćenih od građana Petrinje? Naročito kad se uzme u obzir da se radilo o MEGA lažima.

Gradonačelnica mjesecima građanima opravdava loše stanje grada – nestručnim i sumnjivim vođenjem gradskih financija za vrijeme bivše gradske vlasti. Spominje krim policiju kako bi građane uvjerila da se radilo mimo zakona, no da li Vam je ikada dala konkretan primjer ili konkretan predmet? Nije. I neće. Da li je policija izuzimala kakve predmete iz gradske uprave? Jeste. I hoće. Na svaku prijavu, pa i onu bez ikakove osnove DUŽNI su izaći na teren i provjeriti sve navode. Da li Vam je gradonačelnica ikada rekla da je krim policija podnijela kaznenu prijavu DORH-u ili USKOK-u? Nije. I neće, jer unatoč njenoj želji i političkoj netrpeljivosti prema svima koji nisu članovi njene stranke, jednostavno nezakonitosti u radu gradske uprave NEMA i nije je bilo. Pogrešaka? Vjerojatno jeste,  i vjerojatno će ih biti uvijek, bez obzira iz koje stranke dolazili.

Na zadnjem gostovanju u emisiji Trenica gradonačelnica ponovno laže, iskrivljuje činjenice i prezentira ih na način da se pokušava dopasti biračkom tijelu, ali opet ne svojim radom nego blaćenjem drugih. Bez srama optužuje gosp. Darinka Dumbovića da je za podizanje privatnih tužbi odvjetničke usluge plaćao gradskim novcem. Da li je pokazala račune i tužbe – naravno da nije. Čudi nas, da jedna pravnica nije u stanju razlučiti – što je razlika –  privatna tužba Darinka Dumbovića od tužbe gradonačelnika Darinka Dumbovića. Ako je netko počinio kakovo djelo za koje se progon poduzima privatnom tužbom, a učinio ga je prema GRAĐANINU Darinku Dumboviću onda on progon poduzima, najmom i plaćanjem odvjetnika iz svog džepa. No, ako je isto to djelo počinjeno prema GRADONAČELNIKU Darinku Dumboviću u svezi njegove funkcije ili posla kojeg obavlja, onda tu tužbu ima pravo podmiriti iz proračuna tijela za koje dužnost i obavlja. Nije nam problem ako to aktualna gradonačelnica ne zna, u što sumnjamo. Problem je što kao pravnica to zna, ali svojim građanima svjesno laže, samo kako bi im se dopala i kako bi prikrila vlastiti nerad.

Tu dolazimo i do izjave da su službenice grada Dragana Lukač i Ivana Kordić – sebi, u vrijeme potresa, na račun grada kupile skupe mobitele – IPHONE. Idemo „pucati“ na emocije ranjenih građana Petrinje, pa im prezentirati kako su njih dvije, zločesto u teškim trenutcima za građane i grad, SEBI kupovale mobitele.

Odmah da raščistimo – JESU. Ali ne sebi, nego za potrebu službe koje su obavljale. I to baš u potresu. Nekako je gđa. Komes zaboravila naglasiti da je Dragana Lukač vodila javnu nabavu, Ivana Kordić upravni odjel za financije, a gradonačelnik – Grad, i to u trenutcima kada je gradska uprava sa svim spisima, proračunima, nacrtima, projektima, planovima i potrebama bila RUŠEVINA. U svom tom nastalom kaosu,  gradske nabave, koje su nakon potresa uvećane za 1000 puta, gradske financijske transkacije uvećane za 2000 puta, a posao i obaveze gradonačelnika uvećani  i do 5000 puta, nisu se mogle obavljati kalkulatorom iz Kineskog shopa plaćenim 10 kn. Ili možda ona misli da jesu?? No, nije nam to pokazala. Njeni pročelnici, dio njenog obećanog besplatnog stručnog tima, nisu htjeli niti doći na radno mjesto bez uvećanih koeficijenata za 50 % u odnosu na plaće, upravo spomenutih i prozvanih Dragane Lukač, Ivane Kordić i drugih. Vaši pročelnici, draga gđo. Komes, sa Iphoneima ili bez njih, građane Grada Petrinje koštat će daleko više. No i tu ste zaboravili,  opet vjerojatno slučajno, da je sporni IPHONE,  Dragana Lukač ostavila u gradskoj upravi i s njim se danas koristi netko od Vaših službenika. Ivana Kordić je i nadalje službenica gradske uprave, iako, valjda u povijesti ne zabilježenim stranačkim revanšizmom je degradirana na najnižu moguću poziciju. No, nije jedina zahvaćena stranačkim kriterijima i stranačkom nepodobnošću. Jasmina Robinić i Ivana Lamza morale su otići, naravno ne zbog nestručnosti, jer upravo suprotno, danas su na sličnim ili boljim pozicijama u Gradu Glini, gdje je gradonačelnik izabran sa nezavisne liste i gdje za radno mjesto nije jedini kriterij – stranačka iskaznica HDZ-a.

Nadalje, nekako ispod radara je prošla izjava gradonačelnice, koja je obećavala porezne oaze, da pazite sad – oporba nije predložila ukidanje naplate prireza!!! Draga gradonačelnice, vi ste nama bili oporba, ali mi tada nismo čekali da nam vi dajete prijedloge kojima će se poboljšati standard građana. Vi ste ta koja je kupila žetončiće, koja ima većinu u gradskom vijeću i koja je plaćena da radi za građane. Oporba to nije. Ako niste u stanju predlagati rješenja, onda niste trebali niti preuzeti odgovornost za vođenje grada. Vratite svoju plaću oporbenjacima pa će raditi umjesto Vas. Ali i tu vješto manipulirate riječima i zaslugama, baš kao i kod zaduživanja grada za 40 milijuna kuna kredita, i 17 milijuna kuna dopuštenog minusa za gradski poslovni račun. Za samo par mjeseci svog rada Petrinju ste zadužili za ogroman novac, a bez ijednog realiziranog ili makar započetog projekta.

Ono u čemu ste vrlo uspješni su i manipulacije gradskim vijećem. Kada ste naslutili da upravo naša stranka priprema prijedlog za gradsko vijeće kojim bi se prije Uskrsa nezaposlenim građanima i umirovljenicima omogućila isplata Uskrsnice, odlučili ste da sjednice prije Uskrsa BITI NEĆE. Kako bi građani gledali na to kada bi HDZ ovakav prijedlog odbio? Koliko bi to naštetilo Vašem rejtingu?

Ukazujete na transparentnost kao da Vam je to krsno ime, no niti jednom rječju ne navodite da je platforma transparentosti na stranicama Grada, nastala prije Vašeg dolaska u gradsku upravu i da je već naveliko bila i ostala u funkciji. Pa tako zahvaljujući, upravo toj platformi, vidimo i da je ono za što optužujete druge insinuacijama bez ikakvih dokaza, zapravo s Vaše strane već zlouporabljeno. Pa vidimo da je GLG Petrinja, udruga koju vodi Vaš suprug, iz nekog razloga iz gradskog proračuna dobivala novac mimo natječaja, koji su redovna procedura financiranja udruga. Ovakvu odluku o dodjeli sredstava, bez redovnog natječaja,  u gradu,  možete potpisati samo Vi. Da li ste se makar pro forme izuzeli iz odlučivanja u ovom očitom sukobu interesa?? Na sličan način vidimo i financiranje usluga obrtima supružnika koalicijskih partnera, koji su sadržajem i u naravi znatno skuplji od onih, kojima se za iste usluge, služio grad prije Vaše trgovine žetonima. Nismo protiv pomaganja naročito sportskim i kulturnim udrugama, i sami smo to znali učiniti, no ako se već usudite druge prozivati za nekakav nedokazani nepotizam, počistite ispred svojih vrata.

Na koncu, gđi. Komes, ako je doista točno da ulazi u Hrvatski sabor, želimo puno uspjeha u radu, ali ne možemo ne postaviti pitanje, tko će raditi za Grad, kada znamo da se Vaš zamjenik u gradskoj upravi pojavljuje samo u prigodama protokolarnog  fotografiranja, jednom u dva tjedna, a novoimenovani pročelnici još nisu niti došli na svoja radna mjesta i po svoje koeficijente, a kamoli da su ušli u posao i pripremili se za izazove koji očekuju ovaj grad“, stoji u priopćenju kojeg je potpisalo Predsjedništvo Gradske organizacije Narodne stranke – Reformisti Grada Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X