Priopćenje za javnost vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Općine Lekenik o izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici Priopćenje za javnost vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Općine Lekenik o izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici
LEKENIK/PETRINJA – Vijećnici SDP-a općinskog vijeća Lekenik uputili su priopćenje u kojem se protive izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici: „Mi, vijećnici... Priopćenje za javnost vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Općine Lekenik o izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici

LEKENIK/PETRINJA – Vijećnici SDP-a općinskog vijeća Lekenik uputili su priopćenje u kojem se protive izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici:

„Mi, vijećnici SDP-a u Općinskom vijeću Općine Lekenik, se jasno i nedvosmisleno protivimo izgradnji prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici. Svjesni smo toga da se prihvatilište mora izgraditi kako bi se pomoglo ljudima u nevolji, ali smatramo da se izgradnjom istog u Maloj Gorici te unesrećene ljude zapravo getoizira. Između Petrinje i Lekenika se zapravo gradi geto za 200 do 500 ljudi, ovisi koga pitate. Tražitelji azila neće moći biti integrirani u zajednicu kao što bi to mogli biti da se prihvatilište napravi u urbanijoj sredini s odgovarajućom infrastrukturom i gdje bi im se mogli ponuditi potrebni sadržaji za provođenje slobodnog vremena, rad, obrazovanje i ostalo. Dakle, mi se ne protivimo tome da se tražiteljima azila pomogne, nego se protivimo tome da se te ljude getoizira i to bez suglasnosti lokalne zajednice. Naime, sredstva su već osigurana, odluke su već donesene, a lokalno stanovništvo nije imalo nikakvu mogućnost sudjelovati u procesu odlučivanja. Sada, kada se lokalno stanovništvo pobunilo protiv ovog projekta, prvo su ministar u Petrinji, a sada državni tajnik u Lekeniku, došli informirati mještane o „značaju ovog projekta za lokalno stanovništvo“.

Apeliramo na općinskog načelnika Ivicu Perovića i na Općinsko vijeće Općine Lekenik da se pridruže našim nastojanjima da se spriječi izgradnja prihvatilišta na toj lokaciji. Tražimo hitno sazivanje sjednice Općinskog vijeća Općine Lekenik kako bi raspravili o ovom pitanju i zauzeli jasan stav.

Ovo priopćenje pišemo nakon što smo sudjelovali na javnoj tribini posvećenoj ovoj temi, a na kojoj su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, voditelj Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu, Filip Stipić i načelnik Policijske uprave Sisačko-moslavačke, Luka Pešut. Na javnoj tribini smo jasno izrekli naše stavove, kao i ostali mještani Općine Lekenik te naši susjedi iz Grada Petrinje i okolnih mjesta.

Nadalje, oštro osuđujemo što se u režiji HDZ-a i dalje guši javna rasprava o ovom pitanju. Naime, Gradsko vijeće Grada Petrinje je na svojoj sjednici održanoj krajem siječnja jednoglasno usvojilo zaključak o tome da ovaj projekt smatra neprihvatljivim, a prošli tjedan je županijska vlast predvođena HDZ-om odbila uvrstiti točku dnevnog reda koju su predložili SDP-ovi vijećnici u Županijskoj skupštini, a koja je imala za cilj da se usvoji zaključak podrške Gradskom vijeću Grada Petrinje. Mi u SDP-u smatramo da građani uvijek i svugdje moraju biti uključeni u odluke koje ih se direktno tiču, a ne samo informirani o odlukama koje će se silom provesti bez njihove suglasnosti.“, stoji u priopćenju kojeg su potpisali vijećnici SDP-a u Općinskom vijeću Općine Lekenik Tomislav Mikulin i Nikola Sovina.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.