oporba-1

Priopćenje za tisak MOST NL SMŽ u svezi podjele zaštitne opreme zdravstvenim radnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji

SISAK – Priopćenje je poslao MOST Sisačko-moslavačke županije. U priopćenju se kritizira podjela zaštitne opreme zdravstvenim radnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji. „Jučer, u ponedjeljak Stožer civilne zaštite na čelu s načelnikom Stožera i dožupanom Romanom Rosavcem a kako vidimo na stranici županije i uz nazočnost župana Ive Žinića su podijelili pristiglu doniranu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama. To bi svakako bilo pohvalno jer se time rješava težak problem nedostatka zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama da i ovdje nije došlo do diskriminacije.

Naime, ustanove za zdravstvenu njegu u u  kući nisu obuhvaćene tom podjelom opreme. Radi se o nekih 55 medicinskih sestara i fizioterapeuta u našoj županiji koji su po Rješenju Ministarstva zdravstva i ugovoru s HZZO-om u Mreži javne zdravstvene službe RH. Dakle, oni su zbog mjera za sprječavanje korona virusa prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kod palijativnih i kroničnih pacijenata dužni provoditi indicirane i neodgodive zdravstvene usluge.

Neke od ovih pogođenih ustanova odmah su reagirale i uputile upit županijskom Stožeru civilne zaštite a odgovor koji donosimo u nastavku, ostavio je mnoga pitanja :

„Postovani,

Podjela zastitne opreme koja je danas izvrsena, obavljena je sukladno definiranom popisu zdravstvenih ustanova od strane civilnog stozera RH i ravnateljstva RH, znaci podjelu, odnosno kome ce se i koliko zastitne opreme podijeliti NIJE odlucivao stozer Sisacko-moslavacke zupanije.

Lp

Roman Rosavec“

Sada se postavlja pitanje da li je županijski Stožer trebao uputiti popis ustanova Nacionalnom stožeru, što bi bilo logično, ili je Nacionalni stožer donio neku svoju diskrecijsku odluku i zaobišao djelatnosti zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući koje su nezaobilazne u zdravstvenom sustavu, a njihovi zdravstveni radnici svakodnevno rade i izlažu se na terenu širom županije bez dovoljno zaštitne opreme.

Pitamo se da li je u pitanju nesvjesni propust ili je u pitanju nešto drugo, s obzirom da je ova djelatnost uglavnom privatna praksa.

Kako vrijeme prolazi, ljudi rade i dalje u teškim uvjetima i bez adekvatne zaštite upućujemo javni apel Nacionalnom stožeru civilne zaštite i ministru Berošu da interveniraju i dostave zaštitnu opremu za ovaj segment zdravstvene zaštite u našoj županiji.

Napominjemo kako su se naši vijećnici odrekli tri naknade za pomoć zdravstvenom sustavu i kako smo spremni surađivati i pomagati ali očekujemo da sustav potpore i opskrbe zaštitnom opremom ne bude diskriminatoran.

Isto tako očekujemo od županijskog Stožera civilne zaštite da reagira prema Nacionalnom stožeru i nešto poduzme a ne da bude samo pasivni relej za odluke nacionalnog Stožera bez ikakve inicijative i samo se nepotrebno naslikavaju u podjeli opreme  ne detektirajući ili ne rješavajući bilo koji ozbiljniji problem.“, ističu u MOST-u Sisačko-moslavačke županije.

Foto: arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X