Petrinjski-Oblizeki1

Priprema sočne i ukusne šunke, savjeti za kuhanje i bojanje jaja

Emisija „Petrinjski oblizeki“, emitirana u nedjelju, 10. travnja na Cvjetnicu, bila je u potpunosti posvećena nadolazećem Uskrsu, pripremama za ovaj blagdan i običajima koji su vezani za Veliki tjedan i sam Uskrs.

U svim domovima uređuju se prostorije, sve se priprema za najveći kršćanski blagdan jer sve mora biti spremno za blagoslov i uskrsni doručak. Nitko od ukućana ne jede ništa dok košarica ne dođe s blagoslova, a uvijek su se Petrinjke dičile lijepo urešenim košaricama s heklanim i uštirkanim prekrivačima. U košarici je uvijek moralo biti malo soli, kruh, kuhano jaje, šunkica, luk, uskrsna peciva pa čak i flaša vina.

Šunka je tradicionalno na gotovo svim blagdanskim stolovima i u svim košaricama pa vam donosimo nekoliko savjeta za njenu pripremu kako bi ona bila ukusna i sočna.

KUHANJE ŠUNKE:

Kad kuhate šunku, obavezno je stavite u hladnu vodu.

Duljina kuhanja ovisi o težini šunke, prema omjeru: 1 kg mesa – pola sata kuhanja

Da je šunka kuhana, zna se i po tome što se meso lako odvaja od kosti

Kuhanu šunku obavezno ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala pa neće biti suha nego sočna

Kuhanu šunku lakše ćete rezati nožem zagrijanim nad parom

Pisanice predstavljaju jednu od najvažnijih tradicija uskrsnih običaja u Hrvata, a jaje znači život i daje posebno značenje u običajima i vjerovanjima naših starih. Jaja su simbol ponovnog rođenja – uskrsnuća. Omiljene boje hrvatskih pisanica jesu crvena, žuta i crna, ali i modra, ljubičasta i smeđa. Danas, kada postoje raznovrsne tehnike i načini izrade, a sve ih više oslikavaju djeca i mladi, one su sve više šarene i živih boja. Bojanje pisanica uvijek je imalo posebnu draž, a evo nekoliko savjeta za lakše pripremanje, kuhanje i bojanje pisanica.

KUHANJE I BOJANJE JAJA:

Jaja tek izvađena iz hladnjaka, ostavite da se malo zagriju na sobnoj temperaturi. U vodu u kojoj ih kuhate staviti malo soli pa neće prsnuti.

Da bi bila tvrdo kuhana, stavite ih u hladnu vodu pa kad zakipi, kuhajte sedam minuta. Neka se rashlade u vodi.

Kad kuhate jaja, stavite u vodu malo octa. Ako puknu, neće se izlijevati.

Jaja nikada ne kuhajte u poklopljenoj posudi da ne bi popucala.

Da biste lakše ogulili jaja, kada su kuhana, malo ih „tucnite“ i ostavite neko vrijeme u hladnoj vodi

Danas nam je možda lakše i jednostavnije bojati jaja kupljenim bojama i ukrašavati s kupljenim sličicama, no nekada nije bilo tako pa smo se snalazili na razne načine.

Mogu se bojiti sve vrste jaja, no najlakše je, kažu, obojiti kokošja. U svakom slučaju, važno je da su svježa, tako da se mogu sačuvati nekoliko dana.

Ponekad se jaja mogu kuhati zajedno s povrćem, ljuskama, cvijećem ili čajem, a mogu se potopiti i već kuhana ( bojanje s korom drveća ili korijenjem ).

Pri bojenju prirodnim bojilima, upotrijebite osim uobičajene boje ljuske i ona izrazito bijela ili smeđa jaja, rezultat će biti iznenađujući.

Možete ih zamatati i vezati sa svim laticama, ljuskama i svime što mislite da bi moglo dati dobru boju.

Ne zaboravite, prije nego ih stavite u košaricu, namažite ih tankim slojem jestivog ulja ili slanine. Boje će ostati postojane, a lupina će imati visoki sjaj.

I još malo o bojama. Ako želite dobiti crvenu boju, onda jaja bojite s lupinom crvenog luka ili korijena biljke broć. Želite li zelenu boju, onda je najbolja orahova kora, a možete bojiti i ispuhana jaja.

Kako ispuhati jaja? Iglom probušite rupicu na vrhu jajeta, a nešto veću s donje strane. Uz pomoć igle kroz veću rupicu promućkajte unutrašnjost kako biste probili opnu na žumanjku, prislonite usta na manju rupicu i pušite. Čim bjelanjak počne izlaziti, odmah će i ostatak jajeta. Ispuhano jaje može se ukrasiti običnim bojama, temperama, flomasterima, premazati lakom za nokte, možete ga objesiti na uzicu kao ukras na tek propupalu grančicu ili na prozor.

Snimku ovotjedne emisije „Petrinjski oblizeki“ možete poslušati u nastavku, a novo izdanje emisije u programu Petrinjskog radija pratite u nedjelju, 24. travnja točno u podne.

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X