najboljisportasipetrinja14032022naslovna

Proglašeni najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2021. godinu

PETRINJA – U organizaciji Petrinjskog sportskog saveza proglašeni su najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2021. godinu u šest kategorija, te „Osoba s izuzetnim doprinosom u razvoju sporta Grada Petrinje“.

Temeljem pristiglih nominacija sportskih udruga Grada, a prema Pravilniku o kriterijima za izbor kandidata za najuspješnije sportaše Izvršni odbor Petrinjskog sportskog saveza u sastavu: MARKO BADRIĆ, ZORAN RAIČ, ROBERT RAMUŠČAK, VINKO KADEČKA, DRAŽEN VUČIĆ, EMIR TRKLJA, IVAN BORAS, ŽELJKO TONKOVIĆ i  GORAN PEŠUT izabrali su najuspješnije sportaše Grada Petrinje u 2021. godini.

Prema Pravilniku izabrani su najbolja sportašica i sportaš, ekipa i momčad, trener, sportske nade i osoba s izuzetnim doprinosom u razvoju sporta Grada Petrinje (nagrada za životno djelo).

Nažalost zbog potresom devastiranih sportskih dvorana i covid mjera nisu održana planirana natjecanja Školskih sportskih društava, tako da je izostala kategorija – najbolje Školsko sportsko društvo i kategorija Par, posada,formacija (jer nije pristigla nijedna nominacija).

SPORTAŠICA – LEONA POSAVAC članica je Gimnastičkog kluba „Petrinja“ od 2009. godine i u ovom trenutku s najdužim stažem u klubu. Trenutno je u kategoriji mlađe seniorke, a što se rezultata tiče u 2021. godini osvojila je 1. mjesto na natjecanju u 1. kolu Regije Zapad u Rijeci, a bila je prvoplasirana i u 2. kolu istog natjecanja koje je održano u Karlovcu, dok je na Državnom prvenstvu u Osijeku osvojila treće mjesto. Uz treninge i natjecanja Leona se priprema i za polaganje sudačkog ispita.

SPORTAŠ – PAVEL PUKLAVEC član je Hrvačkog kluba „Petrinja“, a hrvanjem se počeo baviti 2006. kada je imao sedam godina. U svojoj bogatoj karijeri prošle godine dodao je prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske U-23, te drugo mjesto u seniorskoj konkurenciji na natjecanjima koja su održana u Zagrebu, dok je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojio 11., a na Europskom prvenstvu u Skopju 9. mjesto. Također, u prošlom prvenstvu Premijer hrvačke lige u svih pet mečeva ostvario je isto toliko pobjeda.

EKIPA -Tena Fiala, Lara Čorak, Lucija Crnković, Marta Kenđel, Una Stojaković i Nika Posavac članice su Gimnastičkog kluba „Petrinja“ u kategoriji mlađih juniorki, a zajedno su bile na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja, odnosno bile su prvoplasirane u natjecanju Regije Zapad koja su održana u Rijeci i Karlovcu, dok su isti uspjeh ostvarile i na Državnom prvenstvu u Osijeku.

MOMČAD – Krešimir Majdandžić, Filip Šuprina, Erik Matija Pandurić, Nikola Medaković i Augustin Plavec seniori su Gimnastičkog kluba „Petrinja“. Na natjecanju, u 2. kolu Regije Zapad, koje je održano u Karlovcu, osvojili su 1. mjesto, a na Državnom prvenstvu u Osijeku bili su drugoplasirani. Također, članovi su i seniorske gimnastičke reprezentacije Republike Hrvatske.

TRENER – Rezultati ove godine nisu samo oni natjecateljski i osvojene medalje, već uspjehom smatraju opstanak kluba u najtežoj godini od svoga postojanja. Gimnastički klub Petrinja trenutno broji više od 200 djece koji u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici treniraju u 10 skupina. Najmlađi članovi su tek navršili tri godine, a seniori, juniori, juniorke i kadeti članovi su hrvatske reprezentacije. Klub je u iznimno teškoj godini izgubio svoju dvoranu i veliki dio svoje opreme, ali postigao je i velike sportske rezultate. Na regionalnim natjecanjima osvojili su više od 30 medalja u 11 različitih kategorija u muškoj i ženskoj gimnastici. Na Državnom prvenstvu u Osijeku osvojili su 21 medalju u 9 različitih kategorija. Prvi puta natječu se u CRO GYM ligi koja je rezervirana samo za vrhunske gimnastičarke i gimnastičare, te su osvojili prve bodove u ligi u kategoriji juniorki, juniora i seniora. Sve to ostvareno je pod stručnim okom trenera Željka Jambrovića, a to je u svojoj karijeri osjetio i Marijo Možnik, sada predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Željko Jambrović je na proglašenju podsjetio i na put kojim su došli do uspjeha: „Iznimno smo ponosni na to što smo dobili nagradu Ponos Hrvatske. Isto nam je jako drago što imamo pet nominiranih. Jako smo ponosni na to. Uvjeti su bili jako teški. Nakon potresa smo mislili da nam je cijeli svijet propao. Dva tjedna su prošla i lagano smo dolazili sebi. Odlazili smo na treninge u Zagreb. Nakon Zagreba, a tamo nam je Gimnastički klub „Trešnjevka“ pružio mogućnost da treniramo, dali su nam ključeve kao da smo tamo njihovi. Nakon toga smo se snalazili u Sisku, hrvačkoj dvorani, kojima isto tako zahvaljujemo. Pomogla nam je i Tehnička škola Sisak koja nam je omogućila kombi da putujemo do Zagreba, tako da hvala svima na tome. Nakon toga nam je Hrvatski olimpijski odbor izašao u susret, nabavio šator pod kojim smo počeli raditi. Na početku nešto nije valjalo s grijanjem, smrzavali smo se i na 5 stupnjeva smo trenirali. Sve smo izdržali. Polako smo se uhodavali, u petom-šestom mjesecu je već bilo državno prvenstvo, uspjeli smo se pripremiti. Na kraju godine smo postigli ove sve rezultate što je stvarno veliki uspjeh, najveći u povijesti kluba. Imamo 21 medalju koje smo osvojili na državnom prvenstvu, imamo seniorske i juniorske reprezentativce. Imamo žensku reprezentativku juniorsku, imamo dječake kadete mlađe juniore, jučer smo se vratili s priprema i testiranja, među najboljima su u Hrvatskoj. Gimnastika ide naprijed i mislim da će u sljedećim godinama biti više rezultata, zavisi od toga kada ćemo dobiti dvoranu i još bolje uvjete.“

SPORTSKE NADE – Ove djevojke i mladići već do sada su postigli svaki u svojoj sportskoj grani vrlo kvalitetne rezultate. Pored već dokazanog talenta sve ih krasi upornost, požrtvovnost i primjerno sportsko ponašanje. U svojoj školskoj i sportskoj sredini su vrlo omiljeni. Oni su budućnost petrinjskog sporta i jamstvo dobrih rezultata, a oni su:

1. Matija Slanac (2012) – Gimnastički klub „Petrinja“

2. Sebastian Segedi (2010) – Nogometni klub „Mladost“

3. Rea Štajdohar (2007) – Ženski rukometni klub „Petrinia“

4. Marta Martić (2009) – Ženski košarkaški klub „Lovrekice“

5. Toma Svoboda (2012) i Lara Matijević (2013) – Sportski plesni klub „Petrinia“

6. Lana Pezić (2009) – Hrvački klub „Petrinja“

7. Marko Glibo (2008) – Rukometni klub „Petrinja“

8. Tara Todorović (2008) – Odbojkaški klub „Petrinja“

9. Domagoj Šako (2003) – Košarkaški klub „Petrinja“

OSOBA S IZUZETNIM DOPRINOSOM U RAZVOJU SPORTA GRADA PETRINJE – Franjo Pereković, rođen je 28. ožujka 1950.god. u Donjem Selkovcu, tadašnjoj Općini Glina, a kao četverogodišnjak s roditeljima je preselio u Petrinju gdje je završio osnovnu i srednju školu. Poslije srednjoškolskog obrazovanja zaposlio se u tvornici Gavrilović, te je uz rad upisao višu školu za odmor i rekreaciju radnika na Kineziološkom fakultetu. Na istom poslu radio je sve do 1991.god., a umirovljen je 1995.god. zbog bolesti. U 4. razredu osnovne škole počeo je trenirati hrvanje kod prof. Vladimira Sekulića i u to vrijeme kao pionir postigao je značajne rezultate u bivšoj državi. Do svoje 15-te godine bio  je prvak tadašnje države i Republike Hrvatske. S 15 godina nastupio je i za seniorsku momčad “Radnika” koji je kasnije promijenio ime u “Gavrilović Petrinja”. Kao član seniorske momčadi postigao je značajne rezultate i u momčadskom i pojedinačnom natjecanju. U juniorskoj konkurenciji najznačajniji rezultat postigao je na Balkanskim igrama u Skopju gdje je osvojio brončanu medalju u kategoriji do 68 kg. U istoj konkurenciji postao je vice-prvak, a u omladinskoj konkurenciji prvak bivše države, u kojoj je u momčadskoj konkurenciji osvojio dva naslova prvaka -1971. i 1972.godine. Poslije toga otišao je na odsluženje vojnog roka, a nakon povratka natjecateljski je ostao aktivan do 1977. godine. Dvije godine kasnije vjenčao se sa suprugom Mirjanom, te su 1980. godine postali roditelji kćerke Maje i 1984. kćerke Vanje. Do 1991. godine živio je u Petrinji kada je počeo Domovinski rat, te je otišao u progonstvo u Sisak, a zbog teške bolesti nije sudjelovao u ratu, a kada je 1992. god. u Sisku oživljen novi klub Gavrilović, izabran je za trenera uz pokojnog Miljenka Sačera. Poslije završetka rata, vratio se u Petrinju i nastavio rad u klubu pod imenom Gavrilović, kasnije Petrinja, uz ostvarene rezultate: 6 puta prvaci države u seniorskoj konkurenciji, više puta u pojedinačnoj konkurenciji grčko-rimskim i slobodnim stilom. U pojedinačnoj konkurenciji nekolicina hrvača postala je nekoliko puta prvacima države. 2019. godine završio je trenerski posao zbog bolesti, a njegovo mjesto preuzeo je Vinko Kadečka. Iako je klub napustio fizički, trenerski posao još uvijek radi, odnosno svojim dugogodišnjim trenerskim  iskustvom savjetuje i pomaže mladim trenerima.

—————————————————————————————————————————————————–

O ovogodišnjem proglašenju Marko Badrić, predsjednik Petrinjskog sportskog saveza i Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije je kazao: „Prošle godine nismo imali nažalost, ali ove godine smo odlučili da imamo ponovno proglašenje sportaša upravo iz razloga što su ti sportaši u protekloj godini ostvarili određene rezultate koji su vrijedni za zapaziti i Petrinjski sportski savez se odlučio napraviti proglašenje i to u novosagrađenoj dvorani. Svakako ovo će biti jedan motiv svim ostalim sportašima za ovu, 2022.godinu, da se potakne bolji rad i da im to bude jedan motiv za sljedeću natjecateljsku sezonu. Isto tako ova sportska dvorana će zasigurno biti jedan od generatora novih i boljih rezultata u Petrinji. Potres nas je unazadio desetak i više godina, ali nadam se da će ovo sve biti jedan novi početak.“

Na svečanosti je bila i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes i nije krila zadovoljstvo: „Zaista sam sretna što ove godine možemo dodijeliti nagrade najboljim sportašima u novoj dvorani, petrinjskoj dvorani, dvorani naših građana. Prošle su nas neke krize i zbog COVID-a i zbog potresa morali smo odustati od određenih manifestacija. Čeka nas na pomolu nova kriza, ali poruka svim sportašima i mlađim i starijim je ne posustajte, borimo se svi zajedno u svim krizama koje nas zatiču. Pokazali smo borbenost i nakon Domovinskog rata i nakon potresa, nismo odustajali. Borili smo se za povratak u svoje domove. Čestitam svima onima koji su pokazali tu borbenost, snagu u najtežim trenucima, u okolnostima zaista nehumanim u kojima su trenirali i doveli i nas čelnike, svoje roditelje i trenere u situaciju da smo zaista ponosni na takva postignuća u takvim teškim situacijama, te im poručujem: borite se i dalje i dalje pronosite ime Petrinje, širom Hrvatske i dalje budite na ponos trenerima, roditeljima i nama koji ćemo vam omogućiti bolje uvjete rada.“

Potporu sportašima dao je i Mihael Jurić, zamjenik sisačko-moslavačkog župana: „Drago nam je da smo u novoj petrinjskoj školsko-sportskoj dvorani na dodjeli nagrada zasluženim sportašima u 2021. godini. Dijelimo zadovoljstvo što u ovim teškim okolnostima grad Petrinja ipak pokazuje da postoje ljudi koji imaju nesalomljiv duh, koji žele raditi s našom djecom, prvenstveno mislim na naše trenere, ali naravno mislim i na našu djecu koja zdušno rade i stvaraju rezultate. Ova dvorana može biti poticaj svim petrinjskim sportašima da nastave raditi, da se nastave razvijati u sportskom segmentu, a naravno u ovim teškim okolnostima želim reći da su petrinjski gimnastičari u teškim okolnostima, u improviziranom šatoru vježbali i trenirali i ostvarili vrhunske rezultate, rezultate koji su na razini Hrvatske, ali mnogi mladi gimnastičari ostvaruju već zapažene rezultate na europskim i svjetskim razinama, dakle to je jedan poticaj našim mladima. Sisačko-moslavačka županija će stati uz petrinjski sport. Želim svim našim sportašicama i sportašima da budu zdravi i da nastave osvijetliti obraz svoga grada i naše županije.“

 • sportasi53nja1403202221
 • sportasi53nja14032022262
 • sportasi53nja14032022261
 • sportasi53nja14032022260
 • sportasi53nja14032022259
 • sportasi53nja14032022258
 • sportasi53nja14032022257
 • sportasi53nja14032022256
 • sportasi53nja14032022255
 • sportasi53nja14032022254
 • sportasi53nja14032022253
 • sportasi53nja14032022252
 • sportasi53nja14032022251
 • sportasi53nja14032022250
 • sportasi53nja14032022249
 • sportasi53nja14032022248
 • sportasi53nja14032022247
 • sportasi53nja14032022246
 • sportasi53nja14032022245
 • sportasi53nja14032022244
 • sportasi53nja14032022243
 • sportasi53nja14032022242
 • sportasi53nja14032022241
 • sportasi53nja14032022240
 • sportasi53nja14032022239
 • sportasi53nja14032022238
 • sportasi53nja14032022237
 • sportasi53nja14032022236
 • sportasi53nja14032022235
 • sportasi53nja14032022234
 • sportasi53nja14032022233
 • sportasi53nja14032022232
 • sportasi53nja14032022231
 • sportasi53nja14032022230
 • sportasi53nja14032022229
 • sportasi53nja14032022228
 • sportasi53nja14032022227
 • sportasi53nja14032022226
 • sportasi53nja14032022225
 • sportasi53nja14032022224
 • sportasi53nja14032022223
 • sportasi53nja14032022222
 • sportasi53nja14032022221
 • sportasi53nja14032022220
 • sportasi53nja14032022219
 • sportasi53nja14032022218
 • sportasi53nja14032022217
 • sportasi53nja14032022216
 • sportasi53nja14032022215
 • sportasi53nja14032022214
 • sportasi53nja14032022213
 • sportasi53nja14032022212
 • sportasi53nja14032022211
 • sportasi53nja14032022210
 • sportasi53nja1403202229
 • sportasi53nja1403202228
 • sportasi53nja1403202227
 • sportasi53nja1403202226
 • sportasi53nja1403202225
 • sportasi53nja1403202224
 • sportasi53nja1403202223
 • sportasi53nja1403202222
Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X