Izbornik
gospodarstvouniverzalna10022020

Program poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja vrijedan 220 tisuća eura

PETRINJA – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Programa poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Petrinje za 2023.godinu. Program je vrijedan 220 tisuća eura, rekao je Davor Mazalin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj.

„Program poticaja za iduću godinu smo gradili na tri temelja, na starom Programu koji je rađen za 2022.godinu, na osnovu primjedbi i upita koje smo dobivali tijekom ovogodišnjeg Javnog poziva, gledali smo iskustva drugih gradova, a također održali smo javno savjetovanje koje je trajalo 30 dana. Nažalost dobili smo samo tri primjedbe. Moram reći da smo prihvatili 90 posto primjedbi“, rekao je uvodno Mazalin.

Ističe kako se Program u odnosu na prošlogodišnji razlikuje se u samom sadržaju, detaljnijoj razradi samih mjera, kao što su pooštreni neki kriteriji. „Mogu dati nekoliko primjera oko samih kriterija. Prošle godine je malo neprecizno bilo, rečeno je bilo da tvrtka mora imati registriranu djelatnost u Petrinji, što recimo nije moguće, mora biti registrirano sjedište, a djelatnost mora obavljati na području Petrinje. Oko takvih stvari je bilo zabune. Zabune je bilo oko izraza što je gradnja, što je građenje. Pooštrili smo da tvrtka koja dobije poticaj mora ostati raditi u Petrinji 36 mjeseci“, dodaje Mazalin.

Poticaj se neće odobriti tražiteljima koji imaju nepodmirene obveze prema Gradu Petrinji kao i nepodmirene obveze na ime javnih davanja koje prati Porezna uprava. „S javnog savjetovanja smo prihvatili pripremu dokumentacije da ćemo sufinancirati za dobivanje kredita ili za javne natječaje. Jedan od uvjeta kojeg smo također stavili je da ugovor o zakupu mora biti na minimalno tri godine od dana prijave na javni poziv ili vlasnički list, znači ne može baš imati zakup, a da ne dokaže da će dulje vrijeme biti u Petrinji“, rekao je između ostaloga Mazalin.

Grad Petrinja će tako i iduće godine poticati gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj kroz sljedeće mjere : sufinanciranje kamata poduzetnicima (15 tisuća eura), poticati razvoj postojećih poduzetnika i poljoprivrednika (132 tisuće eura), poticati poduzetnike početnike u sektoru napredne digitalne industrije (20 tisuća eura), tu su i donacije udrugama za projekte u ruralnom razvoju (5 tisuća eura), pomoć u kriznim situacijama (40 tisuća eura), sufinanciranje očuvanja Banijske šara svinje (5 tisuća eura), kao što će sufinancirati ekološku proizvodnju (3 tisuće eura).

Javni poziv će biti objavljen do kraja drugog i trećeg kvartala 2023.godine. Prijedlog Programa poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Petrinje za 2023.godinu podržan je jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X