Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
lokalniizbori2021

Programska pravila Petrinjskog radija i Portala 53 za praćenje Lokalnih izbora 2021.godine

Petrinjski radio d.o.o. (Portal 53), donio je na svom kolegiju Programska pravila za praćenje Lokalnih izbora 2021.godine. Ovim Pravilnikom uređuje se postupanje Petrinjskog radija i Portala 53 u razdoblju izborne promidžbe na lokalnim izborima, koji će biti održani 16.svibnja 2021.godine.

Petrinjski radio i Portal 53 će u razdoblju izborne promidžbe, počevši od dana objave zbirnih lista pa do 24 sata prije dana održavanja izbora, omogućiti svim političkim strankama, odnosno stranačkim i neovisnim listama i kandidatima, njihovo predstavljanje na platformama Petrinjskog radija, u skladu sa zakonskim propisima te donesenim pravilima i aktima. Platforme na kojima će Petrinjski radio pratiti izborne aktivnosti i objavljivati informacije vezane uz izbore su radio i internetske stranice.

Redoslijed nastupa za iznošenje izbornih programa u posebnim emisijama Petrinjskog radija obavljat će se abecednim redom. Sudionicima u izborima ostavlja se potpuna sloboda tijekom predstavljanja izbornog programa, ali je urednik dužan upozoriti govornika na moguće kršenje izbornih pravila te na moguće širenje rasne, vjerske, nacionalne i spolne mržnje. Ukoliko sudionik krši izborna pravila, izbornu etiku i pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, urednik će prekinuti snimanje i upozoriti govornika na kršenje pravila i zakona te mu omogućiti ponovno snimanje. U slučaju da govornik opetovano krši pravila i zakone, snimanje će biti prekinuto.

Petrinjski radio će posebne izborne emisije predstavljanja sudionika u izborima objavljivati do 14.svibnja 2021.godine. Svi sudionici u izborima (kandidati za gradonačelnika i župana te oni koji su predali liste samo za Gradsko vijeće ili Županijsku skupštinu) imaju pravo predstaviti svoj izborni program u posebnim emisijama u trajanju od najviše 10 minuta te zadržavaju pravo izbora svog predstavnika. Ako se sudionik u izborima ne pojavi na dogovorenom terminu, smatrat će se da je odustao od predstavljanja. Predstavljanje izbornih programa u posebnim emisijama Petrinjski radio će emitirati u svom radijskom programu, video snimku izbornog predstavljanja postavit će na Portalu 53, a uz video bit će objavljeni općeniti podaci o nositelju pojedine liste kao i kandidatima za Gradsko/Županijsko vijeće. Snimanje radijske emisije i video priloga o predstavljanju izbornog programa bit će obavljeno u prostorijama Petrinjskog radija (Ulica braće Hanžek – novom Trgu kulture) uz pridržavanje epidemioloških mjera. Jednom ustanovljeni termini ne mogu se mijenjati. Nedolazak ili kašnjenje na snimanje znači odustajanje sudionika u izborima od predstavljanja. U tom će slučaju Petrinjski radio smatrati da je sudionik iskoristio svoje pravo na besplatno predstavljanje svog izbornog programa. Navedeno snimanje radijske emisije i video priloga u trajanju od maksimalno 10 minuta, uz objavljivanje istih u radijskom programu i na Portalu 53, Petrinjski radio neće naplatiti. Kod video snimanja, molimo kandidate da se dobro pripreme jer neće imati priliku i mogućnost ponavljanja. Snimanje će biti održano pridržavajući se svih propisanih epidemioloških preporuka.

Petrinjski radio će nakon početka službene izborne promidžbe pod jednakim uvjetima omogućiti svim sudionicima lokalnih izbora objavljivanje plaćenih promidžbenih poruka u programu Petrinjskog radija i na Portalu 53, sukladno cjeniku kojeg su svi kandidati dobili na njihovo traženje. Petrinjski radio će promidžbene izborne poruke emitirati sukladno zahtjevu naručitelja i zakonskim propisima. Novčanu naknadu za usluge objavljivanja promidžbenih izbornih poruka naručitelj je dužan uplatiti unaprijed, prije prvog emitiranja, prema cjeniku. Petrinjski radio će dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu cjenik sa svim izraženim popustima, kao i navedeni Pravilnik. Petrinjski radio ima pravo odbiti emitirati promidžbenu izbornu poruku ukoliko oglašavanje nije plaćeno unaprijed.

Tijekom izborne promidžbe za nadolazeće lokalne izbore, Petrinjski radio i Portal 53 dakle kandidatima nude sljedeće svoje usluge besplatno: video snimanje izbornog programa kandidata u trajanju od maksimalno 10 minuta, video materijal će biti objavljen na Portalu 53 kao što će navedeni tonski zapis biti emitiran u našem radijskom eteru, ponavljamo prema abecednom redu kandidata. Sve vijesti vezane za lokalne izbore bit će objavljeni u radijskom eteru u sklopu posebne rubrike naziva „Lokalni izbori 2021.“, kao i u rubrikama Petrinja ili Sisačko-moslavačka županija na Portalu 53.

SVE OSTALE PROMIDŽBENE AKTIVNOSTI PETRINJSKI RADIO ĆE NAPLAĆIVATI SUKLADNO CJENIKU ZA LOKALNE IZBORE!

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X