djecapetrinjeusrcu0909202222

Projekt „Djeca Petrinje u srcu“ priveden kraju, u projektnim aktivnostima sudjelovalo gotovo 800 djece

PETRINJA – Projekt „Djeca Petrinje u srcu“ vrijedan više od 930 tisuća kuna, a kojeg je provodila Prva osnovna škola Petrinja, priveden je kraju. Završna konferencija projekta održana je u prostorijama Osnovne škole Dragutina Tadijanovića gdje je voditelj projekta Danijel Pranić podsjetio što su sve ostvarili u sklopu brojnih projektnih aktivnosti.

„U sklopu tog projekta sudjelovalo je više od 800 djece s područja grada Petrinje. Sudjelovali su u različitim aktivnostima našeg projekta. Imali smo suradnju s HPD-om Slavulj. Njima smo donirali glazbene instrumente s kojima su odrađivali radionice gdje su učili djecu sviranju klavira, gitare i violine. Jedan od produkata toga je bila i naša Smotra zborova, koja je također bila planirana u sklopu našeg projekta. Na Smotri su sudjelovali zborovi osnovnih škola Petrinje, nakon dugo vremena“, kazao je Pranić te je izrazio nadu kako će navedena Smotra postati jedna tradicija.

„Zatim smo imali dosta aktivnosti vezanih uz STEM područje koje je temelj naše civilizacije. Tu smo imali radionice Udruge Prirodopolis dva puta koji su došli u školu i gdje smo uključili djecu naših škola. Zatim smo imali mobilni planetarij koji je prvi puta bio u Petrinji gdje su djeca vidjela svemir na jedan malo drugačiji način. Zatim smo tu imali radionice robotike, nabavili smo legiće i tu su naše kolege iz zbornice odrađivali radionice s određenim učenicima koji su iskazali želju za takvim oblikom edukacije“, kaže nam Pranić te dodaje kako će radionice robotike biti nastavljene. Također dodaje kako su imali i radionice virtualne stvarnosti kao što su odradili i izlet u Višnjan kada su posjetili i našu proslavljenu zvjezdarnicu.

„Na samom kraju, izdali smo i knjigu pjesama I misao je ljubav. To projekt kolege Sekulića koji je dugo vremena skupljao pjesme, birao najbolje pjesme i poticao djecu na rad. Rezultat toga je ova knjiga pjesama kojom smo željeli zahvaliti našoj djeci što su išli u našu školu i pokazati im da se trud isplati“, dodaje Pranić.

U sklopu projekta uspjeli su nabaviti 3D skener kao i 3D printer. Pandemija COVID-a kao niti potres, nisu zaustavili sve ove brojne aktivnosti. „Imali smo odgodu zbog COVID-a, onog kompletnog zatvaranja. Projekt je krenuo 9.lipnja 2020.godine. Taman kada smo krenuli i nabavili opremu, u rujnu je došao drugi val COVID-a, morali smo zaustaviti sve aktivnosti. Onda je došao i potres kada nam je dosta opreme uništeno, morali smo ponovno nabavljati računala i neke stvari. Zato je projekt trajao duže nego smo planirali. Onda kada smo krenuli u kolovozu 2021.godine, opet nas je na jesen zatekao treći val COVID-a. Moram priznati da smo se kolege moje i ja susreli s dosta izazova“, otkriva Pranić te dodaje kako su zbog toga morali i odustati od nekih projektnih aktivnosti, kao što su posjet PMF-u i Rimac automobilima.

Zahvalio se brojnim kolegama koji su na bilo koji način sudjelovali na ovom projektu. „Želio bih se zahvaliti prvenstveno ravnatelju na podršci koju je dao prilikom održavanja ovog projekta jer bez podrške nema ništa. Moram se zahvaliti svim mojim kolegama iz zbornice koji su zdušno pomagali kada je god to trebalo, jer ovo je jako veliki projekt. Moram se posebno zahvaliti tajnici Kristini Štajduhar Prajdić koja je odradila vrhunski posao oko papirologije, pravilnike i zakone koje smo morali poštivati, računovođi Saniju Topolu i svim ostalim kolegama koji su mi prirasli srcu i bez njih ovo ne bi bilo moguće“, zaključio je Pranić.

Zadovoljstvo realiziranim projektom iskazao je ravnatelj Prve osnovne škole Petrinja Robert Groza. „Napokon smo dočekali i taj dan da se naš projekt približio kraju. Kažem napokon jer s projektom smo krenuli u realizaciju 2018.godine, kada je krenula sama ideja za projekt. 2020.godine smo potpisali ugovor. Projekt je trebao trajati 18 mjeseci, no zbog COVID-a i potresa sve se malo odužilo. Uspjeli smo veliku većinu naših projektnih aktivnosti provesti na zadovoljstvo naših korisnika, učenika, roditelja i svih nas. Zadovoljan sam. Dobili smo dosta i materijalne i nematerijalne koristi od projekta. Usrećili smo dosta djece i učenika naše škole i ostalih škola“, rekao je Groza.

Podsjetimo, „Djeca Petrinje u srcu“ projekt je koji provodi Prva osnovna škola Petrinja. Projektom se učenicima ove, ali i ostalih petrinjskih škola, djeci našeg grada, željelo ponuditi novi sadržaji, znanja, vještine i vidici iz različitih područja – od tehnike i znanosti do umjetnosti, ekologije i zadrugarstva. Financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 930.116,10 kuna.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X