Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gimgs11062020

Projekt Međugeneracijski dijalog aktivan u raznim područjima županije

SISAK – Relaksacija epidemioloških mjera omogućila nastavak održavanja grupnih informativno-edukativnih susreta koji su dio projektnih aktivnosti projekta Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u suradnji s partnerima i raznim suradnicima u zajednici. Kako saznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor svi zainteresirani sudionici ovih projektnih aktivnosti, a to je opća populacija: od djece i mladih do ljudi iz pomagačkih djelatnosti i umirovljenika s radošću su dočekali nastavak grupnih susreta, dok su se individualni i obiteljski odvijali tijekom cijelog vremena epidemije COVID-19 uz sve potrebne preventivne i zaštitne mjere.

Nadalje saznajemo da je nastavljano i s prikazom informativnih i edukativnih sadržaja na platformi EDMODO koju redovito dopunjava asistentica projekta Kristina Grdić, mag.ing.graph.tech., jer se je pokazalo značajnim i potrebnim prema iskazanom interesu sudionika da se nastavi s djelovanjem u izravnim socijalnim kontaktima i na digitalnoj platformi.

Tako su u Sisku nastavljeni susreti s umirovljenicima u Dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, a iskaz interesa za uključivanje u aktivnosti pokazale su još neki subjekti koji do sada nisu sudjelovali u aktivnostima (obiteljski domovi).

U Petrinji u Domu za starije i nemoćne osobe također je nastavljeno s aktivnostima: održan je grupni susret na kojem je razgovarano uz iskustva izolacije i pandemije COVID-19, nastavljeno je natjecanjem u pikadu kojeg i inače vodi radna terapeutkinja Doma, bilo je prilike i biti u posjetima onim korisnicima kojima srodnici nisu u prilici dolaziti u posjete – navedeno je učinjeno uz sve potrebne mjere zaštite, a dogovara se i skorašnji zajednički izlet.

U Hrvatskoj Dubici održane su dvije edukativne radionice s zaposlenim ženama na Programu zapošljavanja žena Zaželi koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojeg provodi Općina Hrvatska Dubica. Na susretima su obrađene teme Gubici u starijoj životnoj dobi i Kvaliteta života i izvaninstitucionalni oblici skrbi za starije i nemoćne u zajednici. Starije osobe, kao i osobe bilo koje druge životne dobi, po mnogočemu se međusobno razlikuju. Sve je to pod utjecajem različiti životni uvjeti kroz koje su prošli i iskustva koja su stekli. Uz prosječne napore zadržati dotadašnji stil života ili da od mnogih stvari po malo odustati. Najčešći gubici u starijoj dobi su umirovljenje, odlazak djece iz roditeljskog doma, udovištvo, promjene u zdravstvenom i socijalnom stanju, te potreba za institucionalnim smještajem. Važno je zadržati smisao života i cilja vlastitog postojanja. Tako se smanjuje negativno djelovanje stresnih događaja na tjelesno i psihičko zdravlje i na prilagodbu starije osobe. Važno je zadržati mentalnu svježinu. Učenje novih vještina u starosti najviše ovisi o motivaciji. Kvaliteta življenja pojedinca ne ovisi primarno o prednostima koje mu se u životu pružaju, niti o ograničenjima koji ga opterećuju, već o njegovoj osobnoj mogućnosti kompenzacije nedostataka i korištenja postojećih prednosti. Izvaninstitucionalni oblici podrške prihvatljiviji su u emotivnom i socijalnom (prilagodbenom) smislu, više prate individualne potrebe, želje i mogućnosti starijih osoba, te omogućuju donošenje osobne odluke i zadržavanje kontrole nad svojim životom. Starije osobe su skupina koja je savjest svakog društva. Skrb o starijima često otvara različita pitanja o stanju u nekom društvu, njegovoj razvijenosti, demokratičnosti i „socijalnosti“ – pojasnila je Poredoš Lavor.

U Knjižnici i čitaonici Kutina za članove Kluba čitatelja održana je razgovaraonica pod nazivom Znamo li se svađati?! Sudionici su bili vrlo aktivni, zainteresirani za temu, uz obije primjera iz svakodnevnog života. Uz ukusnu čokoladnu tortu i voćni sok susret je potrajao do kasnih večernjih sati. Neki svjesno izbjegavaju svađanje i popuštaju drugim ljudima samo da bi zadržali iluziju da imaju dobre odnose. Svađe su normalni dio života. Kvalitetna (dobra) svađa je ona koja je: iskrena, dobronamjerna, poštena, ravnopravna, obostrano aktivna, konstruktivna i pozitivno usmjerena. Osnovni je preduvjet dobre svađe sačuvana ljubav među partnerima, želja održavanja i razvijanja međusobnih odnosa. Ako nema ljubavi, svađa ima sasvim drugu funkciju: ne služi rješavanju bračnih problema, nego pokušaju opravdavanja lošeg stanja u bračnim odnosima i naše nemotiviranosti da „radimo na našem braku“ – pojasnila je Poredoš Lavor.

Na svim susretima sudionicima su podijeljeni pisani informativni materijali koje je pripremila suradnica projekta Međugeneracijski dijalog Milica Nenadović Timarac, mag.iur. odvjetnica iz Siska, a koji se odnose na sličnosti i različitosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju – s prikazom primjera, primjer vlastoručne oporuke, te istaknula praktične savjete na što osobito osobe starije životne dobi trebaju obratiti pozornost kad sudjeluju u nekim od ovih pravnih poslova. U ovom materijalu istaknut je broj besplatnog pravnog telefona: 0800 200 098 čiji usluge u zajednici pruža Projekt građanskih prava (PGP) i vrlo su značajne za podršku i pravovremenu zaštitu osoba starije životne dobi. Kako vidimo u svim ovim susretima uočava se važnost razgovora odnosno međugeneracijskog dijaloga. Stoga su naše projektne aktivnosti primjerene za opću populaciju – za sve one koji žele unaprijediti kvalitetu svoga života, s članovima obitelji i ukućanima imati skladne odnose, znati iskazati svoje misli, želje, osjećaje i potrebe, te tako prevenirati sukobe i moguće razne oblike zapuštanja, zanemarivanja i nasilja.

Sudionici svih susreta pogledali su i informativno-edukativni uradak koji je u sklopu ovog projekta nastao u vrijeme pandemije COVID-19 u suradnji Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i Petrinjskog radija – istaknula je Poredoš Lavor.

Projekt Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Knjižnica i čitaonica Kutina i Općina Hrvatska Dubica.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X