Izbornik
P.A.G (1)

Projekt P.A.G. – veselo i edukativno s malim vrtićancima

SISAK – Suradnjom Dječjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak i Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ održana je zanimljiva radionica pod nazivom „Bontončić – pravila lijepog ponašanja prema starijim osobama i osobama s invaliditetom“. Na radionici su sudjelovala djeca u dobi 4 -5 godina iz skupine Medvjedići Dječjeg vrtića Ciciban iz Siska. Mališani su, kako nam je otkrila voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor, bili vrlo vedri, aktivni i spremni na razgovor o raznim temama s opisanog područja.

Na susretu je Poredoš Lavor pokazivala razne tematske fotografije o kojima je potom s djecom razgovarala. Tako su bile prikazane fotografije djedova i baka (djeda sa štapom, bake s naočalama, djedom i bakom koji se igraju s unučadi), a sve u svrhu poticanja odnosa prihvaćanja i poštovanja prema starijim osobama. Djeci su, uz fotografije vršnjaka koji imaju slabiji vid i sluh, pokazani i prikazi naočala, slušnog aparata, bijelog štapa za slijepe osobe, psa vodiča i sl., a sve u svrhu pravilnog ponašanja i uvažavanja svakoga, bez straha i naučenim ponašanja nametnutim distanciranjem.

“Djeca su upoznata i s postojanjem hrvatskog znakovnog jezika te su svi dvoručnom abecedom uz puno uzbuđenja i želje za uspjehom naučili reći ‘volim te’. Posebno iznenađenje ovog susreta bilo je upoznavanje s radnim psom Zoroom koji je pas pomagač mlade sugrađanke Ade Kulović. Bilo je tu puno pitanja temeljenih na znatiželji i mašti.“ – pojasnila je Poredoš Lavor te dodala: „Iznimno je važno s djecom od najranijih dana razvijati vještine kao što su empatija, tolerancija i aktivno promišljanje o pružanju podrške i razvijanju prijateljstva bez strahova i predrasuda koju su temeljeni na neznanju, površnom razvijenim odnosima i lošim obrascima ponašanja koji nas okružuju. Stoga je potrebno koristiti svaku priliku kako djeci i mladima pokazati obilje dobrih primjera u okruženju koji potiču zajedništvo, prihvaćanje i odgovorno ponašanje svih živih bića u bilo kojem životnom odnosu. Vrtićanici su potom crtali sve ono što su toga dana na susretu doživjeli. Radni pas Zoro bio je glavni junak mnogih crteža. Druženje uz slatkiše i balone za ponijeti kući brzo je prošlo, a djeca su s novim iskustvima, u pratnji odgajateljica Antonie i Anite, zadovoljno vratila u vrtić.“ – kazala je Poredoš Lavor.

Ova aktivnost dio je projekta „P.A.G. – podrška aktivnom građanstvu“ koji je sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na ovom projektu su Osnovna škola „Braća Bobetko“ Sisak i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sisak.

Iz GIMG Sisak zahvalili su Gradskoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac na uvijek kvalitetnoj suradnji, a djeci i odgajateljima iz svih sisačkih vrtića poželjeli da se raduju novim susretima i zajednički obrađenim temama koje su značajne za život.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X