svjdanizbjeglica9

Projekt SMS – svi mi skupa predstavljen na Završnoj konferenciji provedbe EU projekta Hrvatskog crvenog križa

SISAK – Da je projekt  SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s partnerima dobro prepoznat i učinkovit u provedbi potvrđuje i predstavljanje na Završnoj konferenciji provedbe EU projekta Hrvatskog crvenog križa „Izgradnja sustavne i sveobuhvatne podrške osobama pod međunarodnom zaštitom razvojem uključivih socijalnih usluga“. Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor govorila je na temu Iskustva provedbe projekta SMS – svi mi skupa. U pripremi ovog rada sudjelovali su i drugi članovi tima Ivančica Devčić, prof., interkulturalni medijator Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur. i administratorica / asistentica projekta Jadranka Demonja.

Kao saznajemo od Poredoš Lavor iznimno ih je radovao poziv na Završnu konferenciju i bili su ponosni što su mogli predstaviti projekt kojem su iznimno posvećeni. Tako je tijekom izlaganja istaknula da se radi o dvogodišnjem programu usmjerenom smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu, da su najzastupljenije aktivnost zagovaranje, medijska kampanja, psihosocijalna podrška, radionice, tematske razgovaraonice i sl., da im je od iznimne značajnosti postojanje prevoditelja za arapski jezik i interkulturnog medijatora koji olakšava dolazak do obitelji u potrebi i pristup u njihove živote i sl. Nadalje je istaknula odličnu suradnju s HZZ PU Sisak, RCT Zagreb, Projektom građanskih prava (PGP) Sisak, knjižnicama i školama, zainteresiranim gradovima i općinama, medijima, te drugim subjektima u zajednici.

Dio izlaganja posvećen je Centru za integraciju stanaca za koji su sudionici iskazali zanimanje i preuzeli letke o istome. Centar je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj. PGP Sisak projekt provodi uz pomoć partnerskih organizacija. Norveško vijeće za izbjeglice uz čiju pomoć je PGP Sisak i osnovan, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partner Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ pruža psihosocijalnu pomoć i sudjeluje u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak će omogućuje održivost projekta, jer isti planira izgradnju Centra za podršku ranjivim skupinama u Sisku, koji će se nadovezati na rezultate ovog projekta. Projekt je podržan sa 135.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

U zaključnim promišljanjima Poredoš Lavor je istaknula: migracije, ekonomski uvjetovanja preseljenja, ratovi, pandemije, prirodne katastrofe i sl. mnogim ljudima tijekom života uzrokuju gubitak doma. To je vrlo stresno, dovodi do straha, uznemirenosti i velike životne traume. Podučavamo obitelji da žive u sadašnjosti (puno razmišljanja o teškoj prošlosti koči napredak u sadašnjosti i budućnosti). Jednostavno je – budimo ljudi jedni drugima, pokažimo razumijevanje prema ljudima pod međunarodnom i privremenom zaštitom – da se pokrenu, oslobode, krenu u proces prilagodbe i ostvare sve svoje potencijale u novom životnom okruženju i uz podršku svih nas.

Projekt SMS – svi mi skupa provodi se u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj,  te drugim područjima u kojima se iskaže potreba za pružanjem podrške osobama pod međunarodnom zaštitom, a dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Navedenim medijskim prikazom dajem podršku obilježavanju Svjetskog dana izbjeglica. Svjetski dan izbjeglica, koji se obilježava svake godine 20. lipnja, posvećen je snazi, hrabrosti i ustrajnosti milijuna izbjeglica. Svake minute 20 osoba ostavi sve za sobom da pobjegne od rata, proganjanja ili terora.

Projektom SMS – svi mi skupa podržavamo obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica. Svjetski dan izbjeglica, koji se obilježava svake godine 20. lipnja, posvećen je snazi, hrabrosti i ustrajnosti milijuna izbjeglica. Svake minute 20 osoba ostavi sve za sobom da pobjegne od rata, proganjanja ili terora.

  • svjdanizbjeglica10
  • svjdanizbjeglica1
  • svjdanizbjeglica2
  • svjdanizbjeglica3
  • svjdanizbjeglica4
  • svjdanizbjeglica5
  • svjdanizbjeglica6
  • svjdanizbjeglica7
  • svjdanizbjeglica8
  • svjdanizbjeglica9
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X