Izbornik
naslovna

Projekt SMS – svi mi skupa promiče mir, suživot i zajedništvo

KUTINA/KARLOVAC – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ održala je dva susreta na kojem su promicali vrijednosti mira, multikulturalnosti i nenasilja.

Prvi susret je održan u Kutini putem suradnje s Knjižnicom i čitaonicom Kutina i razgovaraonicom pod nazivom Čitanjem protiv stresa i nasilja.

Na susretu su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda kutinskih srednjih škola. Susret je otvorila i sudionike pozdravila Suzana Pomper, ravnateljica Knjižnice. Na ovom susretu su obrađene razne teme: o stresu i stresorima, vrstama stresa, životu s pandemijom covid-19, prepoznavanju znakova stresa, povezanosti stresa i nasilja, a učenici podučeni o ljekovitosti čitanja i pozvani na veći razvoj čitalačkih vještina. Sudionicima je pročitana i motivacijska priča iz svakodnevnog života koja poziva na razumijevanje, mirno rješavanje sukoba, ravnopravnost među spolova i prevenciju nasilja. GIMG Sisak zahvaljuje domaćinima i sudionicima na aktivnom doprinosu u provedbi projekta.

U Karlovcu je održan susret za žene pod međunarodnom zaštitom. Pri provedbi ovog susreta, kao i projekta uopće u vidu uspostavljanju komunikacije iznimno nam je važan podrška interkulturalnog medijatora i prevoditelja za arapski jezik Salama Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur. Na susretu je razgovarano o vrijednostima obiteljskog života, preventivnim programima nasilja, odnosima prema nasilju kao pojavnom obliku u zapadnoj i islamskoj kulturi, a sve sa svrhom da žene budu osviještene, dovoljno dobro informirane i da se mogu što aktivnije zauzimati za sebe i svoja prava.

Ove susrete je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor, voditeljica projekta SMS – svi mi skupa.

Nadalje saznajemo da su žene u Karlovcu sudjeluju na online Panel diskusiji: „Diskriminacija stranaca u Republici Hrvatskoj“ koja je dio aktivnosti projekta Centra za integraciju stranaca, a Centar je novi model zaštite i podrške strancima kroz objedinjene pravne, psihosocijalne i ostale usluge, koji se provodi uz pomoć partnerskih organizacija: Grada Siska; Građanske inicijative “Moj grad Sisak” (GIMG Sisak) i Norveškog vijeća za izbjeglice, Norveška (NRC). Projekt “Centar za integraciju stranaca” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

GIMG Sisak zahvaljuje domaćinima iz MO Grabrik na ustupljenom prostoru za održavanje susreta ovog projekta.

Projekt SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X