milijardanaslov

Projektima apliciranim na natječaje, u SMŽ „ulovljena“ prva milijarda kuna

SISAK –Na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Razvojne agencije „Simora“ u Sisku ovog ponedjeljka, 9. prosinca, predstavljeni su rezultati korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja 2014. -2020. te prva milijardu kuna prijavljenih projekata. Rezultate su predstavili direktor „Simore“ Mario Čelan sa suradnicima i župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom.

„Tiskovnu konferenciju upriličili smo povodom naše prve milijarde kuna koju smo uspješno aplicirali prema našim ministarstvima i prema Europskoj komisiji“, rekao je Čelan, objasnivši simboliku dvaju okićenih borova koji su se u prostoriji nalazili iza sudionika konferencije.

„Nije inače tradicija da imamo dva okićena bora, ali za ovu prigodu, na jednom boru su kuglice iz svih fondova i svih odjela, ukupno „teške“ milijardu i sto milijuna kuna, dok su na drugom kuglice koje predstavljaju OPG-ove, mlade poljoprivrednike koji su ostvarili potporu iz svih natječaja koji su bili dostupni iz Programa ruralnog razvoja i simboliziraju ukupno 152 milijuna kuna. Jako puno malih OPG-ovaca je zahvaljujući i ovim novcima ostalo u Hrvatskoj. Nisu otišli u Irsku i Njemačku, nego su nastavili svoje poslovanje u našoj županiji, a ja smatram da je svaki taj poljoprivrednik ujedno i poduzetnik, jer mora voditi cijelo svoje poduzeće, zapošljavati i brinuti se o svom gospodarstvu identično kao i svaki poduzetnik“, kazao je direktor Simore.

U razdoblju od 2014. do 2019. godine, Razvojna agencija „Simora“ i Javna ustanova „Regionalni koordinator Sisačko – moslavačke županije“ prijavili su 421 projekt ukupne vrijednosti milijardu kuna. Na ovoj konferenciji izdvojeni su neki od njih, poput poduzetničkog inkubatora „Pismo“ u Novskoj i razvoja gaming industrije (po čemu je SMŽ postala poznata u cijeloj Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji), te izgradnje Središnjeg paviljona opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku.

„Također smo kroz ESF fondove doprinijeli povećanju razine zaposlenosti i naših kompetencija. Ono što moram spomenuti su i brojni energetski projekti u kojima sudjelujemo zajedno sa Županijom. Trenutno su u funkciji 32 projekta energetske obnove, odnosno rade se ili su završeni. Cijela ta vrijednost od 117 milijuna kuna ulaganja u energetiku nije samo u ovoj spomenutoj cifri, nego će ona još donijeti velike uštede tijekom idućih godina, tako da će sav taj prihod, odnosno smanjenje rashoda, Županiji značajno utjecati i na njezino ostalo poslovanje.“

Dok ih nije „pretekao“ Pelješki most i veliki infrastrukturni fondovi, kaže Čelan, Sisačko-moslavačka županija bila je među prve tri županije po sredstvima povučenim iz Programa ruralnog razvoja.

„Mi smo u protekle četiri godine, otkako je Ivo Žinić postao župan Sisačko-moslavačke županije, dobili „zapovijed“, da tako kažemo, da ne smijemo „promašiti“ nijedan natječaj Europske unije, da se moramo javljati na sve natječaje i zahvaljujući tome smo i uspjeli. Uspjeli smo napraviti dobar tim i u „Simori“ i u Javnoj ustanovi i iza nas su brojni ostvareni projekti. Prepoznati smo u cijeloj Republici Hrvatskoj kao jedna od najboljih razvojnih agencija, zahvaljujući naravno cijelom timu koji radi u Simori i u Javnoj ustanovi, ali bez potpore Županije, bez razumijevanja i svih zajedničkih priprema projekata, ne bismo ovo ostvarili. Sada ne možemo nažalost stići Pelješki most i ostale ogromne projekte Republike Hrvatske, ali zajedno se trudimo biti i dalje u vrhu“, rekao je direktor „Simore“, najavivši i neke nove projekte.

„Nama se sprema i Razvojni sporazum. Spremaju nam se i druge velike, ozbiljne stvari poput Regionalnog centra kompetencija s oko 100 milijuna kuna, 150-ak milijuna kuna bi išlo iz Regionalnog razvoja te brojni drugi projekti. Očekujemo da ćemo za dvije – tri godine, možda i prije, imati ovdje pripremljene i složene projekte i za drugu milijardu kuna“, poručio je Čelan koji je na konferenciji predstavio i brošuru s nekoliko glavnih projekata koji se u SMŽ realiziraju iz prve milijarde kuna fondovskih sredstava.

Na konferenciji za novinare, bila su i dva mlada OPG-ovca koji su uspjeli povući sredstva iz Programa ruralnog razvoja. OPG Matleković, vlasnika Nikole Matlekovića povukao je 565 tisuća kuna, a OPG Tvarušek, vlasnika Josipa Tvarušeka 375 tisuća kuna. Nikola Matleković iz Martinske Vesi mladi je poljoprivrednik koji je iskustvo stjecao radeći na poljoprivredi sa svojim ocem i majkom. Prije tri godine otvorio je vlastiti OPG na kojem se bavi ratarstvom i stočarstvom, točnije, uzgojem krava u sustavu „krava-tele“. O svojim iskustvima apliciranja na fondove kaže:

„Prošle godine sam se prijavio na natječaj Mjere 6.1.1. za mlade poljoprivrednike preko Razvojne agencije „Simora“. Mogu reći da je suradnja bila odlična i uspješno smo aplicirali. Prva rata je završena, u procesu je dobivanje druge rate i izgradnja nekih novih objekata i kupnja strojeva. Odlučio sam se za sustav „krava- tele“, jer u poljoprivredi vidim nekakvu budućnost. Imamo pašnjake, tako da je naš teren pogodan za taj sustav. Mogu reći da je ova suradnja bila stvarno uspješna“, kazao je Matleković.

Župan Ivo Žinić podsjetio je kako je prije pet godina, dolaskom na mjesto župana, proglasio „opću mobilizaciju“ kada su u pitanju prijave na natječaje fondova.

„Mi smo ovdje došli prije pet godina, dakle 2014. i evo do 2019., znači u četiri godine, jedna milijarda kuna. Došavši na mjesto župana, shvatio sam da iz vlastitih izvora, iz vlastitog proračuna, teško da ćemo moći napraviti nekakav veliki iskorak. Prvi naši zajednički poslovi bili su upravo od „Simore“ stvoriti jedan jaki tim, jer prvi, osnovni cilj je da imate to s kim napraviti. Danas „Simora“ broji četrdesetak mladih ljudi s kojima vrlo uspješno apliciramo projekte na natječaje, ali i vrlo uspješno te projekte realiziramo. Drugi cilj, vojničkim rječnikom rečeno, bila je „mobilizacija“ u svim resorima. Rekao sam: “Nemojte da nas slučajno promakne ijedan natječaj, bilo iz nacionalnih, bilo iz fondova Europske unije”. Oni su tu zadaću vrlo ozbiljno shvatili i u „Simori“, ali i u cijeloj županijskoj upravi. To je bilo nešto što je doprinijelo da smo vrlo ozbiljno krenuli u pripremu i realizaciju određenih projekata. Moram biti zadovoljan što smo imali ljude koji su to mogli odraditi, koji su bili educirani, koji su bili spremni to odraditi.“

Treća bitna stvar, kaže, bila je ideja, odnosno vizija.

„Često su te ideje, vizije, nadilazile trenutno stanje, sadašnjost, jer neki od tih projekata odnose se na budućnost. Imati ideju, viziju i hrabrost za odlučiti se na neke projekte može samo tim koji ima vjeru u sebe, koji ima znanje, koji ima sposobnost. I to smo imali i sreća je da smo uspješno krenuli u jednom pravom smjeru“,rekao je Žinić, podsjetivši kako su neki od tih projekata, poput onog  „Sisačko-moslavačka županija –  središte gaming industrije“u početku izazivali nevjericu i podsmijeh.

„Prvi puta kad smo izašli s tom idejom 2017. godine, neki su se smijali. Danas je Sisačko-moslavačka županija središte gaming industrije. Danas, od županije koja u tom sektoru nije bila dominantna, imamo 15 posto „gamera“ na razini Hrvatske. Drugi veliki projekt koji pripremamo, a koji nije u ovih prvih milijardu kuna, naš je Regionalni centar kompetentnosti u vojarni Lađarskoj. Opet jedan novi projekt, opet nova vizija – ustanova za svemirsku i inovativnu tehnologiju. I ovu ideju su mnogi ismijavali i izražavali skepsu. Danas smo i u tom dijelu inovativne tehnologije – od gaming industrije, svemirske tehnologije, robotike, a da ne govorim solarne tehnologije gdje smo također dosta kompetentni. Naravno, ne mi kao Županija samostalno, nego uz naše partnere, uz tehničke škole, uz naš Metalurški fakultet, uz Učiteljski fakultet. Uspješno smo ostvarili vrlo dobru suradnju sa znanstvenim institucijama, s fakultetima, s drugim institutima i institucijama koje se bave modernim tehnologijama sve do partnera u jedinicama lokalne samouprave. Milijarda kuna je veliki novac. Nikada iz vlastitih proračuna to ne bismo mogli napraviti. Ali, nije to milijarda kuna, to je, vjerujem, tisuće radnih mjesta i ostanak mladih na ovim prostorima. Mislim da nam sve to daje za pravo i pohvaliti se ovakvim projektima“, rekao je Žinić zahvalivši na potpori i Vladi RH i Ministarstvu regionalnog razvoja.

Na kraju, župan je na okićena božićna drvca simbolično dodao i završne kuglice – dvije s imenima OPG-ovaca koji su nazočili konferenciji te onu glavnu, s ukupnim iznosom od milijardu kuna dosad prijavljenih projekata.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X