Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
tvo19032021

Prva osnovna škola bit će na novoj lokaciji i novoj zgradi, ravnatelj Groza o budućnosti ove škole

PETRINJA – Robert Groza, ravnatelj Prve osnovne škole Petrinja koja je neupotrebljiva nakon razornog potresa koji je pogodio naš grad krajem prošle godine, kazao je kako su nakon dva mjeseca razgovora i dogovora na svim raznima, od lokalne, nacionalne do međudržavne, napokon dobili pisanu potvrdu i suglasnost svih uključenih u proces obnove Prve osnovne škole Petrinja te je postignut dogovor da će novu školu graditi na novoj lokaciji.

„Iz više razloga sam se zalagao za izgradnju nove, umjesto za obnovu stare škole. Najvažniji razlog je taj što je stara zgrada spomenik kulture te bi sama obnova bila spora i skupa, a mi vremena nemamo. Osim toga, kad se gradi nova škola mora se paziti na sva pravila građevinske struke što znači da će nova zgrada biti sigurnija. Kad se gradi nova škola mora se paziti i na državni pedagoški standard, što znači da ćemo imati i neke stvari koje prije nismo imali, poput sportske dvorane“, rekao je Groza.

Nova školska zgrada bit će izgrađena na lokaciji stare tvornice Gavrilović. Ujedno nam otkriva zbog čega su se odlučili za tu lokaciju. „Smještena je vrlo blizu naše stare škole pa možemo spasiti još stvari i lako ih prebaciti. Unutar je našeg upisnog područja pa nećemo imati problema s logistikom. Dovoljno je velika za gradnju svih popratnih sadržaja koje jedna moderna škola mora imati. Vlasništvo je Republike Hrvatske što omogućava brzu realizaciju. Znao sam da će se vrlo brzo krenuti s rušenjem stare tvornice“, dodaje Groza.

Novu zgradu buduće Prve osnovne škole Petrinja financirat će mađarska Vlada, no ne samo financirati, nego će u gradnju biti uključeni i kao projektanti i kao izvođači. „Sad nas čeka izmjena gradskog Generalnog urbanističkog plana jer je prostor bio određen za gospodarsku djelatnost, a sad će biti društvena djelatnost.  Promjena GUP-a je prilika gradskoj vlasti i SVIM gradskim vijećnicima da pokažu koliko im je stalo do naše škole i naših učenika.  Što brže donesu odluku o izmjeni GUP-a, prije će početi radovi na izgradnji nove škole“, napominje Groza.

Dodaje kako je u ovaj proces uključen Grad, Županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i naravno mađarska Vlada te mađarsko veleposlanstvo.

„Zbog tako velikog broja uključenih u proces izgradnje moramo biti svjesni da postoji mogućnost da se pojave određeni izazovi u realizaciji. Ako se i pojave, riješit ćemo ih kao što smo riješili i sve do sada! Dok se naša škola ne sagradi, mi ćemo biti gosti u susjednim školama. Trenutno smo u Osnovnoj školi Mate Lovraka. Kad se obnovi Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, preći ćemo k njima jer je puno bliža našem upisnom području pa će nam logistički to biti puno lakše za realizirati.

Sve vas molim za strpljenje. Znam da su učenici i roditelji nestrpljivi isto kao i mi koji radimo i živimo s našom školom.  Ovo nije rješenje koje će biti gotovo preko noći, ali, dugoročno gledano, ovo je daleko najbolje rješenje za generacije koje sad idu u našu školu kao i za one koje će doći“, kazao je Groza.

„I na kraju, veliko hvala pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Darjan Vlahov na pomoći i strpljenu za sva moja pitanja i prijedloge! Lijep pozdrav svima i vidimo se čim prije u našoj novoj školi“, zaključio je Groza.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X