Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Image00004

Prva preminula osoba od COVID-a 19 u našoj županiji, virus ušao u dom u Novskoj

SISAK – Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održao je još jednu sjednicu, nakon koje je održana konferencija za novinare na kojoj je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo kako je stanje po pitanju koronavirusa u našoj županiji pod kontrolom.

„Mogli bi reći čak i da je dobro da nemamo jedno novo žarište zaraze ovim virusom na području Novske gdje je virus nažalost ušao u Dom za starije gdje najveći broj zaraženih i danas imamo s područja grada Novske. Danas imamo osam pozitivnih na COVID-19, šest je iz Novske, tri iz ovog Doma, jedan s područja grada Petrinje i jedan s područja grada Siska. Vjerujem da nije bilo ulaska, odnosno prijenosa virusa u ovaj Dom da bi situacija bila itekako dosta dobra. Većina ovih bolesnika iz ovog Doma je hospitalizirano u našoj Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić gdje su pod liječničkim nadzorom. Međutim moram izraziti i tužnu vijest, prva osoba iz tog doma je umrla, tako da imamo jednu osobu koja je umrla od COVID-a 19. Osoba je 1938.godište, starija osoba koja je imala i druge tegobe, naravno da uzrok smrti nije samo COVID,ali je bio pozitivan“, rekao je Žinić.

Govoreći o školama, kazao je kako sve škole normalno funkcioniraju. „Osnovne i srednje škole za sada nemamo u niti jednoj školi pozitivnih na COVID-19. Vjerujem da će tako i ostati. Nastava se odvija u posebnim uvjetima, učenici u razredima nose zaštitne maske, nastavnici i svi ostali. Vjerujem, ukoliko se budemo ponašali odgovorno, neće biti problema. Tu imamo jednu dilemu, nemogućnosti korištenja školskih sportskih dvorana, tako da nam je ovog trenutka naš sport u jednoj situaciji gdje se ne mogu održavati određena natjecanja, odigravati određene utakmice, ali u pregovorima su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo turizma i sporta. Vjerujem da će se naći jedno kvalitetno rješenje kako bi se omogućilo korištenje ovih dvorana u neko vrijeme pod određenim uvjetima“, dodao je Žinić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije i zamjenik župana Roman Rosavec je podsjetio kako su još uvijek na snazi mjere koje su stupile na snagu 7.rujna. Ističe kako su danas razmotrili sve te mjere. „Ono što na početku želim jasno i glasno istaknuti, budući da u proteklom razdoblju najviše upita upravo imamo vezano za održavanje svadbenih svečanosti, dakle svadbene svečanosti na području Sisačko-moslavačke županije, po pitanju broja uzvanika, nisu ograničene. Ono što svi trebamo poštivati i čega se u tim slučajevima treba pridržavati, jesu mjere koje se odnose na socijalnu distancu i poštivanje propisane kvadrature od četiri kvadrata površine bruto po osobi. Što bi znači sukladno prostoru u kojem se održava određena svadbena svečanost, prostor sam kao takav limitira broj uzvanika“, rekao je uvodno Rosavec.

Dodaje kako su razmatrali mogućnost da se na nogometnim utakmicama dopusti prisustvo dijela gledatelja, no ta mjera će još biti razmotrena. Dotaknuo se i pitanja školstva. „U svim našim obrazovnim ustanovama gdje smo mogli stvoriti preduvjete za normalno odvijanje nastave, da u učionicama također učenici ne trebaju imati maske. Napominjem, u učionicama, ali svako napuštanje učionice, bilo za cirkulaciju po obrazovnoj ustanovi, ili do ulaska u obrazovnu ustanovu i do dolaska u obrazovnu ustanovu, maska je i dalje kao zaštitna oprema nužna i potrebna. Naravno da postoji određeni pritisak šire javnosti i određenih osnivača za potpunim ukidanjem, smatram kao načelnik Stožera, opet u suradnji s nadležnom epidemiološkom službom, da nije pametno u ovom trenutku maske potpuno isključiti u obrazovnim ustanovama“, dodaje Rosavec. Izrazio je zadovoljstvo što su žarište u Novskoj stavili pod kontrolu, te poručuje kako situacija je pod kontrolom te da nema mjesta nikakvoj panici.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut je istaknuo kako su Inspektori prošlog tjedna izvršili 244 nadzora te utvrdili jedno kršenje mjera zbog čega je izrečeno usmeno upozorenje. Tijekom vikenda je utvrđeno šest nadzora u noćnim klubovima, tri nadzora okupljanja 100 i više osoba, te nisu zabilježeni prekršaji.

„Na području nadzora Policijske uprave sisačko-moslavačke trenutno imamo 33 aktivne mjere COVID-19, liječenje i karantena, 167 osoba je u samoizolaciji. Od policijskih službenika imamo dva djelatnika sa izrečenom mjerom COVID liječenje kod kuće i četiri policijska službenika koji su u samoizolaciji. Ukupno od početka epidemije do sada na području Policijske uprave sisačko-moslavačke, pod nadzorom policije evidentirane su 204 mjere vezane za COVID, a za sada je 171 osoba je ukinuta mjera. Zadnje kršenje samoizolacije utvrđeno je 6.rujna“, rekao je Pešut.

Bojana Hrvojić iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije se osvrnula na probijanje koronavirusa u Dom za starije u Novskoj. „U epidemiji zarazne bolesti COVID-19 koji je zahvatila manji Dom za starije i nemoćne osobe u Novskoj, oboljelo je do sada 14 osoba, znači 12 korisnika i dva djelatnika i kao što smo naveli jedan je korisnik nažalost preminuo. Treba spomenuti da je od 12 oboljelih korisnika, devet hospitalizirano i tijekom dana će biti još troje hospitalizirano. Ono što je potrebno naglasiti, da su poduzete sve potrebne epidemiološke mjere nadležnog Zavoda za javno zdravstvo u suradnji sa svim drugim zdravstvenim institucijama, da je određena potpuna dezinfekcija navedenog doma od strane Zavoda za javno zdravstvo“, rekla je Hrvojić.

Dr.Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić je kazao kako šest pacijenata smještenih u sisačku Bolnicu nema kliničke simptome, dok ostali pacijenti imaju srednje tešku kliničku sliku, no nitko od hospitaliziranih nije na respiratoru.

„Bolnica obavlja sve svoje svakodnevne aktivnosti naravno uz pojačani napor jer veliki broj medicinskih sestara, tehničara i liječnika morali smo angažirati u trijažni šator, kao pomoć Odjelu infektologije, ali i njihove poslove mora netko drugi odraditi. Ne samo da obavljamo svakodnevne poslove, Bolnica Sisak će imati u listopadu novog subspecijalistu imunologa koji će dva puta mjesečno dolaziti iz KBC-a Dubrava. To će itekako značajno poboljšati specijalističku djelatnost naše bolnice“, rekao je Dujmenović.

U našoj Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je 41 aktivan slučaj, a od pojave prvog slučaja u našoj županiji do danas, od koronavirusa oboljelo je 208 osoba. Najviše oboljelih do sada imali su Kutina (49 osoba) kao i Novska (48 osoba).

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X