flikuvrtićunaslov

Prvi petrinjski „FLIK“ počeo radionicama za najmlađe

PETRINJA – Radionicom za djecu predškolskog uzrasta, održanom u objektu „Izvor“ Dječjeg vrtića „Petrinjčica“, počeo je „FLIK”, prvi “Festival lončarstva i keramike Petrinja 2021.“. Ovaj Festival u organizaciji Lončarstva „VAL“, Otvorenog keramičkog ateljea i Turističke zajednice grada Petrinje, ujedno je i uvod u višednevni program ovogodišnjeg „Lovrenčeva u Petrinji“ koji se održava uz tradicionalnu krilaticu „Teb’ u slavu grade moj“.  Radionicu za male „lončare“ vodio je Valentino Valent, koji je i sam učeći vještine od starih petrinjskih majstora poput Stanešića i Cotića, nastavio lončarsku tradiciju u Petrinji.

„Danas imamo poseban dan za naše lončare, jer u principu ideja je da na ovaj način djecu upoznamo s glinom, naročito vrtićku dob i da jednog dana, tko zna, možda dobijemo i kvalitetnu konkurenciju. Naravno, šalim se malo. Mi ovdje radimo u sklopu „lončarijade“ koja će se održati 9.8. na petrinjskom Kupalištu u organizaciji Turističke zajednice. Ideja je da napravimo „žabice“ koje će se bacati u Kupu. Svi se sjećaju kako smo uvijek tražili ono idealno plosnato kamenje da ga bacamo u vodu i pravimo „žabice“ na površini. Mi smo sad došli na ideju da te „žabice“ napravimo od naše petrinjske gline i na njih će biti utisnut simbol – naša stucka i kratica naše manifestacije koja se ove godine prvi puta odvija u Petrinji, a za koju mislimo da ima super budućnost. S obzirom na sve što nam se dogodilo u zadnjih, pa evo i zadnja 24 sata i posljednjih šest, sedam mjeseci, moramo pozitivno razmišljati. Mi želimo ostaviti otisak u našoj Kupi, ekološki otisak. Znači, zemlju koju smo izvadili na Stancima, petrinjsku glinu, vraćamo u Kupu u pečenom stanju i nadamo se da će ju netko možda jednoga dana za tisuću godina pronaći, ako ne i prije, izroniti i da će moći pročitati da se tu radilo o prvoj petrinjskoj „Lončarijadi“, odnosno „FLIK-u – Festivalu lončarstva i keramike. I ovim putem pozivan sve da nam se pridruže. Krenuli smo evo od najmanjih koji su nam već obećali da će svi doći na Kupalište, na natjecanje. Bit će to jako lijepa priča“, ispričao je Valent dok je svojim malim lončarskim „pomoćnicima“ pokazivao kako od gline napraviti „žabice“.

Direktorica Turističke zajednice grada Petrinje, Ivanka Držaj podsjeća kako je „Festival lončarstva i keramike – FLIK“, bio planiran još za prošlu godinu, ali zbog pandemije COVID-a i mjera koje su bile na snazi, nije održan. Ove godine, nadaju se kako će prvo izdanje „FLIK-a“ uspješno provesti te da će ova manifestacija zaživjeti u Petrinji i u narednim godinama. Kako naravno na mladima svijet ostaje, Festival su odlučili otvoriti upravo radionicama za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

„Započinjemo Festival s dječjim FLIK radionicama – danas s vrtićkom djecom na njihovoj lokaciji u vrtiću, a sutra će radionica za obitelji s osnovnoškolskom djecom biti kod našeg majstora Valentina Valenta, u njegovoj radionici. „Žabice“ koje napravimo na radionicama, na Kupalištu ćemo 9. kolovoza bacati u Kupu, pa tko najdalje baci, bit će pobjednik. Poanta je zapravo da doista već od najmanjih nogu – što Lončarstvo „VAL“ već i provodi – educiramo naše sugrađane o ovoj hvalevrijednoj tradiciji lončarstva kojom se naši sugrađani bave sada već stoljećima i koja se evo nastavlja, što je doista svima nama na ponos. I ne samo da se ova tradicija nastavlja, nego je zadnjih godina i oživjela zahvaljujući upravo brojnim radionicama i projektima kao što je Otvoreni keramički atelje te naravno samom Valentinu Valentu, bez kojeg zapravo ne bismo ni mogli provoditi radionice, jer on je taj koji radionice vodi, educira i naravno potiče da se naše lončarstvo razvija. Doista sada u gradu već imamo jedan lijepi broj naših dragih sugrađana koji su zainteresirani, koji doista proizvode, što uporabne, što ukrasne predmete od naše petrinjske gline. Ne vjerujem da bi se moglo nešto okrenuti u suprotnom smjeru, dapače, baš vjerujem u daljnji razvoj, možda čak i procvat ove djelatnosti“, kaže Držaj.

Kako im se radionica sviđa, što to s glinom rade i je li posao težak, ispričali su sami mali „lončari“ zadubljeni u posao: „Pravimo žabice. Od gline. Ovak’ to stisneš i ono makneš i onda dobiješ žabicu“.

„Ma nije teško. Nije nimalo teško. Samo staviš to na glinu i onda skineš i napraviš. Ma, ja bih to radio do sutra, to mi je nabolje“, ispričali su mali polaznici dok su, uz asistenciju svojih odgajateljica, “stričeka” Valentina i “tete” Ivanke prstićima oblikovali glinene „žabice“.

Zadovoljan je bio i njihov lončarski učitelj Valentino Valent: „Meni je ovo već sve poznata ekipa. Ove „tete“ su već obučene za rad s glinom, išle su kod nas i na radionice. Sve je ovo uigrana ekipa i lijepo je znati da imate pomoć vrijednih ruku. Već sada vidim sigurno  dvadesetak medaljica na stolu, a obećao sam im danas tisuću komada.  Sutra imamo nastavak sa školskom djecom – isto radimo ove medaljice, ista je priča, sve je isto. Znači, treba nam malo više komada toga, tako da se nadamo pomoći svih naših malih Petrinjaca“, kazao je s osmijehom Valent.

Sutrašnja FLIK radionica za obitelji s osnovnoškolcima bit će održana u Lončarstvu „VAL“ u Ulici Slavka Kolara, 2.odvojak 24c, s početkom u 9 sati. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti na broj: 091/234-0060. Središnji događaj prvog „Festivala lončarstva i keramike Petrinja 2021.“ bit će održan 9. kolovoza na Gradskom kupalištu, s početkom u 16 sati.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X