Prvi Županijski pleter okupio najbolje iz 2018.godine (VIDEO) Prvi Županijski pleter okupio najbolje iz 2018.godine (VIDEO)
  SISAK – U organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku održan... Prvi Županijski pleter okupio najbolje iz 2018.godine (VIDEO)

[g-carousel gid=”51068″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

SISAK – U organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku održan je prvi „Županijski pleter“ na kojem su nastupile sve članice koje su tijekom 2018.godine postigle iznimne rezultate plasirajući se na državne smotre u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Koji je cilj ove manifestacije, otkriva Ivan Mužek, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije. „Cilj Županijskog pletera je da bude ustvari manifestacija koja će prikazivati najbolje od najboljih tijekom 2018.godine koji su ostvarili iznimne rezultate u području kulturno-umjetničkog amaterizma, a udruge koje su članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije. To su znači sve one udruge koje su s obzirom na različite svoje djelatnosti kojima se bave, na sustavi smotri, predmostri, koje su pod patronatom Hrvatskog sabora kulture, tijekom 2018.godine ostvarili iznimne uspjehe na tim smotrama i sada imamo priliku vidjeti kompilaciju njih svih najboljih tijekom 2018.godine“, rekao je Mužek.

Dodaje kako će Županijski pleter postati tradicionalna manifestacija na kojoj će se svake godine prikazivati oni koji su protekle godine ostvarili najbolje rezultate. „Zajednica u ovom trenutku broji 62 članice s različitih područja kulturno-umjetničkog amaterizma, znači KUD-ovi, pjevačke skupine, tamburaški sastavi, puhačka glazba, različite likovni i dramski umjetnici i nadamo se da će se broj članova povećati. Postajemo sve šareniji i raznolikiji i zaista ćemo, nadam se, obuhvatiti, ukupni kulturno-umjetnički amaterizam na području naše županije“, kazao je Mužek.

Petrinju su tako na prvom Županijskom pleteru predstavljali Dramski studio Petrinjski akordi koji djeluju pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, kao i Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja čiji nam je predsjednik Željko Crnković otkrio zbog čega nastupaju na Županijskom pleteru.

„Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj je prošle godine osvojilo srebro na 51.Susretu hrvatskih pjevačkih zborova koji je održan u Rovinju i zahvaljujući tom uspjehu je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, uz ostala društva iz drugih glazbenih pravaca, omogućila da i HPD Slavulj sudjeluje upravo na Županijskom pleteru. Večeras smo se predstavili sa svije skladbe koje smo pjevali u Rovinju, to je skladba Bože daj mi krila. Skladbu je napisao Pero Gotovac, stihove Jakša Fiamengo, zatim su tu dvije skladbe Emila Cossetta, Mura,Mura i Čardaš. Sve to pod dirigentskom palicom dirigenta Josipa deglIvellia“, kazao nam je Crnković.

U području likovne umjetnosti Petrinju je predstavljao Željko Lipovac, predsjednik Petrinjske udruge likovnih umjetnika PETRIART i to najuspješnijim likovnim dijelom u 2018.godini. „Ja sam baš počašćen i drago mi je da sam na ovaj način pridonio ovoj manifestaciji koja se održava prvi puta. Moj rad je u tehnici intarzija, što je vrlo rijetko viđeno i predstavljalo je za mene svojevrsno iznenađenje kada sam natječaj kojeg je organizirao Hrvatski sabor kulture prošle godine, da je moj rad proglašen najuspješnijim. Nastavak te uspješnosti se vidi kroz poziv da prisustvujem ovoj manifestaciji danas ovdje. Sama intarzija, vrlo rijetko znaju taj pojam, to je tehnika slaganja mozaika, odnosno može se banalno usporediti sa kolažom, slaganja tankih listića furnira drveta, kojih postoji bezbroj nijansi, samo je mašta granica“, rekao je Lipovac koji je svima okupljenima u holu Rafinerijskom doma i izložio svoj rad „Dječak s plavom kapom“.

U holu doma svoje radove su izložili likovni umjetnici koji su sudjelovali na 34.susretu likovnih stvaralaca koji su održani prošle godine u Slavonskom Brodu. Prvi Županijski pleter podržala je Sisačko-moslavačka županija, a zamjenik župana Ivan Celjak je istaknuo kako su svi sudionici Županijskog pletera bili najbolji promotori naše županije.

„Sisačko-moslavačka županija mnogo ulaže u kulturu i to se društvu vraća na najbolji mogući način, ne samo ovim izvrsnim rezultatima udruga, već i činjenicom da je sve više mladih, djece, zainteresirano za pjesmu, ples, a to je osiguranje da kulturna baština, tradicija, pjesma i ples naših predaka, da se neće zaboraviti, već da se će prenositi na nove generacije“, rekao je Celjak, koji je Županijski pleter posjetio zajedno sa predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić.

Tako je prvi Županijski pleter ove godine okupio klapu „Kolapjani“ iz Siska, Ženski vokalni sastav „Kraluž“ iz Budaševa, KUD „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske, Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine „Etno Siscija“, „KUD „Moslavec“ iz Volodera, Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Siska te Gradski puhački orkestar“ Krešimir“ iz Kutine, dok su svoje likovne radove još izložili Mirko Grgić i Žan Žafran iz Društva likovnih autora Novske te Zvjezdana Bukovčan i Marija Tokić iz Popovačke udruge likovnih stvaralaca PULS „Moslavački štrk“.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.