Share on facebook
Share on twitter
20210103_110402VIJESTI

Prvo nedjeljno misno slavlje nakon razornog potresa

PETRINJA – U nedjelju 3.siječnja u Pastoralnom centru župe sv.Lovro održano je prvo nedjeljno misno slavlje nakon razornih potresa. Sudjelovala je tek nekolicina vjernika te skupina volontera iz Zagreba i Rijeke. Župnik Josip Samaržija je u svojoj propovijedi rekao kako je ovih dana puno pitanja, a teško je dati neko rješenje:

„I onda govorimo, molimo se Bogu, da sve ovo prestane. Nadamo se da će prestati, ali moramo biti strpljivi jer nešto može i potrajati. I zato imamo tu vjeru i nadu koja nas nosi, koja nam daje snagu. To je nada i mir novorođenog spasitelja Isusa Krista. Ovo Božićno vrijeme je vrijeme nade i vrijeme da mi kao kršćani iskažemo brigu i ljubav jednih za druge.“

Župnik je rekao kako je naš narod u ovoj nevolji pokazao kršćansku solidarnost u Domovinskom ratu, a tako je i danas.

U Nebojanu već nekoliko dana boravi katolički aktivist i zastupnik MOST-a Zvonimir Troskot. Došao je sa svojim prijateljima iz Rijeke i Zagreba, njih tridesetak, te već nekoliko dana radi na podjeli svega potrebnog pogođenom stanovništvu:

„Dosta sam emotivno vezan za Petrinju jer sam tu bio i ranije. Čim se ovo dogodilo mi smo odmah bili na terenu i nismo to ni isticali nego smo se jednostavno dali na službu ljudima po selima okolo Petrinje. Tu smo od prvog dana s ljudima i pomažemo što god možemo napraviti.“

Njegova je bojazan da će pravi problem nastati kroz nekoliko tjedana kada se smiri prvotna hajka oko podjele potrepština te je rekao da i oni rade na tome da budu ovdje prisutni duže kako bi ljudi bili opskrbljeni barem sljedećih tri do šest mjeseci.

U Nebojanu je od 30.prosinca i Marin Miletić koji je u nedjelju ministrirao župniku Samaržiji:

„Kad se dogodio užasan potres 29.prosinca mi smo se taj dan organizirali i 30.prosinca nas tridesetak Riječana i evo cijelo smo vrijeme ovdje. Ekipe se izmjenjuju. Kao što se naš narod 1991.držao zajedno u velikoj nevolji, tako i sada u ovoj nevolji, samo zajedničkim snagama možemo izaći kao pobjednici.“

Netom prije nedjeljne mise statičari su obišli Pastoralni centar te su tražili od župnika da se koristi samo prva polovica velike dvorane jer postoji opasnost od urušavanja dijela zgrade Gradske uprave.

Župni dvor je prema statičarskoj procjeni neupotrebljiv, a župnik Samaržija živi na katu pastoralnog centra u prostoriji od nekoliko kvadrata.

 

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X