Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
arminnaslov

Psihofizičko zdravlje starijih osoba bilo je tema ovotjedne Dijagnoze

Ove nedjelje u Dijagnozi smo o psihofizičkom zdravlju starijih osoba razgovarali s psihologom Arminom Hadžićem, voditeljem Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja. Prof. Hadžić jedan je od sudionika dvogodišnjeg projekta „Godine nisu važne“ koji sa svojim partnerima provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ Petrinja. Projekt je namijenjen osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom, a u njegovoj provedbi aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholozi, liječnici, rehabilitatori …

Danas živimo svojevrsni paradoks – iako postajemo sve „starije društvo“, odnosno društvo sa sve većim udjelom starijeg stanovništva, od teme starenja sve više „bježimo“. Starije osobe koje su u tradicionalnim društvima bile poštovane kao „sijede glave – mudre glave“, koje se slušalo i pitalo za savjet, danas u društvu postaju „nevidljive“, izolirane, potisnute na marginu, često usamljene, prepuštene preživljavanju s malim mirovinama za koje su se u životu itekako naradili. Starenje i starost doživljavaju se kao nešto samo po sebi negativno. No, kao i sve ostale predrasude i ovu možemo mijenjati, naravno, svi zajedno – i oni koji su već zakoračili u treću dob i oni koje to tek čeka. Jer, uz nastojanje svih nas zajedno, starost može biti i lijepa i mudra i poštovana i dostojanstvena i kreativna, a stariti se može i aktivno i uključeno. Kako i na koji način možemo poboljšati kvalitetu psihofizičkog zdravlja u starijoj dobi, bilo je pitanje za gosta ovotjedne „Dijagnoze“, psihologa Armina Hadžića.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X