Share on facebook
Share on twitter
KS-osi-radionica-alex

Radionica o pristupačnosti kulturnih događaja za osobe s invaliditetom

PETRINJA – U sklopu projekta „Kultura svima“ kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja zajedno sa svojih pet partnera, održana je nova radionica pod nazivom „Pristupačnost kulturnih događaja za osobe s invaliditetom“. Radionicu koja je održana u Velikoj učionici petrinjskog Hrvatskog doma vodila je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, otkrila nam je Selma Buljubašić, voditeljica projekta „Kultura svima“.

„Danas smo pokušali obraditi temu na koji način pomoći osobama s invaliditetom, kako da se aktivnije uključe u društveni i kulturni život grada, na koji način, a izradili smo i jedan protokol“, otkrila je Buljubašić.

 

Upravo je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije jedan od projektnih partnera, a njihova izvršna direktorica Aleksandra Milković, predavačica na ovoj radionici je istaknula kako su htjeli dati naglasak na to da u neke kulturne aktivnosti i događanja možemo uključiti i osobe s invaliditetom.

„Kroz to projektno partnerstvo imamo dva zadatka, jedan je ova radionica, a druga je priprema jedne inkluzivne predstave. Na temelju toga se rodila ideja za ovakvu radionicu. Kroz radionicu smo pokazali koje su to mogućnosti uključivanja osoba s invaliditetom, a sve sudionike smo odmah na početku senzibilizirati“, rekla je Milković.

 

 

Otkriva o čemu je sve bilo govora na još jednoj radionici u sklopu projekta „Kultura svima“. „Na radionici smo govorili o razumijevanju invaliditeta, koje su to činjenice, predrasude, kako senzibilizirati lokalnu zajednicu, kako potaktnuti i prikazati ideje kako da te osobe postanu vidljive u svojoj zajednici, a jedan od načina na koji se oni mogu uključiti to je da udruge uključe angažiraju volontere, pa smo djelomično razgovarali i o uključivanju volontera, a obzirom su sve druge udruge iz kulture, društveni  i kulturni centri u funkciji socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom, njima smo dali primjere i savjete i dobre prakse za rad. Na kraju smo probali napraviti protokol, protokol kojeg bi te udruge trebale napraviti i pripremiti se da uključe u svoj rad osobe s invaliditetom“, istaknula je Milković.

 

Druga aktivnost u sklopu ovog projekta je kreiranje inkluzivne predstave. „Mi već od proljeća imamo radionice u našoj Maloj kući u Petrinji gdje sudjeluje 15-tak mladih osoba s invaliditetom i razvojnim teškoćama. Voditeljica radionice je Kata Perković iz Udruge Đeram koja ima iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju, pomoćnica joj je Ivana Šalić i njih dvije uvježbavaju predstavu koja se temelji na jednoj ruskoj basni „Djed i repa“ koja je prilagođena nekako našoj sredini i predstava za sada ima radni naziv „Naše selo veselo“. Ideja je da se u sklopu projekta to bude i promocija na velikoj pozornici Hrvatskog doma gdje ćemo dokazati upravo mogućnost te inkluzivne predstave i da se mogu osobe s invaliditetom uključiti u zajednicu“, otkrila je Milković te najavljuje kako bi predstava trebala biti izvedena tijekom mjeseca studenoga ove godine.

 

 

Podsjetimo kako je projekt „Kultura svima“ vrijedan gotovo 800 tisuća kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, a partneri su Udruga Građanski aktivizam Petrinja GRAK, Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja, Gradska limena glazba Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Društvo Naša djeca Petrinja. Navedeni projekt je jedan od 34 uspješno ocijenjena projekta za kojeg su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture u sklopu poziva „Kultura u centru-potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“. Cilj projekta je kvalitetnije i učinkovitije iskoristiti dio prostornih resursa Hrvatskog doma u odnosu na konvencionalne i tradicionalne pristupe. Provedba projekta traje do 29.veljače 2020.godine. U sklopu ovog projekta zaposlene su i dvije osobe na sljedećih 16 mjeseci te su njihove ukupne plaće financirane iz sredstava projekta.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X