Izbornik
vatrogasci040511

Radovi na sanaciji vatrogasnih objekata oštećenih u potresu trebali bi početi iduće godine

SISAK – Na prošlom Aktualnom satu Županijske skupštine vijećnik Nikola Abramović je postavio pitanje o dodijeljenih 40 milijuna kuna za obnovu potresom oštećenih vatrogasnih objekata na području naše županije. Zanimalo ga je u kojoj je to fazi i kada se može očekivati realizacija te obnove. Župan Ivan Celjak je podsjetio kako obnova vatrogasnih domova nije mogla biti financirana iz Fonda solidarnosti.

„Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku kojom je osigurala 40 milijuna kuna za sanaciju objekata koje koriste javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva. Mi smo održali nekoliko sastanaka s našim vatrogascima, predsjednikom županijske zajednice i njegovim suradnicima, s predsjednicima gradskih i općinskih zajednica, s predstavnicima DVD-oma i na prvom sastanku kojeg smo imali nakon preuzimanja dužnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, naši vatrogasci su nam istaknuli najveću prepreku, a to su oštećeni domovi koje koriste, a ti vatrogasni domovi nisu bili predviđeni za financiranje iz Fonda solidarnosti“, rekao je Celjak.

Samo na zgradi Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska šteta od potresa procijenjena je na 13,5 milijuna kuna. „Sredstva su osigurana, ja vjerujem da ćemo idući tjedan potpisati ugovor s nadležnim Ministarstvom graditeljstva. Naši su na terenu, trenutno utvrđuju stvarnu štetu na tim objektima da se utvrdi koja je to stvarna šteta i uskoro ćemo raspisati natječaj. Predstoji nam izrade dokumentacije, odnosno dobrovoljnim vatrogasnim društvima, u svakom slučaju mi smo pokrenuli taj proces i naravno kada se stvore vremenski uvjeti iduće godine vjerujem da ćemo krenuti s radovima na zadovoljstvo svih nas. Svjesni smo značaja naših vatrogasaca. Vidjeli smo koliko su naši vatrogasci važni, nakon potresa osobito, koji su uz sve druge operativne snage prvi priskočili u pomoć“, kazao je Celjak te dodaje kako je ovo najmanje što su mogli učiniti za naše vatrogasce.

Na županijskom Aktualcu je bio i još jedno pitanje vezano za obnovu. Vijećnik Srećko Telar je pitao kada će župan javno prozvati one koji su odgovorni za neuspjelo vođenje obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

„Sva naša gradilišta koja su otvorena dobro napreduju, ta dinamika radova je dobra. Ono što govorimo od prvog dana potresa, a to ću govoriti do dana kada se naš posljednji sugrađanin useli u svoju obnovljenu ili novoizgrađenu kuću. Tek tada ću biti zadovoljan obnovom kada govorimo o cjelokupnoj obnovi, kada se obnove sve kuće, sve zgrade, izrade i višezamjenske stambene jedinice ali isto tako i zamjenske kuće“, odgovorio je Celjak te podsjeća kako je županija nadležna za obnove u zdravstvu, socijalnoj skrbi te obrazovanju. Također podsjeća kako su do sada obnovili 41 objekt, a gradilišta su otvorena na 40 objekata.

Foto: Naslovna fotografija – arhiva

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X