pppetrinjazastavanaslov

Ratnu zastavu i odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog, petrinjski ratni policajci simbolično predali na čuvanje mirnodopskim kolegama

PETRINJA – Odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog, zajedno s ratnom zastavom, pripadnici Ratne policije Petrinja simbolično su danas predali na čuvanje Policijskoj postaji Petrinja.

Riječ je o odlikovanju koje im je 21. studenog ove godine na Pantovčaku uručila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Ona je Policijsku postaju Petrinja odlikovala Redom Nikole Šubića Zrinskog za osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu te Spomenicom domovinske zahvalnosti za 121 djelatnicu i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova za časnu i uzornu službu u današnjim, mirnodopskim uvjetima.

Sadašnjem načelniku Policijske postaje Petrinja, Miroslavu Tonecu, zastavu i odličje uručio je ratni zapovjednik Policijske postaje Petrinja, Joso Fakčević.

„Posebna mi je čast pripala da ovu zastavu, ratnu zastavu Policijske postaje Petrinja koju smo za zasluge u Domovinskom ratu dobili od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, mogu sada uručiti našim nasljednicima koji će dalje čuvati i štititi našu domovinu koju smo mi stvarali. Ovu zastavu molimo vas da čuvate kao zjenicu svog oka, jer ona je simbol žrtava i stradanja pripadnika policije, vojske, pripadnika vojnih postrojbi iz Petrinje, ali i drugih područja, koji su branili Hrvatsku na ovim borbenim položajima. Ova zastava je istovremeno i simbol žrtava građana ovoga grada, a znamo kolike su žrtve bile, prije svega ljudske, da ne govorimo o materijalnim. Predajemo vam zato ovu zastavu na čuvanje, da se ne koristi u bilo kakve svrhe, već da nas prije svega stalno podsjeća na žrtvu koju smo dali tijekom Domovinskog rata. Istovremeno, moramo uzeti obavezu i da odamo počast žrtvama koje su pale u borbi za slobodu, da obilježimo svako mjesto njihovoga stradanja“, rekao je Fakčević, podsjetivši kako još uvijek sva mjesta stradanja nisu obilježena.

Zastavu i odličje preuzeo je sadašnji načelnik Policijske postaje Petrinja, Miroslav Tonec.

„Ja mogu reći samo jedno veliko hvala svima vama. Zahvala i svima koji više nisu s nama, poginulim i nestalima braniteljima Policijske postaje Petrinja, hvala i članovima njihovih obitelji na teretu koji sa sobom svakoga dana nose. Možda čak i najveći teret. Mi ćemo čuvati ovu zastavu, ovaj barjak i ovo odlikovanje na čast i ponos budućim generacijama i objašnjavati im o čemu se radi i koji je to teret podnesen da bi ona bila ovdje u postaji. Takvo odlikovanje, prema saznanjima kojima ja raspolažem, nema dosad niti jedna policijska postaja u Hrvatskoj, osim Policijske postaje Petrinja. Mislim da još svi skupa nismo ni svjesni koliko je to vrijedno odlikovanje.“

Tonec je naglasio kako ovo odlikovanje nije pojedinačno, već zajedničko priznanje: „Ovih dana bilo je upita – zašto nisam ja tamo, zašto mene nema na popisu? U ovom slučaju ne radi se o imenu i prezimenu, radi se o ratnoj postrojbi, radi se o Policijskoj postaji. Nitko nije odlikovan  imenom i prezimenom. Svi su odlikovani, to je vaše zajedničko odlikovanje i na tome vam čestitam.“

Obećao je da će zastava i odličje u zgradi Policijske postaje Petrinja, (koja je trenutno u obnovi), imati počasno mjesto.

„Zastavu i odlikovanje držat ćemo u prostoru kraj slika naših 14 poginulih branitelja, na ulazu u Policijsku postaju, tako da je vide i svi ostali građani, a ne samo djelatnici ove Policijske postaje. Bilo bi dobro i da se ostavi nekakav pisani trag o vremenu i događajima u kojima ste sudjelovali. Vi ste još, hvala Bogu, živi i možete prenositi i pričati o tome, ali jednog dana kad nas više ne bude, onda će taj pisani trag na neki način biti svjedočanstvo tog vremena“, kazao je Tonec.

Složio se s njim i ratni zapovjednik Policijske postaje Petrinja, Joso Fakčević koji predlaže da se napiše spomenica o tom vremenu, kako doprinos policije u obrani Hrvatske i istina o događajima koji su se ratnih godina odvijali na petrinjskom području ne bi pali u zaborav.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, koji je i sam bio pripadnik ratne policije, kaže kako je administrativni put do ovakvog priznanja Policijskoj postaji Petrinja, potrajao pune tri godine, uz različite opstrukcije i osporavanja.

„U percepciji mnogih, policija piše kazne za brzinu i rješava krađe. Međutim, Policijska postaja Petrinja u Domovinskom je ratu bila sve samo ne tipična policijska postaja, bila je ratna policijska postaja i bila je isključivo borbena postrojba koja je držala i svoju liniju obrane … Naravno da je ovo veliko priznanje za sve pripadnike ratne Policijske postaje Petrinja. Poglavito je to satisfakcija obiteljima poginulih, jer znaju da su njihovi članovi obitelji poginuli kao časni hrvatski branitelji koji su branili ovu našu domovinu, dajući, nažalost, ono najviše što bilo tko može dati – svoj život. Policijska postaja Petrinja prva je u Hrvatskoj koja je, po našim saznanjima, dobila takav status“, izjavio je između ostalog.

Zastavu koju su pripadnici ratne policije danas predali na čuvanje načelniku Policijske postaje Petrinja, blagoslovio je župnik petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg, vlč. Damir Ceković.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X