Izbornik
radosevic18052020gore

Razgledajte „Glinenu priču“ Silvija Radoševića povodom Međunarodnog dana muzeja

PETRINJA – Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji otvorena je izložba „Glinena priča“ Silvija Radoševića, kojemu je ovo prva izložba, ali poručuje, ne i posljednja. Silvio nam otkriva otkuda ljubav prema glini i lončarstvu.

„To se dogodilo kada je naš petrinjski lončar Valentino Valent došao u Udrugu, čisto pokazati kako se to radi sa svojim kolom. Tada sam se prvi puta susreo s glinom, tada sam probao na njegovom kolu raditi, ali kako mi kolo nije bilo prilagođeno pa mi nije bilo baš zgodno. Odmah poslije toga je krenuo projekt Glinena priča, u tom projektu je nabavljeno kolo koje je prilagođeno osobama s invaliditetom, odnosno osobe u invalidskim kolicima, tako da sam na tim radionicama počeo raditi. To mi se svidjelo. Kada je završio taj tečaj i te radionice, više nisam imao na čemu raditi, onda mi je Valentino Valent kupio kolo i darovao mi tako da mogu kod kuće raditi. To me baš zanima, volim to raditi i opušta me. Zahvaljujući njemu sada imam izložbu“, rekao nam je Radošević.

U sklopu „Glinene priče“, svi zainteresirani u Galeriji Krsto Hegedušić mogu razgledati brojne uporabne predmete koje koristimo u svakodnevnom životu, kao što su zdjelice, šalice, vaze, vrčevi i slično. Radošević dodaje kako ova ljubav prema glini i lončarstvu traje već dvije godine, a ujedno nam je otkrio kako cijeli proces izrade jednog predmeta izgleda.

„Za nastajanje jednog proizvoda, prvo proizvod moram izvrtiti na kolu. Za neke predmete treba pet minuta, za neke sat vremena, ovisi kakav je dan. Onda imam proces sušenja, ovisno o debljini predmeta to traje i do desetak dana. Kada se osuši, onda ide prvo pečenje, ja pečem na 960 stupnjeva. Kada je ispečeno, moram čekati da se ohladi. Ja otvaram peć na nekih od 80 do 100 stupnjeva. Ako bih otvorio ranije, pošto su moji predmeti tanji, onda bi popucali. Kada se ohlade ti predmeti skroz, onda ide glaziranje. Glazura je staklo u prahu koje se miješa s vodom. Napravimo određenu gustoću, to umačemo unutra. Kada se glazura osuši to bude sve bijelo, i onda vraćamo u peć kada pečemo na 1100 stupnjeva. Ako bi išao na manje, ova glazura koju ja koristim, popucalo bi sve, ne bi bilo higijenski također. To pečem nekih osam sati, i prvo i drugo pečenje. Kada se to ispeče drugi put, dobijemo taj predmet gotov“, istaknuo je Radošević, te dodaje kako u dogledno vrijeme planira otvoriti nekakvu vrstu obrta, kako bi navedene svoje rukotvorine mogao prodavati. Na kraju, Radošević je poručio kako svojim primjerom pokazuje da osobe s invaliditetom, kao što je on, itekako mogu pridonijeti kulturnom životu u našem gradu.

Kako nam je otkrila Jasna Crnković, koordinatorica programa u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, Galerija Krsto Hegedušić Petrinja i Pučko otvoreno učilište priključili su se ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog Dana muzeja.

„Ovogodišnja izložba na Međunarodni Dan muzeja, koji se obilježava od 1977. godine kao dan u kojem se posebno naglasak stavlja na značaj i ulogu muzeja kao ustanove koje svojim djelovanjem čine jedan od bitnih osnova u razvoju i funkcioniranju društvene zajednice, pokušavamo ove godine približiti život i rad ljudi koji su na neki način ograničeni u svom kretanju, radu, ali opet mogu normalno sudjelovati u kulturnom životu zajednice. Ovogodišnja tema Međunarodnog Dana muzeja je „Muzeji za jednakost : različitost i uključivost“, želi poticati inkluzivnost i pomicati granice prema pripadnicima ranjivih skupina. Poseban naglasak je na uvažavanju pripadnika različitih rasa, etničkih grupa, rodnog opredjeljenja, osoba s invaliditetom, djece s ulice, ovisnika i slično“, istaknula je Crnković, te dodaje kako je Petrinja grad poznat po tradiciji lončarstva, stoga je izrazila zadovoljstvo što su mogli upravo pripremiti jednu ovakvu izložbu kojom nastavljaju tradiciju po kojoj je Petrinja poznata u cijeloj Hrvatskoj.

Realizacijom ovakvih programa omogućuje se pripadnicima ranjivih skupina veća vidljivost u zajednici i osvještavanje problema kojima se svakodnevno suočavaju. Upravo uključivanje u kulturni život zajednice omogućava da barijere koje postoje, krenu nestajati. Talent, kreativnost, kultura, univerzalni su pojmovi koji pričaju jedinstvenim jezikom kojeg svi mi razumijemo i upravo taj jedinstveni, razumljivi jezik, omogućuje da krenemo rušiti barijere i krenemo u proces inkluzije i zajedništva.

Silvio Radošević je mladi umjetnik čiji medij izražavanja je glina, te je jedan od nekolicine preostalih majstora koji čuvaju ovu dugu tradiciju od propadanja. Nakon prometne nesreće u njegovoj 22. godini, Silvio je u modeliranju predmeta u glini našao novi put kroz život. Lončarstvo u Petrinji je obrt sa starom i ponosnom tradicijom. U 19. stoljeću u našem gradu je bilo čak 145 lončara, a taj broj danas je spao na troje: Matej Stanešić, Valentino Valent i upravo Silvio Radošević.

Silvio je svoj talent otkrio kao jedan od polaznika projekta „Revitalizacija lončarstva“ iz 2017. godine kojeg je provodila Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Udrugom Građanski aktivizam – GRAK. Projekt je poznat kao „Glinena priča“ u sklopu kojeg je između ostalog napravljeno lončarsko kolo prilagođeno osobi u invalidskim kolicima.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X