Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
izlozbafundus

Razgledajte treću virtualnu izložbu Galerije Krsto Hegedušić Petrinja

PETRINJA – Galerija Krsto Hegedušić Petrinja vas poziva da razgledate njihovu treću virtualnu izložbu. Ovoga puta riječ je o izložbi naziva „Krsto Hegedušić“, djelima iz fundusa Galerije. U sklopu ove virtualne izložbe tako možete razgledati 12 slika poznatog petrinjskog slikara i grafičara Krste Hegedušića, koji je rođen u Petrinji 1901.godine, dok je preminuo u Zagrebu 1975.godine.

Krsto Hegedušić, po kojem naša petrinjska Galerija i nosi ime, bio je jedan od ključnih inicijatora i osnivača Udruženja umjetnika nazvane Zemlja 1929.godine. Na otvorenju izložbe 1931.godine u Zagrebu u sklopu izlaganja članova Udruge Zemlja, prvi puta je promovirana hrvatska likovna naivna umjetnost.

Nakon II.Svjetskog rata, Hegedušića imenuju redovnim profesorom Akademije likovnih umjetnosti te 1950.godine dobiva naslov majstora slikara te postaje voditelj majstorske radionice za poslijediplomski studij slikarstva. Dobitnik je nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo.

Galerija u spomen na Krstu Hegedušića osnovana je 1987.godine. Umjetnine koje se nalaze u galeriji izlažu se na tematskim izložbama tijekom godine. Fundus galerije podijeljene je u zbirke : djela hrvatskih likovnih umjetnika, lončanice Mateja Stanešića, fotografije i razglednice, predmeti od obojanog stakla, računarska grafika na prvim dokumentima Republike Hrvatske, radovi školske djece, umjetničke fotografije, dokumentacija o osnivanju i povijesti Galerije i Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom, fond digitalnih i magnetskih zapisa, fonoteka, hemeroteka i plakatoteka.

U Galeriji „Krsto Hegedušić“ tijekom godine prezentira se preko petnaest izložbi. Izložbena djelatnost se financira sredstvima proračuna Grada Petrinje, Županije Sisačko moslavačke i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložbu možete razgledati OVDJE.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X