Izbornik
ružičaste majice

Razgovaraonica SMS projekta povodom Dana ružičastih majica

SISAK – Iako su u tijeku školski praznici, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ je s marljivim učenicima koja žele slobodno vrijeme provoditi na aktivan način, obilježila Dan ružičastih majica. To je dan kada se govori i piše o važnosti borbe protiv vršnjačkog nasilja, a upravo je taj sveprisutni problem bio tema ove Razgovaraonice.

Kako voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor ističe, učenici imaju mnogo znanja o problemu vršnjačkog nasilja te navode kako o tome dosta razgovaraju i u školi. Uz to, istaknuto je kako se mnogi učenici kada razgovaraju s odraslima o tom problemu ponašaju na jedan način, a da sasvim drugačije funkcioniraju u situacijama kada nema odraslih osoba i da tada dolazi do nasilja jer nema kontrole, a ni posljedičnih kazni.

Na Razgovaraonici su učenici govorili da, uz fizičko nasilje u obliku guranja, udaranja i zajedničkih tučnjava, svjedoče i verbalnom nasilju odnosno situacijama kada se žrtvi upućuju riječi koje su često grube, bezobrazne i neugodne.

Uz to, nasilje se događa na raznim društvenim mrežama i u komunikaciji putem raznih aplikacija gdje su mnogi učenici bili žrtve. Nadalje, kako ističe Poredoš Lavor,  saznaje se da veći dio učenika kada promatra nasilje ne čini ništa. „Nemaju snage o tome obavijestiti odrasle osobe, zabrinuti su i boje se da oni ne postanu nove žrtve nasilja te se stoga aktivno ne postavljaju na strani žrtve, već čekaju da sve prođe i da se ponovo uspostavi mir.“ – pojasnila je Poredoš Lavor.

Kako bi susret dobio afirmativni predznak, uslijedio je razgovor o prijateljstvu, međusobnoj podršci, zdravim oblicima komunikacije, odgovornosti za rečeno i napisano, te vrijednostima kao što su istina, poštenje, redovito izvršenje obveza, suosjećajnost s drugima, tolerancija i sl.

Nakon razgovora uslijedio je kreativni dio Razgovaraonice. Učenici su od papira izrezivali ružičaste majice na koje su pisali razne poruke, igrali se ružičastim balonima i obilježili ovaj značajan dan – uz zajednički zaključak da dani bez nasilja trebaju biti svi dani tijekom cijele godine i tijekom života svih nas.

Ovaj susret dio je projekta “SMS – svi mi skupa” koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X