Izbornik
karlovackoordinacijanaslov

Redovni koordinacijski sastanak s ministrom zaštite okoliša o Projektu zaštite od poplava sliva rijeke Kupe

Foto: SMŽ

KARLOVAC/ SISAK – U Karlovcu je ovaj tjedan održan redovni koordinacijski sastanak na temu „Projekt zaštite od poplava sliva rijeke Kupe“. Riječ je o sastancima koje svakog mjeseca održavaju predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, Grada Karlovca i Hrvatskih voda.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković na tom je sastanku izvijestio kako priprema projekta za apliciranje za EU sredstva teče planiranom dinamikom, napomenuvši kako je brzina realizacije imovinsko – pravnih odnosa zadovoljavajuća. Za cjelokupni projekt ukupno treba riješiti 15.394 čestice, a kako bi se zadovoljio traženi uvjet – 50 posto plus jedna čestica, za prijavu projekta za EU financiranje , potrebno je riješiti 7.698 čestica. Do današnjeg dana obrađeno ih je 6.406.

Na sastanku je sudjelovao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Istaknuo je kako najmanje tog posla treba obaviti do kraja godine, kako bi se obrana od poplave uz Kupu mogla u cijelosti uspostaviti do 2023. godine.

“Imamo još mjesec i pol dana, bitka je s vremenom, ali tako je od samog početka. No, najvažnije je da svi dionici daju sve od sebe i da se otkupi više od polovice zemljišta jer je to preduvjet da bi se moglo aplicirati na natječaje, a rok je 31. prosinca”, rekao je Ćorić.

„Projekt zaštite od poplava sliva rijeke Kupe“ vrijedan je ukupno 900 milijuna kuna. Na karlovačko područje odnosni se 670 milijuna kuna, a na područje Sisačko-moslavačke županije i manji dio Zagrebačke županije uz rijeku Savu, 230 milijuna kuna. Za Općinu Orle uz Savu namijenjeno je oko 30 milijuna kuna, a oko 200 milijuna za naselja uz Kupu – Lekenik, Podbrkiševinu, Šišinac, Stari Farkašić, Vratečko, Letovanić, Žažinu i Malu Goricu, Novu Drenčinu, Staru Drenčinu i Pračno. Gradit će se i uz Odransko polje kako bi se uz glavnu prometnicu Sisak-Zagreb zaštitila naselja Sela, Stupno, Odra i Žabno. U Karlovcu nasip u Logorištu vrijedan 60 milijuna kuna već se gradi. Slijede nasipi uz brzu cestu, a na proljeće 2020. gradit će se 157 milijuna kuna vrijedan armiranobetonski i zemljani nasipi na lijevoj obali Kupe te 130 milijuna kuna vrijedan prokop Korana- Kupa.

Na sastanku u Karlovcu sudjelovao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem. Žinić je istaknuo kako otkup zemljišta na našem području ide dobro i da je već 70 posto situacija riješeno.

Ministar Ćorić dodao je kako je ovaj projekt, strateški projekt hrvatske Vlade za koji je Hrvatski sabor donio i Zakon o zaštiti sliva rijeke Kupe, kako bi se omogućilo brzo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, pribavljanje dokumentacije, potrebnih dozvola i početak gradnje. Osim što će od poplava obraniti ljude koji žive uz Kupu, taj projekt vrijedan 900 milijuna kuna čini 0,3 posto bruto domaćeg proračuna i od velike je važnosti za građevinsku operativu, rekao je ministar, naglasivši kako mu je želja da posao na ovom projektu ponajprije dobiju domaće tvrtke.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X