“Refleksije dana” Ivane Švragulje “Refleksije dana” Ivane Švragulje
PETRINJA –  „Refleksije dana“naziv je izložbe petrinjske slikarice Ivane Švragulja koja je uz književnu večer otvorena večeras u Gradskoj knjižnici... “Refleksije dana” Ivane Švragulje

[g-carousel gid=”15460″ height=”100″ per_time=”4″]

PETRINJA –  „Refleksije dana“naziv je izložbe petrinjske slikarice Ivane Švragulja koja je uz književnu večer otvorena večeras u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja.

Ivana s cvijećem

Nakon izložbe „Udišem dane“ koja je u siječnju bila postavljena u Odjelu Caprag Narodne knjižnice i čitaonice Sisak, svoju petu po redu izložbu, Ivana je kaže, posvetila prijateljima. Ne bez razloga. Oni su joj, u jednom za nju teškom razdoblju, bili najveća podrška i poticaj da ponovno uzme kist u ruke.

knjižnica čitanje tekst

„Ova izložba posvećena je prijateljima. Ja sam bila upala u neku „gadnu fazu“pa sam prestala stvarati, no onda su me prijatelji „potjerali“da počnem opet. Prijatelji koji su uz mene i večeras : Marija Biserka Vidnić, Mario Lovreković, Ines Kosturin. Marija Lovrekovića svi znate iz njegovih, meni prekrasnih, nekima stravičnih priča i pjesama koje su izrazito poticajne. Ines Kosturin – što reći? Gospođa od 150 godina, a tako mlada, ha,ha. Biserka Marija Vidnić … sestra, prijateljica, divota od žene koja tako potajno stvara i to ne daje puno na van i zaista sam počašćena bit njezina prijateljica i slušati njezine riječi. Danas u „crvenu fotelju“ sjeda i gospođa Gordana Ross sa svojim „Ludilima“. Kad idete spavati navečer onda malo po Facebooku prolistate i naletite na njezino „Ludilo 26 ili 24“ i sigurno nećete otići tužni spavati“, najavila je svoje goste Ivana.

Iako kaže da je u jednom trenutku imala „kreativnu blokadu“, Ivanine slike i kad su duboko introspektivne i dalje nose u sebi onu toplinu i razigranost mašte po kojoj prepoznajemo slikarski rukopis ove svestrane kreativke.

ne boj se tekst

„Slikati sam bila prestala na neko vrijeme i onda su me moja mama i prijateljica Ines doslovce natjerale : „Uzmi kist i kreni!“. Razmišljala sam: „Joj, pa neću, prebacit ću tu lošu energiju na slike“. Ali stvarno, kad sam počela, to je samo veselje stvaranja. Zaista. Nekoliko mojih prijatelja koji inače naručuju slike dali su mi tako divne zadatke koji su bili zaista okrepljujući. Nekoliko slika je već sretno „udomljeno“.

mašta tekst

Jedan od većih izazova, kaže Ivana, bio joj je triptih „Lucy in the Sky With Diamonds“.

tripith tekst

„Triptih „Lucy in the Sky With Diamonds“, pjesma je Beatlesa ilustrirana na moj način. Stvarno mi je to bio težak zadatak, dva mjeseca sam ga promišljala, ali bila su to dva mjeseca apsolutnog uživanja. Stvar je u biti u tom stvaranju koje je nama užitak. Mi svi radimo nekakve vrlo realne i prizemne poslove i ovo je naše vrijeme kad se opuštamo i kada smo oni drugi mi, ili treći mi ili četvrti mi, oni ustvari kakvi jesmo i svi mi trebamo imati i svi imamo nešto. Stvaranje bilo čega je zaista korisno svima nama, pogotovo u ova ružna vremena“, kaže Ivana koja osim s kistom i bojama, vješto barata i riječima. Posvjedočila je to pridruživši se svojim gostima u čitanju vlastite proze i poezije:

svi tekst

„Poticaj je to što kad je prošli put bilo otvorenje samo izložbe onda sam ja pozvala njih kao goste. Sada želim prebaciti pozornost na poeziju i prozu koju oni pišu, a i sama sam nakon deset godina opet počela nešto pisati i onak’ imam nekakvu bujicu „liječenja“. Ja kad se liječim iz nekakvog stresa onda počnem pisati. Mislim da je to baš dobra terapija da se nešto makne iz sebe van“.

petrusice tekst

Uz Ivanine slike, poeziju i prozu nje i njezinih gostiju, uz nastup članica Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“ i poslužene ukusne kolače, otvaranje izložbe ubrzo se pretvorilo u opušteno, ležerno druženje u kojem su Ivana i njezini gosti naizmjence čitali svoju prozu i poeziju, duhovito komunicirajući čitavo vrijeme s publikom. Kao „gošća iznenađenja“ iz publike im se pridružila i mlada pjesnikinja Lana Sučec, učenica 4.a razreda Srednje škole Petrinja koja je ove godine osvojila prvu nagradu na Goranovom proljeću u konkurenciji srednjoškolaca.

jedna s laurom

Na kraju ove ugodne slikarsko – književno – glazbene večeri s koje se publika nije dala „otjerati“ ni nakon njezina završetka, slikarici su čestitali i djelatnici i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

„Želimo Ivani da nastavi sa svojim kreativnim „švraguljanjem“na radost svih nas“, rekao je ravnatelj Knjižnice Ante Mrgan.

ivana i mrgan

Potražite li u rječnicima značenje riječi refleksija, između ostalog, naći ćete i objašnjenje kako u filozofiji ova riječ označava „uspoređujuće, provjeravajuće naknadno promišljanje izravno zamijećenog osjetilnoga sadržaja. U užem smislu refleksija je povratak duha samomu sebi nakon čina spoznaje, čime se omogućuje prihvaćanje spoznatoga…“. Refleksije dana Ivane Švragulje pogledajte ovih dana u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

 

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.