Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
poljoprivredauniverzalna

Rok za procjenu poljoprivrednih šteta nakon potresa bit će produljen do 30.svibnja

TOPUSKO – Na Aktualnom satu Županijske skupštine, koja je održana u Topuskom, SDSS-ova Mirjana Olujić je postavila pitanje vezano za obnovu potresom pogođenih poljoprivrednih zemljišta na području naše Sisačko-moslavačke županije.

„U najavi za natječaj za tip operacije 5.2.1., Obnova poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednog potencijala iz Programa ruralnog razvoja, budući je jedan od glavnih preduvjeta za prijavu na natječaj izrada zapisnika o verifikaciji štete od strane Povjerenstva, zanima me, da li je u svim jedinicama lokalne samouprave na području Sisačko-moslavačke županije formirano Povjerenstvo za utvrđivanje štete te koja je dinamika obrade korisnika na terenu? Budući da će natječaj najvjerojatnije biti otvoren 60 dana, postoji bojazan da se neće stići svim poljoprivrednicima koji se žele prijaviti na natječaj, sastaviti zapisnik o verifikaciji štete“, istaknula je Olujić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić su potresi načinili velike štete u svim segmentima, pa tako i u poljoprivredi. „Podsjetit ću vas da je proglašena katastrofa za Sisačko-moslavačku županiju, dio Karlovačke i Zagrebačke županije. Prilikom donošenja te odluke, naravno trebalo je iskonzultirati čitav niz ljudi, a prije donošenja te odluke, ja sam osobno sa mnogim gradonačelnicima i načelnicima razgovarao o proglašenju elementarne nepogode. Vi znate da je u to vrijeme bilo proglasiti elementarnu nepogodu ili katastrofu. Kasnije kada je proglašena katastrofa, smatrali smo da ona pokriva i ovaj dio poljoprivrede, da će i poljoprivrednici i štete koje su nastale na gospodarskim poljoprivrednim objektima, moći biti refundirani kroz ovu štetu, nažalost to nije moguće“, kazao je uvodno Žinić.

No dodaje kako zahvaljujući operaciji 5.2.1., poljoprivrednici imaju priliku mogućnosti aplicirati svoje projekte i sanirati nastale štete. Stoga je nakon proglašenja elementarne nepogode, donesena odluka da gradska i općinska Povjerenstva procjene nastale štete na poljoprivrednim gospodarstvima nakon potresa.

„Jedinice lokalne samouprave moraju napraviti preliminarnu procjenu na svom području i ukoliko su štete bilo kakve, da li je to na poljoprivredi, ili od potresa, veće od 20 posto od proračuna jedinica lokalne samouprave, onda se može proglasiti elementarna nepogoda. U ovom slučaju su uvjeti ispunjeni. Ali sada moramo ići na sljedeći korak. Da li su formirana Povjerenstva od stručnih ljudi koji u svom sastavu moraju imati stručnjake kako bi procijenili te objekte i kako bi omogućili poljoprivrednicima da apliciraju na taj fond“, dodao je Žinić.

Po njegovim saznanjima, sve jedinice lokalne samouprave su formirala ova Povjerenstva. „Oni su dužni ocijeniti sada ovu štetu, napraviti jedan registar. Šteta je trebala biti procijenjena do 30.travnja, ali će biti produženo do 30.svibnja. Tako da vjerujem da će naše županijsko Povjerenstvo, koje ima rok od 20 dana, dakle negdje završno s 19.lipnjem, izvršiti procjenu konačne štete i izlaze na teren te rade provjeru oštećenika. Vjerujem da će ovaj posao biti odrađen i da će naši poljoprivrednici koji imaju štete na poljoprivrednim objektima to moći koristiti ovu mjeru, da će se moći prijaviti i na taj način sanirati objekte koji su oštećeni“, zaključio je Žinić. Na samom kraju dodaje kako razmišljaju da Razvojna agencija SIMORA pomogne poljoprivrednicima u apliciranju na ovaj natječaj kao što je to činila i za poduzetnike i obrtnike po pitanju drugih natječaja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X