ružičastemajicenaslov

Ružičastim majicama poručili: „STOP vršnjačkom nasilju!“

PETRINJA – Zadnje srijede u mjesecu veljači, diljem svijeta obilježava se „Dan ružičastih majica“ ili „Pink Shirt Day“, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. U obilježavanje ovog datuma, Republika Hrvatska uključila se prije tri godine, odlukom o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koju je Hrvatski sabor donio 17. veljače 2017. godine.

U organizaciji Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja i njegova Škole nenasilja, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske postaje Petrinja, Dan ružičastih majica obilježen je ove srijede edukativnim predavanjima i radionicama za osnovnoškolce petrinjskih osnovnih škola „Mate Lovraka“ i „Ivan Goran Kovačić“ Gora.

Voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, psiholog Armin Hadžić, podsjetio je zašto obilježavamo Dan ružičastih majica.

„To je jedan svjetski, međunarodni dan obilježavanja borbe protiv „bullynga“, odnosno vršnjačkog nasilja, koji se odlukom Hrvatskog sabora iz 2017. godine obilježava i u Hrvatskoj. Njegovo obilježavanje krenulo je 2007. godine u Kanadi, kada je dječak čija je majka bolovala od karcinoma, u znak podrške majci u borbi protiv karcinoma – a simbol te borbe je ružičasta vrpca, nosio ružičastu majicu i time postao predmet vršnjačkog nasilja na psihičkoj, verbalnoj i fizičkoj razini. Njegovi prijatelji domislili su se da mu daju podršku na način da svi počnu nositi ružičaste majice – „pink shirts“ i pokažu da smo svi mi isti i da nitko ne bi smio biti žrtva te da nitko nema pravo biti počinitelj, odnosno taj koji drugog zlostavlja, provocira, maltretira, omalovažava.“

Dan ružičastih majica, Savjetovalište već nekoliko godina obilježava u suradnji s Policijskom upravom Sisačko-moslavačkom i Policijskom postajom Petrinja. Osim u Petrinji, bili su i u Hrvatskoj Kostajnici, a gostuju po školama i u drugim dijelovima Sisačko-moslavačke županije. Danas su održali ukupno pet radionica u Osnovnoj školi „Mate Lovraka“ Petrinja ( matičnoj i područnoj) i Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Gora.

„Danas imamo predavanja/radionice za djecu na Područnoj školi Češko Selo, dvije radionice na Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja i dvije radionice u Osnovnoj školi Gora. Program je raznolik i ovo nam je jedna jako važna prigoda da s djecom porazgovaramo, da prikažemo, da osvijestimo da su škole, kako obično kažemo, mjesta „nulte tolerancije na nasilje“, da svako dijete ima pravo biti sretno, slobodno i živjeti život punim plućima, a ne da škola, put do škole ili iz škole natrag doma, bude mjesto traumatizacije, nešto što će na negativan način obilježiti dječji život“.

Važno je djecu od malih nogu odgajati za nenasilje, kaže Slavko Jerković iz Ureda načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke.

„Danas na Dan ružičastih majica, odnosno Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, mi smo u školama da djeci damo do znanja da na nasilje ne odgovaraju nasiljem. Bitno im je skrenuti pozornost da od samog starta vide da na nasilje ne treba odgovarati nasiljem i da uvijek razmišljaju pozitivno. Policijska uprava sisačko-moslavačka svake godine sudjeluje u obilježavanju ovog dana u školama na našoj županiji – lani smo bili u Hrvatskoj Kostajnici, a ove godine evo ovdje smo u Petrinji i Gori“, rekao je Jerković kojem su se danas pridružili i njegovi kolege – Željko Šalković iz Policijske uprave sisačko-moslavačke i Dalibor Barut, kontakt policajac iz Policijske postaje Petrinja.

Stop nasilju u svojim školama, učenici i nastavnici škola „Mate Lovraka“ Petrinja  i „Ivan Goran Kovačić“ Gora poručili su danas solidarno odjenuvši ružičaste majice.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X