Savjet mladih Grada Petrinje o „građanskom centru“ Savjet mladih Grada Petrinje o „građanskom centru“
PETRINJA – Savjet mladih Grada Petrinje u Maloj je gradskoj vijećnici ovog ponedjeljka održao svoju treću sjednicu. Na sjednici kojoj su nazočili članovi Savjeta... Savjet mladih Grada Petrinje o „građanskom centru“

PETRINJA – Savjet mladih Grada Petrinje u Maloj je gradskoj vijećnici ovog ponedjeljka održao svoju treću sjednicu.

Na sjednici kojoj su nazočili članovi Savjeta – Danijel Barkučić, Izabela Telar (zamjenica Bojana Juzbašića), Noa Škrinjarić, Fran Komlinović, Marko Grubar, Valeria Caci, Antonela Gorup i Estela Toporan, predsjednica Petra Božurić iznijela je prijedlog Savjeta mladih za osiguravanja jednog prostora u gradu koji bi služio kao „građanski centar“.

„Mi smo raspravljali o prostoru koji bi mogao služiti općenito za građane i njihove aktivnosti. Dakle, ne samo za mlade, nego za građane općenito“, rekla je Božurić.

Kako su na radionicama u projektu “Kultura svima“ koje sa svojim partnerima u projektu održava POU „Hrvatski dom“, doznali da će se u dogledno vrijeme Gradska knjižnica i čitaonica seliti u novi prostor, na novoj lokaciji, zanimalo ih je postoji li mogućnost da se upravo taj prostor na katu Hrvatskog doma u kojem je sada knjižnica, danas – sutra iskoristi kao prostor budućeg Građanskog centra. Tim povodom na sjednicu Savjeta pozvali su ravnatelja POU „Hrvatski dom“ Milana Hercega kako bi porazgovarali o takvoj mogućnosti.

Herceg je objasnio da do preseljenja Gradske knjižnice na novu lokaciju (gdje se nekad nalazila stočna klaonica) neće doći tako brzo, jer je projekt tek u svojim začecima, na razini projektne dokumentacije.

„Dio tog projektnog zadatka je već odrađen, u pripremnoj je fazi, projektna dokumentacija se izrađuje, ali samo preseljenje knjižnice ne može se očekivati u idućih četiri do pet godina, obzirom da je to velik zahvat koji puno košta i vjerojatno će se čekati sredstva iz EU fondova. Nakon toga, kad se Gradska knjižnica fizički iseli iz Hrvatskog doma, postojat će mogućnost praznog, slobodnog prostora, ali Hrvatski dom je već sada centar za građane, odnosno „građanski centar“ jer svi programi i sve što se kod nas organizira i odvija, radi se upravo za građane, za sve uzraste – od koncerata, kino predstava, kazališta, programa za djecu i mlade, za odrasle, tako da je Hrvatski dom već sada građanski centar. Ali prijedlozi, ideje i aktivnosti građana, pogotovo vas mladih, nama su uvijek dobro došli“, rekao je Herceg, primijetivši i kako se mladi ne odazivaju baš u velikom broju na brojne programe koje Hrvatski dom organizira.

Članove Savjeta pozvao je da se “Hrvatskom domu” slobodno obrate sa svojim idejama, prijedlozima, programima

„Mi želimo čuti, pogotovo od vas mladih, što želite, kakve programe želite, kakav pristup izvođenju programa želite, ali morate znati i to da se onda morate i vi mladi maksimalno uključiti, pogotovo što vidim da vi koji ste u ovom Savjetu stvarno želite raditi. Ne možete ići s idejom „idemo nešto organizirati“, a da onda netko drugi odrađuje posao za vas. Vi konstantno morate raditi, „gurati“ nas. Vaši programi koje ćete s nama zajedno organizirati, vas ne koštaju ništa, jer ste i vi na proračunu Grada kao i mi, ali je jako bitno da dođete s idejom.“

Da mladi ideja imaju, vidjelo se kroz niz prijedloga koje su iznijeli u nastavku sjednice – od organiziranja različitih druženja, obilježavanja različitih međunarodnih datuma, koncerata, radionica na temu ekologije, zdravog života i zdrave prehrane. Kao jedan od prostora prikladnih za dio svojih aktivnosti, vide „Atrij“ Hrvatskog doma. Ravnatelj „Hrvatskog doma“ smatra kako oko toga problema ne bi trebalo biti. Važno je samo da svoje aktivnosti najave unaprijed, na vrijeme, kako ni bi dolazilo do kolizije s drugim programima. Pozvao ih je da u različite programe pokušaju uključiti i što više mladih, svojih vršnjaka.

„Vi ste Savjet mladih. Izabrani ste da svima nama starijima budete savjetnici, pokretači aktivnosti, jer na vama sve ovo ostaje. Mi stariji za koju godinu ćemo otići, ali vi ostajete. Ono što mi uspijemo napraviti uz vašu pomoć, ostaje vama na upravljanje da vi nastavite dalje. Netko će isto tako doći iza vas, netko tko će vas „poguravati“. Ali ako nema te „kritične mase“ i dobre volje, sve „pada u vodu“.

Članovi Savjeta mladih dogovorili su da će preciznije detalje o aktivnostima koje planiraju te datumima kada će ih provesti, razraditi uskoro na svojim radnim sastancima.

Inače, jedna od točaka dnevnog reda treće sjednice Savjeta mladih bila je i upit o Proračunu. Obzirom da žele odgovorno trošiti sredstva koja im je za njihove programe odobrilo Gradsko vijeće, zanimalo ih je na koji način tim sredstvima mogu raspolagati. Tehničke detalje o tome objasnila im je njihova savjetnica Edit Posavec, viša referentica za kulturu i programe mladih, koja ih je, zajedno s Milanom Hercegom, ohrabrila na djelovanje. „Imate podršku od svih nas“, poručila je Posavec.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.