Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Image00001

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj nizom aktivnosti obilježilo Tjedan ADHD-a

PETRINJA – Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, u listopadu posebnu pozornost posvećuje  poremećaju pažnje i hiperaktivnosti, skraćeno ADHD (od engl. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) koji je jedan od najčešćih neurorazvojnih poremećaja dječje i adolescentne dobi.

ADHD je neurorazvojni poremećaj s izraženim simptomima nepažnje i/ili hiperaktivnosti-impulzivnosti koji ne odgovaraju razvojnom stupnju te klinički značajno negativno utječu na socijalno, školsko ili radno funkcioniranje. Učestalost je od 3 do7 posto kod školske djece. Češći je kod dječaka nego djevojčica. Omjer je od 4:1 do 5:1. Prvi identifikacijski period je između 5. i 7. godine, a najčešće polaskom u školu.

Savjetovalište je različitim aktivnostima  od 12. do 18. listopada, obilježio Tjedan ADHD-a.  Prvi segment aktivnosti odnosio se na senzibilizaciju i psihoedukaciju javnosti na pojavnost, simptome i mogućnosti tretmana ADHD-a putem gostovanja u radio emisijama. Konkretno u emisiji „Dijagnoza“ Petrinjskog radija.

Drugi segment je obuhvaćao tretman i terapijsku pomoć djeci i mladima s ADHD-om, kao i pridruženim poremećajima i smetnjama . U suradnji s Društvom Naša djeca Sisak pružene su usluge terapije Play Atention tretmanom te terapijskom psom (Animal-assisted intervention i Animal-assisted therapy).  Program su proveli psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta i Dora Petrac, voditeljica programa Društva Naša djeca Sisak. Oboje su dodatno educirani za terapijski rad s Play Attention-om i rad s terapijskim psima.  Navedeni programi bili su besplatni za sve korisnike.  „Zahvaljujemo Društvu Naša djeca Sisak što je djeci i mladima Petrinje stavilo na raspolaganje skupu Play Attention opremu te pružilo mogućnost sudjelovanja terapijskom psa u tretmanima“, rekao je voditelj Savjetovališta psiholog Armin Hadžić.

Play Attention je neinvazivna računalna tehnologija nastala procesom spajanja skeniranih moždanih impulsa, kognitivnih vježbi i tehnika oblikovanja ponašanja. Ovaj sveobuhvatni računalni sustav za uvježbavanje usmjeravanja i održavanja pažnje koristi Edufeedback tehnologiju, a to znači da spaja feedback s edukacijskom metodologijom i promjenama ponašanja.  Istraživanja su pokazala da Play Attention pomaže produljiti, učvrstiti i usmjeriti pažnju te poboljšati pamćenje i kontrolu ponašanja kod osoba s ADD i ADHD-om, ali i disleksijom, disgrafijom, autizmom, kao i kod osoba koje su imale traumu mozga (moždani udar ili ozljeda izazvana prometnom nezgodom).

Tretman s terapijskim psom Chichom  uključivao je partnerski odnos psa s vodičem kada pas svojim ponašanjem signalizira potrebe korisnika usluge. Istraživanja su pokazala da su pozitivni pomaci kod korisnika koji su uključeni u programe uz sudjelovanje pasa pokazuju se na emocionalnoj, kognitivnoj i tjelesnoj razini, poput; smanjenja stresa, tjeskobe, depresije, osjećaja izoliranosti, agresivnog ponašanja kao i povećanje socijalne i emocionalne podrške. Tijekom Tjedna ADHD-a u Savjetovalištu je pruženo 14 tretmana Play Attention-om te 10 tretmana terapijskim psom.

Treći segment se sastojao od tretmana metodama opuštanja, vizualizacije, terapije pokretom  i verbalnih samoinstrukcija koje su se pokazale uspješnim u smanjenju simptoma ADHD-a i pridruženih poremećaja.  Prof. Armin Hadžić je održao dvije grupne seanse za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

„Kako bi ukazali i na pozitivne aspekte djece s ADSHD-om poput njihove mašte, kreativnosti i inovativnosti Savjetovalište u četvrtak 22. listopada organizira kazališnu predstavu „Zamisli“zagrebačkog  Teatra Tirena“, najavio je Hadžić.

Svi programi su održani uz pridržavanje i poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X