SDP o Prihvatilištu za tražitelje azila u Maloj Gorici i nabavci MR uređaja: “Je li županu važnija stranka ili problemi građana?” SDP o Prihvatilištu za tražitelje azila u Maloj Gorici i nabavci MR uređaja: “Je li županu važnija stranka ili problemi građana?”
PETRINJA – Vijećnici SDP-a u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije Karmela Gajdek i Igor Školneković zajedno s predsjednikom Županijske organizacije SDP-a SMŽ Nikolom Domitrovićem i... SDP o Prihvatilištu za tražitelje azila u Maloj Gorici i nabavci MR uređaja: “Je li županu važnija stranka ili problemi građana?”

PETRINJA – Vijećnici SDP-a u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije Karmela Gajdek i Igor Školneković zajedno s predsjednikom Županijske organizacije SDP-a SMŽ Nikolom Domitrovićem i predsjednicom Gradske organizacije SDP-a Petrinja, Svjetlanom Lazić održali su danas u Petrinji konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na dvije teme – izgradnju Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici te nabavku uređaja za magnetsku rezonancu za Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

Nikola Domitrović, predsjednik Županijske organizacije SDP-a SMŽ rekao je kako je i prošlotjedna, 12. sjednica Županijske skupštine pokazala kakav je odnos HDZ-ove vlasti prema građanima ove županije.

„Vidjeli smo na toj sjednici kako se župan Sisačko – moslavačke županije odnosi prema svojim građanima i kako građane županije smatra građanima drugog reda. Jedna od tema na kojoj se to jako dobro moglo vidjeti bio je naš prijedlog za uvrštavanje u dnevni red točke vezane za izgradnju Prihvatilišta za azilante na području Grada Petrinje, koji je odbijen. Isto se vidjelo i kada se raspravljalo o nabavci opreme za bolnice, za povećanje zdravstvenog standarda, gdje je župan obmanuo javnost svojim tvrdnjama koje nisu istinite. O svemu tome SDP ima svoj stav. SDP ne želi da građani naše županije budu građani drugog reda. Mi smo jednakopravni građani u našoj državi i smatramo da onaj tko obnaša dužnost župana treba i mora se boriti za interese svojih građana, a ne za svoje osobne interese. U posljednje vrijeme vidimo da župan više radi na svojim interesima, a da su mu interesi građana u drugom planu“, kazao je Domitrović.

Na prošlu sjednicu Županijske skupštine osvrnuo se i Igor Školneković, SDP-ov županijski vijećnik.

„Ova današnja tiskovna je jedan mali osvrt na događaje s prošlotjedne Županijske skupštine kada je još jedanput u duhu HDZ-a zabijen jedan od čavala u lijes demokracije. Kao Klub vijećnika mi smo sukladno Poslovniku zatražili da se u dnevni red uvrsti točka vezana za izgradnju Prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici, međutim protivno Poslovniku predsjednica Ivanka Roksandić nije željela ovu točku uvrstiti na dnevni red, pravdajući se da ista nije u skladu sa Statutom. Nismo tražili ništa posebno. Tražili smo samo da Županijska skupština da podršku građanima Petrinje u borbi protiv ovakve ideje. Samo to. Izgradnja objekta na lokaciji gdje ne postoji infrastruktura, u gradu socijale, u gradu gdje smo suočeni s egzodusom naše djece koja traže kruh izvan granica lijepe naše, smatramo suludom idejom. U posljednje vrijeme čak i mediji stigmatiziraju Petrinjce da nemaju obzira prema napaćenim migrantima. Ministarstvo unutarnjih poslova u susjednoj općini organizira tribine i uvjerava stanovništvo da je to dobro za njih. Bacaju se floskule HDZ-a, a i sami ne vjeruju u to. Ja vas uvjeravam da bi u slučaju da se radi o ministru ili Vladi koja nije HDZ, u Maloj Gorici danas bio podignut niz šatora i barikade od plinskih boca. Kod glasanja za uvrštenje ove točke na dnevni red sjednice glasovalo je samo 16 vijećnika Skupštine, a ostatak vijećnika mahom iz redova HDZ-a, pa čak i onih koji dolaze iz Petrinje, svojim glasom protiv uvrštenja ove točke na dnevni red jasno su pokazali da su ništa drugo osim poslušnika koji razmišljaju najvjerojatnije tuđom glavom“, rekao je Školneković.

Dodao je kako SDP nije protiv izgradnje prihvatilišta za tražitelje azila, ali su protiv najavljene lokacije.

„Kako ne bi bilo zabune – mi nismo protiv azila. Protiv smo lokacije gdje nema infrastrukture, protiv smo lokacije koja se nalazi u plavnom području uz rijeku Kupu, protiv smo lokacije koja se nalazi na području jedinice lokalne samouprave koja ne može ni svojim građanima osigurati standard kakav drugi građani u Lijepoj našoj imaju. Iz tog razloga, ovim putem dajemo punu podršku svima koji su uključeni u ovu borbu protiv HDZ-ove samovolje i želim da im damo jasnu poruku da su ih građani birali i da ih iz tog razloga moraju i pitati“.

Predsjednica petrinjske Gradske organizacije SDP-a i vijećnica u petrinjskom Gradskom vijeću, Svjetlana Lazić podsjetila je kako se o temi izgradnje Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje.

„Mi smo na Gradskom vijeću Grada Petrinje, odnosno na našoj sjednici koja je održana 31. siječnja, uvrstili ovu točku dnevnog reda naknadno. Naime, predsjednica Gradskog vijeća koja dolazi iz redova HDZ-a također ju nije htjela staviti na sjednicu u redovni dnevni red, pa smo je mi uvrstili izglasavanjem dopune dnevnog reda i u konačnici donijeli zaključak – simptomatično je što je zaključak jednoglasno donesen, glasovima svih gradskih vijećnika, da se protivimo izgradnji Prihvatilišta za tražitelje azila na području grada Petrinje. Ono što je kolega Školneković rekao, naravno, mi se svi oko toga slažemo. Ja bih samo dodala da u našoj županiji već postoji jedno prihvatilište za tražitelje azila i očito je da HDZ-ova Vlada, sa svima onima koji je podupiru, smatra Sisačko-moslavačku županiju prostorom na koji treba staviti sve ono što u ostatku Hrvatske drugi ne žele“, rekla je Lazić.

Karmela Gajdek, županijska vijećnica i predsjednica Kluba vijećnika SDP-SDA u Županijskoj skupštini prokomentirala je situaciju s nabavkom uređaja za magnetsku rezonancu za sisačku Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“.

„Što se tiče nabavke uređaja za magnetsku rezonancu,  ja moram naglasiti i tvrdim da bi sisačka bolnica taj uređaj već imala da su osigurana sredstva iz Europske unije. Međutim, naš župan se odlučio na „fektanje“ i moljenje novca putem raznih aukcija i humanitarnih akcija, umjesto da je kao sedam županija, odnosno županijskih bolnica, ta sredstva osigurao putem EU fondova. Meni je žao što župan već godinu dana obmanjuje naše sugrađane. Naime, u proljeće prošle godine župan je tvrdio da uređaj „evo, samo što nije stigao u sisačku bolnicu“. Kako uređaj nije stigao do listopada prošle godine, na sjednici sam ga ponovno upitala kada će uređaj doći. Tada je tvrdio da će uređaj do kraja prošle, eventualno početkom ove godine biti instaliran u bolnici. Sada je ožujak, uređaja još uvijek nema i meni je naprosto žao što su naši sugrađani zakinuti i obmanuti ovakvim tvrdnjama župana, a tvrdim ponovo da bi uređaj sigurno bio u bolnici da su osigurana sredstva iz EU fondova. Župan kaže da je u Si-Mo-Ri zaposlio 50 mladih i stručnih ljudi, pa me naprosto čudi kako mu nitko od tih stručnih ljudi nije ukazao na to da uređaj može nabaviti upravo iz EU fondova“, rekla je Gajdek.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a, Nikola Domitrović na kraju je još jednom pitao „je li županu važnija njegova stranka ili građani njegove županije?“.

„Iz ovoga ste jednostavno vidjeli da župan ne brine o stanovnicima naše županije i ovo su dva tipična primjera gdje župan i predsjednica Županijske skupštine uopće ne žele poslušati jednoglasnu odluku Gradskog vijeća Grada Petrinje. Grad Petrinja je po broju stanovnika, po zadnjem popisu, drugi grad u našoj županiji i postavljamo pitanje – za koga to župan brine ako ne brine za jednoglasnu odluku predstavnika Grada Petrinje. Isto tako znamo probleme oko izgradnje bolnice i nabavke uređaja i postavlja se pitanje zašto mi moramo biti županija koja ne može dobiti sredstva kao druge županije iz EU fondova i iz Ministarstava. Je li stvarno županu njegova funkcija unutar HDZ-a bitnija od svih ovih problema koje naši građani imaju i do kada će se tako ponašati? Ako ne zna kako se dobivaju sredstva iz ministarstava i EU fondova neka se makne, neka da nekom drugom da brine o građanima naše županije“, rekao je Domitrović.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.