MOST Sisačko-moslavačke županije obilježio 440.obljetnicu bitke za Gvozdansko MOST Sisačko-moslavačke županije obilježio 440.obljetnicu bitke za Gvozdansko
GVOZDANSKO – Izaslanstvo MOST-a Sisačko-moslavačke županije obilježilo je 440.obljetnicu bitke za Gvozdansko. Tim povodom poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti. „Izaslanstvo MOST-a NL... MOST Sisačko-moslavačke županije obilježio 440.obljetnicu bitke za Gvozdansko

GVOZDANSKO – Izaslanstvo MOST-a Sisačko-moslavačke županije obilježilo je 440.obljetnicu bitke za Gvozdansko. Tim povodom poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

„Izaslanstvo MOST-a NL SMŽ na čelu s koordinatorom Milanom Brigljevićem, sudjelovalo je danas u obilježavanju 440. obljetnice bitke za Gvozdansko, na mjestu velejunaštva hrvatskog naroda.

Mostovci su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen-križa žrtvama Gvozdanskog i uz poseban pijetet poklonili se svim braniteljima i žrtvama Gvozdanskog, uključujući i one iz Drugoga svjetskog rata te Domovinskoga rata.

Milan Brigljević je tom prigodom izjavio da se upravo na ovom mjestu na današnji dan prije 440 godina zbio događaj svjetskih razmjera u vojnoj povijesti.   Otpor do posljednjeg čovjeka i svjesno žrtvovanje za domovinu pred daleko nadmoćnijim neprijateljem učinilo je Gvozdansko simbolom hrvatske želje za slobodom i otpora protiv stranih osvajača, jednako legendaran kao Alamo u Americi ili Massada u Izraelu. To svima nama daje snagu i nadahnuće da se ne predajemo i ostanemo na braniku domovine u ovim teškim trenucima borbe protiv opasnog neprijatelja u vidu korupcije i kriminala koji izjedaju naše društvo i prijete samim temeljima države.

Na žalost, tragičan je paradoks da u hrvatskoj povijesti ostaje gotovo nepoznat najblistaviji primjer junaštva, obrane na život i smrt od nadmoćnog neprijatelja, od gladi i hladnoće, kada je 13. siječnja 1578. do posljednjega čovjeka izginula obrana tvrđave Gvozdansko. Hrabri branitelji su imali ponudu za spas svojih života u zamjenu za predaju tvrđave. No, ovi legendarni hrvatski junaci nisu željeli predati grad, već su radije izabrali časnu smrt! Na žalost i sramotu, junačka obrana utvrde Gvozdansko ubrzo se izgubila u prešućivanoj i zatajivanoj hrvatskoj povijesti. Danas se o tragediji i junaštvu branitelja Gvozdanskog vrlo malo zna.

Zato MOST NL predlaže da se ovaj događaj bolje valorizira na nacionalnoj razini, da se provedu brojna znanstvena i stručna istraživanja, objave knjige i rade filmovi. Također, nužna je konzervacija staroga grada Gvozdanskog i poduzimanje niza aktivnosti oko strategije razvoja ovog zaboravljenog prostora. Vojno svetište je ideja koja se nikada nije uspjela realizirati. Sve objekte treba staviti u funkciju i ovom povijesnom prostoru dati ulogu koju s obzirom na doprinos hrvatskoj povijesti i potencijal u razvoju turizma i jačanju gospodarskog razvoja i zaslužuje“, stoji u priopćenju MOST-a.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.