Izbornik
knjige11032020go

Sisačkoj biskupiji vraćene 103 crkvene matične knjige

SISAK – U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije sisački biskup monsinjor Vlado Košić potpisao je Zapisnik o preuzimanju crkvenih matičnih knjiga. Košić je istaknuo kako ove knjige čuvaju našu povijest, te dodaje kako je Crkva prepoznata kao čuvarica hrvatske povijesti, a povratak crkvenih matičnih knjiga Sisačkoj biskupiji, predstavljat će korist ne samo Crkvi, nego čitavom hrvatskom društvu, kazao je Košić.

„Želim izraziti zadovoljstvo i zahvalu gospodinu županu i njegovim suradnicima i gospođi iz Uprave da se pokrenulo i ostvarilo ovo djelo predaje matičnih knjiga naših župa koje su bile nasilno otete iz župnih ureda Katoličke crkve s područja današnje Sisačke biskupije. Dakle tadašnja vlast, kako to sve revolucionarne vlasti čine, 1945., oduzela je da bi mogla započeti svoje administrativne poslove, možemo reći da su župnici i općenito Crkva bili čuvari povijesti našeg hrvatskog naroda“, rekao je uvodno biskup Košić.

Ističe kako ove crkvene matične knjige ne pripadaju državi, već Crkvi. „Rekao bih da na neki način začuđuje kako je dugo taj proces u Hrvatskoj da se prepoznaju pravi vlasnici i da se njima, koji su stvarali te dokumente i te knjige, to su matične knjige, matice krštenih, umrlih, vjenčanih, također tu su i spomenice. Svaki župnik mora pisati što se događa, neke događaje, to nekada stvarno budu stvarni izvori povijesti za istraživače, naše povjesničare i u tom smislu su sve te crkvene knjige veoma vrijedne kao izvor“, zaključio je Košić.

Zadovoljstvo povratkom crkvenih matičnih knjiga Sisačkoj biskupiji izrazio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako je navedeni povrat ovih knjiga omogućen na temelju sporazuma koji je sklopljen 2005.godine između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije o povratu nepravedno oduzete imovine.

„Radi se o povratu za Sisačku biskupiju ukupno 103 knjige, matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih koje su se nalazile u Matičnim uredima Sisak, Sunja, Kutina, Popovača, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Dvor, Glina i Topusko, kao i 76 ostalih evidencija, kazala koje su sastavni dio ovih knjiga koje su oduzete za vrijeme komunističkog režima. Ne samo da su oduzete knjige, oduzeta je mnoga crkvena imovina. Stvaranjem samostalne Republike Hrvatske krenuli su pregovori oko povrata određene imovine, vraćeno je dosta toga Crkvi što je bilo nepravedno oduzeto, ali čekalo se možemo reći skoro 30 godina od nastanka hrvatske države da te knjige koje su vlasništvo Crkve budu vraćene tamo gdje im je i mjesto“, rekao je Žinić koji se zahvalio biskupu Košiću na strpljenju. Vjeruje kako će ova arhivska građana koristiti Sisačkoj biskupiji, ali i župama s područja Biskupije.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X