Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
bazilikasvkvirinanaslov

Siščani slave Dan grada i blagdan svog zaštitnika sv. Kvirina

SISAK – Siščani danas, 4.lipnja, slave Dan grada i blagdan svog zaštitnika sv. Kvirina. Svečano misno slavlje povodom blagdana zaštitnika Sisačke biskupije, održano je na platou ispred bazilike sv. Kvirina na Zelenom brijegu.

Ove godine, zbog još uvijek važećih epidemioloških preporuka, izostala je tradicionalna procesija ulicama grada.

Misno slavlje ispred bazilike sv. Kvirina predvodio je mostarsko – duvanjski biskup Ratko Perić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i brojnim svećenicima.

Siščanima je Dan grada i blagdan njihova zaštitnika čestitao i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

„Dan je Grada Siska, blagdan svetog Kvirina. Sveti Kvirin zaštitnik je naše Sisačke biskupije koja je evo proslavila deset godina – nakon dvije tisuće godina ponovo imamo svoju biskupiju, imamo svoj blagdan i prije svega želim čestitati svim građankama i građanima grada Siska Dan grada, sa željom da nam bude puno, puno bolje nego što je bilo u protekla dva-tri mjeseca. Ove godine misa na otvorenom po prvi puta. Nije bilo ni svečane procesije od katedrale do crkve sv. Kvirina. Dakle, ove godine u malo drugačijim uvjetima, ali evo okupili smo se ponovo kako bi proslavili taj blagdan i doista želim da i ova biskupija, ali i naša cijela županija, svi stanovnici, imaju što je moguće manje problema. Sveti Kvirin koji je nažalost stradao i bio mučen, zaštitnik je ove Biskupije. I ovaj je kraj kroz svoju dugu povijest bio mučen i često stradavao od raznih osvajača, ali danas u našoj modernoj državi Hrvatskoj živimo normalno, suočavamo se s novim problemima, s nekim drugim opasnostima i mislim da smo u tome uspješno odradili cijeli posao.“

Žinić je i ovom prilikom zahvalio svima koji su u proteklih nekoliko mjeseci borbe s kronavirusom dali svoj obol i svojim naporima i odgovornim ponašanjem doveli do toga da u našoj županiji nije bilo preminulih od koronavirusa i da smo od jučer ponovno „korona-free“ županija, odnosno županija bez oboljelih od COVID-19 bolesti.

Proslava Dana grada Siska nastavlja se u večernjim satima svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja će biti održana u atriju sisačkog Starog grada. Na sjednici će biti uručene i nagrade i priznanja Grada Siska zaslužnim građanima. Nagrada Grada Siska za životno djelo za područje arhitekture posthumno će biti dodijeljena Ivanu Bartoliću.
Dobitnici Godišnjih nagrada Grada Siska su Darko Majić (za izuzetne rezultate postignute u području gospodarstva) i Slavko Miškulin (za uspješno poduzetništvo prilagođeno osobama s invaliditetom).
Pohvale Grada Siska dobit će Vesna Rogulja Mart (za postignute uspjehe na području odgoja i obrazovanja), Branka Pažur (za uspješno promicanje prava invalida rada), Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak (za uspješno djelovanje na poboljšanju kvalitete života slijepih osoba) i VIS „Dijamanti“ (za poseban doprinos na području glazbene kulture). Dobitnici Zahvalnice Grada Siska su Dejan Dejanović (za doprinos razvoju sisačkog hokeja na ledu), Dorian Tepić (za osobite rezultate u tehničkoj kulturi na području robotike) i Tihomir Ilijević (za izuzetne rezultate u razvoju streljačkog sporta).

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X