Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
novinar20201909

Sjećanje na pogibiju francuskog novinara Pierrea Blancheta

PETRINJA – Prije tri godine u sklopu rujanskih Dana sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata grada Petrinje i razaranja našeg grada u rujnu 1991.godine, na mjestu tragične pogibije francuskog novinara Pierrea Blancheta na samom ulasku u Ulicu Brezje u Petrinji, otkrivena je spomen ploča na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva.

Na godišnjicu njegove smrti svijeću podno spomen ploče upalio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Moramo pokazati veliko poštovanje i odati pijetet, posebice prema novinarima. Hrvatsko novinarsko društvo je išlo sa ovom inicijativom da napravimo ovo obilježje, da se vidi koji doprinos u demokraciji su novinari dali, da bi istina o Domovinskom ratu izašla u cijeli svijet i da bi Hrvatska bila priznata. Bilo je bitno da su oni bili taj svjetionik informacije i demokracije“, rekao je Dumbović te je pozvao predstavnike Francuskog veleposlanstva da dođu i odaju počast svom sugrađaninu.

Svjedok navedenog događaja je Petrinjac Zdenko Korečić. „Bilo je javljeno da su naši dečki, poslije 16.rujna u Gavriloviću zatvoreni u hladnjačama. Onda smo krenuli Boro Bešlić sa svojim autom, ja sa svojim. Crnokošuljaši su bili u Gavriloviću tu starom i taj Švicarac i Francuz. Išli smo kroz park, Gajevom ulicom do Potkove, tamo su bili naši dečki, isto su mine bile postavljene, upozorili su nas da pazimo da ne nagazimo na koju i da su gore u tvornici stočne hrane snajperisti. Francuz i Švicarac su Šenoinom ulicom kroz Brezje htjeli još pogledati vojarnu Šamarica i naišli su tu na minu. Poginuo je francuski novinar, dok je švicarski vozač ostao živ“, ispričao je Korečić.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je poginulo 14 novinara, tehničara, snimatelja i šest stranih novinara. Pierre Blanchet je rođen 1944.godine u Francuskoj. Godine 1969.bio je sudionik velikih socijalnih nemira u Francuskoj koji ga duboko potresaju, pa Blanchet napušta sveučilište i odlazi u Grenoble gdje živi s radnicima, organizira i vodi jednu maorističku ćeliju. Tada je ozlijedio ruku na stroju u traktorskoj tvornici gdje je bio zaposlen, a nakon toga je radio u tvornici Peugeot gdje pokušava uskladiti izgled pariškog intelektualca s radničkim idealom.

Radio je u više medija gdje je obrađivao socijalnu tematiku, ali ga njegov senzibilitet odvodi prema trećem svijetu antiimperijalizma koji ga dovodi do međunarodne politike. Nakon revolucije 1979. u Iranu koja kristalizira sva njegova nadanja, objavio je knjigu pod imenom: “Iran, revolucija u ime Boga”. Do rujna 1981. godine on uglavnom pokriva Afganistan i Iran, zatim se bavi ruskim, libijskim i ultraljevičarskim tetorizmom i sporedno poljskom problematikom. Odlazi u Južnu Afriku u Libanon, ali više Latinsku Ameriku, posebno Salvador. Nakon 1989. godine šalju ga u Istočnu Europu, posebno Poljsku, zatim u Siriju i Jordan za vrijeme zaljevskog rata.

Specijalni izvjestitelj francuskih medija, zajedno sa švicarskim novinarom Patrickom Gigantiom, osobnim vozilom nedaleko kasarne JNA u gradu Petrinja 19. rujna 1991. godine naletio na protutenkovsku minu. Tom prilikom Pierre Blanchet je poginuo, a Patrick Giganti je teško ranjen.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI