aktualnisat302019

Sjednica Gradskog vijeća počela Aktualnim satom (AUDIO)

PETRINJA – Aktualnim satom je započela 30.sjednica petrinjskog Gradskog vijeća na kojem je prvo pitanje postavio HSS-ov Miroslav Petračić, a odnosilo se na radove na prometnicama za koje je zaduženo poduzeće Komunalac. Zanima ga je li naše komunalno poduzeće dovoljno opremljeno za i takvu djelatnost.

Direktor petrinjskog poduzeća Komunalac Petrinja Vlado Lovreković je u uvodu istaknuo kako je održavanje cesta, zelenila i čistoće u gradu u ovom trenutku jako teško. Ističe kako Komunalac u ovom trenutku obavlja 15 različitih djelatnosti.

„I prije smo govorili o tome, dakle mi smo nekako grad koji je na granici da li da neke djelatnosti odvajamo u posebna poduzeća ili da to sve bude skupa. Ali morate shvatiti da bar ja kao direktor, teško mogu 15 djelatnosti organizirati i sve ih profesionalno obavljati. Za sve te djelatnosti, svakim danom je potrebno sve profesionalnije i kvalitetnije obnašati i potrebno je u svaku djelatnost ulagati puno novca“, kazao je Lovreković te podsjeća kako je njihova primarna djelatnost gospodarenje otpadom, a i ta djelatnost uskoro će doživjeti neke novine.

„Mijenja se to da ćemo mi otpad voziti u Sisak, tamo ćemo plaćati naknadu za deponiranje oko 500 kuna po toni, pa ćemo onda mi i Sisak zajedno voziti taj otpad u Novu Gradišku gdje će nova cijena biti 100 eura po toni. Možete zamisliti koliko će to sve poskupiti, koliko je potrebno izmijeniti vozila koja sada više neće voziti četiri kilometra daleko, nego 200 i više kilometara“, dodaje Lovreković. Najavio je kako će prilikom planiranja programa za iduću godinu neke od djelatnosti kojima se sada bave, morati izostaviti jer je svjestan da svih 15 djelatnosti ne mogu obavljati kvalitetno.

Govoreći konkretno o radovima na cestama koje obavlja Komunalac, Lovreković je odgovorio : „Ceste su specifične jer puno cesta ima koje su u Aglomeraciji, pa su gradilišta, a da bi mi sve te poslove radili potrebna je prvo oprema i alati u koje treba uložiti par milijuna kuna. Vidite i sami da ovdje u gradu što asfaltiraju Ceste Sisak je dobro jer su profesionalci u tome, da to na nešto liči. Ja procjenjujem da bi bilo dobro da se komunalno poduzeće oslobodi djela djelatnosti, a kada usporedim u koju bi to djelatnosti najviše trebalo uložiti, ceste su te u koje bi trebalo najviše uložiti“, odgovorio je Lovreković.

HDZ-ov Željko Tonković je postavio pitanje što Grad planira poduzeti po pitanju uređenja strogog centra, obzirom na oronule fasade i pročelja kuća u samom centru. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako je to problem već dugi niz godina.

„Centar grada je u kontinuitetu dugi niz godina problematičan, a problematičan je iz tog razloga što nikada, baš nikada u strategiji povratka na ovo područje nismo imali one kvalitetne primjere i mjerila koje bi dobili i zadovoljile standard života ljudi, ne samo u centru grada, nego i na periferiji grada. Tu je država rekla zbogom, tu nas više nema i države kao što znate, Lijepe naše ima svuda samo nema tamo gdje se stvarala“, rekao je Dumbović te dodaje kako Grad nema pet, deset ili 20 milijuna kuna financijskih sredstava kako bi obnovio fasade sam u strogom centru.

HSS-ova Ljubica Sodić je istaknula kako mještani Hrastovice u posljednje vrijeme imaju konstantno problema s opskrbom električnom energijom jer dalekovod koji prolazi kroz Hrastovicu prema Jabukovcu nikada nije završen. Ističe kako su mještani potpisali i peticiju, poslali nekoliko upita prema HEP-u što je s nastavkom radova, no dodaje kako odgovor nikada nisu dobili. Stoga je apelirala na Grad ako može posredovati u dobivanju makar odgovora na njihova pitanja.

„Za HEP znamo da imamo problem i da trebamo napraviti dalekovode na nekim područjima i da moramo pojačati snagu i sve što od HEP-a treba dolaziti. Grad Petrinja, neka u prioritetu bude Hrastovica kada je u pitanju pojačavanje energetike i energetske stabilnosti u Hrastovici. Mi smo HEP-u dali do znanja da za sljedeću godinu mi napravimo neke prioritete. Evo, gospođo Vera Kaurin, vi ste pročelnica za komunalnu djelatnost, izvolite dati do znanja njima, da je Vijeće o tome raspravljalo. Ja dajem poruku odavde da proslijedite HEP-u da nam je Hrastovica prioritet što se toga tiče“, rekao je Dumbović.

Sodić je također upozorila na još jedan problem u Hrastovici, a to je najezda divljih svinja i ostale divljači koje dolaze na same kućne pragove u tom petrinjskom mjestu. Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu grada je istaknuo kako je ovdje riječ o kompleksnom problemu.

„To je jedan kompleksan problem. Nažalost Grad Petrinja nema instrumente, nema zakonske mogućnosti da intervenira u segment lovstva. Niti jednim zakonom nije propisano da gradovi i općine, ne može intervenirati u reguliranje broja divljači ni sa lovačkim društvima ni sa savezom. Kao što znate, postoje državna i županijska lovišta koja se daju temeljem koncesije ugovorom lovozakupnicima, to su lovačka društva i sva lovačka lovišta u našoj županiji. Ono što bi Grad mogao, mogao bi inicirati s obzirom na ove probleme, sastanke sa Županijom, Lovačkim savezom i udrugama da se taj naputak o pojačanom odstrelu provodi doslovno kako treba“, rekao je Marić.

HDZ-ova Magdalena Komes postavila je pitanje vezano za obnovu pročelja takozvane Uglovnice u gradu, zbog čega se sufinancira obnova sa 400 tisuća kuna, zbog čega se vlasnicima drugih građevina nije dala prilika za sufinanciranje, kao što je postavila pitanje koliko je novca utrošeno na postavljene skele na toj građevini.

Direktor petrinjskog poduzeća Komunalac Vlado Lovreković je istaknuo kako u toj zgradi postoje vlasnički problemi. Podsjetio je kako su prošle godine putem natječaja dobili 100 tisuća kuna za obnovu tog pročelja, ove godine 400 tisuća kuna, a radovi na toj zgradi bi trebali biti gotovi do 15.prosinca.

MOST-ova Luca Gašpar Šako je postavila pitanje o učestalim nestancima vode, slaboj informiranosti građana o nestancima vode. Ističe kako su građani s razlogom ljuti i bijesni zbog toga jer plaćaju tu vodu. Pozvala je građane zbog svega na neposluh te da ne plaćaju svoje račune za vodu, između ostaloga i zbog toga što je više od tri tisuće vodomjera neispravno.

„Vijećnice Luca Gašpar Šako molim samo jednu napomenu. Ovdje je izrečeno i upućen je poziv da za neispravne vodomjere da građani nisu dužni plaćati vodu. Moram ovdje kao predsjednik Gradskog vijeća u ime svih vijećnika da se mi ograđujemo od toga. To je vjerojatno vaš osobni stav, jer mi ne možemo garantirati građanima da ih ne bi doveli u zabludu stvaranja nekakvih njihovih troškova. Ako imate takav stav, onda ga iznosite u svoje osobno ime“, rekao je predsjednik petrinjskog Gradskog vijeća Nenad Radošević.

Direktor petrinjskog poduzeća Privreda Zoran Zechner je istaknuo kako su u prvih devet mjeseci ove godine otklonili više kvarova nego u cijeloj 2018.godini, što zbog starosti postojeće mreže, što zbog odgovornosti izvođača radova na projektu Aglomeracije. Također je spočitnuo vijećnici Gašpar Šako što javno poziva građane na neplaćanje računa.

„Oko prekida, sve što je najavljeno, sve što je moguće planirano, to se objavljuje, ono što se dogodi u ovom trenutku javi se putem medija, putem mrežnih stranica, tako da nemamo mi tu što skrivati i želimo čim prije otkloniti, uspostaviti normalnu vodoopskrbu. U dijelu kakvoće, ponašamo se u skladu sa zakonskim obvezama, mi imamo kontinuirani nadzor Zavoda za javno zdravstvo na svim kontrolnim točkama koje propiše zavod na koje mi nemamo utjecaja i taj dio dok god bude uredan, bit će vode“, rekao je Zechner.

Što se tiče vodomjera, kazao je kako će u sklopu projekta Aglomeracija biti zamijenjeno 4800 vodomjera do završetka projekta. Gašpar Šako je ujedno postavila pitanje i što se tiče radova u Ulici Gromova. Ističe kako je navedena ulica opasna za život, za sve sudionike u prometu jer područje radova nije adekvatno označeno.

Zechner je odgovorio kako su svjesni neodrživosti stanja u Ulici Gromova. „Mi kao investitor smo odgovorni prema Županijskoj upravi za ceste, jer su nama izdali posebne uvjete i nama će doći eventualne kazne od Državnog inspektora za ceste koji je zaprimio prijave građana, tako da oni se obraćaju i toj instituciji. Ono što mi koordiniramo sa službom nadzora i izvođačima, rješavajući koliko toliko sukcesivno u odnosu na potencijal izvođača u ovom trenutku, sve su najave da će Ulica Gromova biti sljedeća, a ja se nadam da tu obećanja neće izigrati kao što su izigrali neka druga do sada, pogotovo u svjetlu da dolazi zimska služba i da će tek onda Ulica Gromova biti rizična u puno većoj mjeri“, rekao je Zechner.

Uz predloženih 30 točaka dnevnog reda, isti je proširen sa još dvije točke o kojima su vijećnici u nastavku raspravljali.

Snimku Aktualnog sata poslušajte u snimci.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X