Izbornik
gv34go

Sjednica Gradskog vijeća u Hrvatskom domu, točke vezane uz aktualnu situaciju (AUDIO)

PETRINJA – Zbog novonastale situacije, 34.sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje održana je u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja. Sjednica je započela Aktualnim satom, a prije samoga početka, razlog zbog čega su morali održati ovu Sjednicu pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Nenad Radošević.

„Ove posebne okolnosti nalažu da se ovdje održi Sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. Ja bih samo kratko objasnio, obrazložio zašto se danas ipak Sjednica održava, bez obzira na ove izvanredne okolnosti. Kao što je svima poznato, ovakva situacija nalaže odgovorno ponašanje, nalaže da donesemo i određene mjere za sprječavanje posljedica uzrokovanih epidemijom virusa COVID-19. Upravo zbog toga Grad Petrinja, na čelu s gradonačelnikom, predlaže određene mjere koje zahtijevaju brzu reakciju, jer građani, a naročito možemo reći i poduzetnici, ne mogu čekati. Ovo je izvanredna situacija i hvala vam na tome što razumijete i što ste se uspjeli odazvati, naravno uz mjere opreza koje ovdje poštujemo“, rekao je uvodno Radošević koji je vijećnike između ostaloga pozvao da rasprava prođe racionalno, da ne duže svi zajedno oko onoga što nije potrebno.

HDZ-ov Mihael Jurić je istaknuo kako se na Sjednici Gradskog vijeća danas treba koncentrirati samo na mjere gospodarskog ublažavanja posljedica koronavirusa. „Stoga smatram da bi današnja Sjednica Gradskog vijeća trebala biti vezana samo za tu točku. Dakle mi imamo 25 točaka. Smatramo da je dobro da nema ni Aktualnog sata, tu ne treba politikanstva, ne treba politike, političkih prepucavanja, ali bi bilo dobro da se koncentriramo samo na gospodarske posljedice virusa. Možemo danas održati Sjednicu i donesti mjere koje su vezane za COVID-19, a ostale točke nisu toliko hitne, smatramo da Grad Petrinja kao progresivan Grad, Grad koji ima 400 i nešto milijuna kuna proračuna, može u budućnosti organizirati on-line sjednice Gradskog vijeća. Smatram da nisu dobre okolnosti da bi se mi sastajali, susretali“, rekao je Jurić te dodaje kako se mogla održati Izvanredna sjednica sa dvije točke o kojima bi vijećnici razgovarali, jer ova 34.sjednica Gradskog vijeća sazvana je prije dva dana, a sličnog je mišljenja bio i HDZ-ov Željko Tonković.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako smo svi svjesni da dolazi vrijeme odricanja i velike „financijske korizme“, a sa ovom sjednicom Gradskog vijeća želi se poslati poruka poduzetnicima što Grad može za njih napraviti.

„Odgovornost svih nas koji smo ovdje je da građanima damo poruku da ćemo sve poduzeti kada je u pitanju koronavirus, uključujući i sam Stožer koji dobro radi i ovo Gradsko vijeće je na neki način samo jedna poruka svim građanima pred svim onim velikim problemima koji nas čekaju i prema svim izazovima koji će pokazati da život u našoj sredini, Hrvatskoj, Europi i svijetu više neće biti isti kao što je bio. Došla je bolest i moramo reći ono što mislimo i moramo se prilagoditi situaciji koja nas čeka“, kazao je Dumbović te dodaje kako nije prihvatljivo da se sjednica svede na samo dvije točke. Složio se s prijedlogom da u budućnosti neke od Sjednica budu i elektronskim putem. Ujedno je pozvao vijećnike da se odreknu svojih vijećničkih naknada. Podsjetio je kako su do sada podijelili više od 11 tisuća maski, te isto toliko rukavica.

MOST-ova Luca Gašpar Šako je predložila da se sa Dnevnog reda maknu neke točke o kojima se može raspravljati i naknadno, kao što je predložila dvije nove točke dnevnog reda. Prva je da se vijećnici odreknu svojih naknada za 15 mjeseci, a drugi prijedlog je da se oni koji su na rukovodećim mjestima u Gradskoj upravi i gradskim tvrtkama, odreknu na tri mjeseca svih primanja iznad 7000 kuna. Sve to u cilju pomaganja obrtnicima i poduzetnicima u našem Gradu. Smatra kako ovim rezanjem može biti osigurano oko milijun kuna.

Gašpar Šako je ujedno pohvalila i postavila pitanje vezano za novu odluku da će Grad sufinancirati troškove prijevoza petrinjskim OPG-ovima za vrijeme ove krizne situacije, pa je samo postavila pitanje je li poticaj od dvije tisuće kuna mjesečno protuzakonit.

„Na Kriznom stožeru prije par dana smo razgovarali. Vlado Lovreković je dao prijedlog, obzirom su se sve tržnice zatvorile u Hrvatskoj, mi smo bili protiv toga, jer same tržnice nikako ne mogu biti opasnije od samih centara u kojima je sigurno zatvoren prostor, ovo je otvoreno. Nastojali smo vidjeti da kažemo dajte nam popis svih ljudi koji su svaki utorak, subotu i svakodnevno bili na toj tržnici, koji su se u svim elementarnim prilikama i neprilikama davali sve od sebe da prodaju svoj proizvod. Cilj je bio da s tom odlukom upravo idemo na te koji su nosili najveći teret proizvoda sa OPG-cima, da im za mjesec dana sufinanciramo 2000 kuna za ambulantnu dostavu. Mislim da ta ambulantna dostava će za njih dobro doći, neće ništa izgubiti. Mi imamo stavku u proračunu za to, to možemo dati. Međutim, da li je sukladno slobodi kretanja, te dozvole oni mogu dobiti preko Ministarstva poljoprivrede i preko Sisačko-moslavačke županije“, odgovorio je Dumbović. Na kraju, Gašpar Šako je pozvala sve građane da i nakon što prođe ova situacija sa koronavirusom nastavimo i dalje kupovati od naših domaćih poljoprivrednika.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X