Škola zdravog kuhanja Nutricionističkog kluba Petrinjske kuće zdravlja i Centra Humanika: „Nutritivno bogatstvo žitarica“. Škola zdravog kuhanja Nutricionističkog kluba Petrinjske kuće zdravlja i Centra Humanika: „Nutritivno bogatstvo žitarica“.
PETRINJA – U sklopu „Nutricionističkog kluba“, programa koji Petrinjska kuća zdravlja provodi uz financijsku potporu Grada Petrinje, Centar „Humanika“ ovog je petka održao još... Škola zdravog kuhanja Nutricionističkog kluba Petrinjske kuće zdravlja i Centra Humanika: „Nutritivno bogatstvo žitarica“.

PETRINJA – U sklopu „Nutricionističkog kluba“, programa koji Petrinjska kuća zdravlja provodi uz financijsku potporu Grada Petrinje, Centar „Humanika“ ovog je petka održao još jednu u nizu radionica Škole zdravog kuhanja. Tema radionice bilo je „Nutritivno bogatstvo žitarica“.

Predavanje uz prezentaciju slaganja nutricionističkih receptura održala je voditeljica Centra „Humanika“ Marina Kušan Hadžić. Naglasila je kako je tema radionice povezana s Tjednom mozga koji se ove godine od 11.do 17. ožujka u Hrvatskoj obilježava po 18. put.

„Ovim radionicama nastavlja se naš ciklus Škole zdravog kuhanja. Danas su na redu žitarice koje su temelj naših jelovnika, „piramide“ zdrave prehrane, zdravog tanjura. Nutritivno bogatstvo cjelovitih žitarica održava zalihu glukoze u mozgu u ravnoteži. Mozgu je neophodna stalna opskrba energijom. Uz konzumaciju cjelovitih žitarica naša će razina koncentracije znatno porasti. Zato smo ovu radionicu posvetili izbalansiranim recepturama za zdravlje mozga.“

Iako su jedna od temeljnih namirnica u ljudskoj prehrani, pitanje je koliko zapravo o žitaricama i njihovoj nutritivnoj vrijednosti znamo. Neke žitarice koje su othranile generacije naših djedova i baka, danas su gotovo pale u zaborav.

„Stvar je u tome što mi danas ne poznajemo žitarice dovoljno – ili smo ih zaboravili ili ne znamo kako ih pripremiti, gdje ih nabaviti, na koji ih način konzumirati. Veliko pomodarstvo postale su bezglutenske žitarice, bezglutenski proizvodi koji se opet, moraju odmjereno uzimati. Naravno, postoje poremećaji u prehrani koji apsolutno trebaju bezglutensku hranu, ali nekakve bezglutenske dijete i nisu opravdane. Ako primjerice uzimamo cjelovite žitarice, one ustvari imaju jako mali postotak glutena, pogotovo što postoji 8-9 bezglutenskih žitarica, a pogotovo cjelovite žitarice, čim su cjelovite, imaju manje glutena“, objasnila je Kušan Hadžić.

Cilj radionice „Nutritivno bogatstvo žitarica“ bio je predstaviti  žitarice koje su nam dostupne i ponuditi zanimljive ideje i recepture za različite načine na koje se mogu pripremati.

„Krenuli smo od pšenice i kukuruza koji su nam najpoznatiji, ali idemo i dalje. Već je heljda mnogima nepoznata, iako je isto tako naša autohtona žitarica. Proso je žitarica naših baka koja je također već zaboravljena, da ne govorimo o ječmu. Govorimo i o piru, staroj, isto tako već zaboravljenoj sorti pšenice. Nešto malo se kod nas počela ponovno uzgajati, iako je prije bila jako prisutna. Danas je postala popularna u Europi gdje se puno uzgaja. Pir je ustvari vrsta pšenice stare sorte koja nema toliki sastav glutena kao pšenica koja je hibridnog porijekla. Proširit ćemo danas priču i tzv. „egzotičnim“ žitaricama poput amarantha i kvinoje (quionoe). Mnogi su u životu probali svega nekoliko, možda tri-četiri vrste žitarica, pa mislim da će biti zanimljivo isprobati nove, različite okuse i recepture“.

I zaista, kao na svakoj dosadašnjoj radionici Škole zdravog kuhanja Nutricionističkog kluba, osim što se moglo čuti niz zanimljivih i korisnih informacija, puno toga moglo se i praktično naučiti o pripremi namirnica, a na kraju i kušati pripremljeno.

Tako su primjerice polaznice ove radionice imale priliku naučiti kako jednostavno i brzo napraviti zobeno mlijeko čija jedna šalica sadrži 36% preporučene dnevne doze kalcija i 10% preporučene dnevne doze vitamina A.

Jedno od jela koje su polaznice mogle kušati bila je i bulgur salata.

„Bulgur, djelomično kuhana, sušena i krupno mljevena pšenica, znači cjelovita je, može se koristiti za različite salate i slične recepture. Mi ćemo napraviti jednu salatu u koju ćemo ubaciti svježi lokalni medvjeđi luk“, objasnila je Kušan Hadžić, otkrivši još neka „iznenađenja“ na stolu.

„Palentu koju smo navikli jesti uglavnom uz mlijeko,vrhnje ili sir, ovaj put smo pripremili kao zalogajčiće za grickanje.“

„Od ječma, malo „jače“ žitarice, koja ima malo glutena, napravili smo jednu proteinsku „bombu“ – burgere od ječma.“

Još jedno od iznenađenja na stolu bila je i torta od prosa.

„Imamo tortu od prosa koji je bezglutenska žitarica, mogu je konzumirati i dijabetičari, jer je bez šećera, kuhana na jabučnom soku, s jabukama“, objasnila je voditeljica Centra Humanika, Marina Kušan Hadžić.

Osim što su na samoj radionici mogle vidjeti kako se pojedina jela pripremaju i kušanjem se uvjeriti kakvog su okusa, polaznice radionice dobile su recepture po kojima neka zdrava jela od žitarica mogu pripremiti i u vlastitoj kuhinji.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.