Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
godinenaslovna

Socijalna podrška osobama s invaliditetom

PETRINJA – U sklopu projekta „Godine nisu važne“ Udruge za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ u  partnerstvu s Gradom Petrinja realizacijom je krenula usluga socijalne podrške osobama s invaliditetom. Usluga je organizirana u obliku radionica koje vodi socijalna pedagoginja Iva Gavranović. Projektom „Godine nisu važne“ obuhvaćeno je 10 korisnika osoba s invaliditetom, iako se javilo i više zainteresiranih koje će objediniti u svoje aktivnosti.

U pitanju je najosjetljivija skupina OSI, koja je nakon prilagođenog školovanja ostala trajno nezaposlena, neaktivna i neuključena u zajednicu. Mnogima od njih dislociranost i specifičan status onemogućuje najpotrebniji socijalni kontakt. Kroz segment projekta; socijalnu podršku, grupirale su se manje interesne skupine kako bismo svaku aktivnost prilagodili individualno. Organiziran je i prijevoz OSI za potrebe svih usluga i aktivnosti. Jedanput tjedno osobama s invaliditetom dostupne su radionice zanimljivog sadržaja kojima se želi u njihovu svakodnevicu unijeti osjećaj pripadnosti zajednici.

Voditeljica Iva Gavranović  predstavila je program socijalne podrške.

„Socijalna podrška osobama s invaliditetom unutar projekta „Godine nisu važne“ niz je radionica koje se oslanjaju na razvoj socijalnih vještina, poticanje međusobne interakcije osoba s invaliditetom, te smislenije korištenje slobodnog vremena.

OSI verbaliziraju manjak međusobne interakcije kao i manjak društvenih kontakata s ostalim članovima društva. Svi korisnici pozitivno su prihvatili radionički način rada.

Dosad su održane 3 radionice: upoznavanje, samopredstavljanje i slušanje. U svakoj radionici sudionici na neformalan i zabavan način vježbaju socijalne vještine. U prvom ciklusu radionica je planirano poučavanje i uvježbavanje vještina započinjanja, održavanja i završavanja razgovora, postavljanje pitanja, predstavljanje druge osobe, zahvaljivanje i davanje komplimenata, razvijanje pozitivne slike o sebi, prepoznavanje vlastitih snaga i traženje pomoći, te prijateljstvo kao bitan socijalni aspekt.

U izvedbu  aktivnosti socijalne podrške uklopljeno više prilagođenih prostora, kao i radionice u prirodi i na svježem zraku.

Projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. Na projektu  je zaposleno sedam osoba. U provedbi projekta aktivno će sudjelovati socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, nastavnici, te pomoćnici osobama s invaliditetom.

 

Kristina Jakopović

Kristina Jakopović

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. Slušatelji je ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X