Izbornik
soviceorigami

Sovice se zaljubile u origami, predstavljaju vam svoju virtualnu izložbu

PETRINJA – U Dječjem vrtiću Petrinjčica, skupini Sovice, već nekoliko mjeseci intenzivno se bave izradom origamija, i to zahvaljujući njihovom polazniku Andriji, koji je ovu staru tradicionalnu umjetnost savijanja papira u razne modele svojih vrtićkim prijateljima i odgajateljicama Heleni Ilijević i Vesni Brebrić, predstavio u studenom prošle godine, a tu istu tehniku, naučio ga je njegov otac.

Od tada, Sovice u svakoj prigodi izrađuju razne origami figurice. Tako su zajedno izradili origami figurice u sklopu Adventa, kao što je Andrija pokazao svojim prijateljima kako se izrađuje origami djed Božićnjak. Sovice su tako izradile popriličan broj modela kojima su ukrasili hol Vrtića.

Već u sljedećoj prigodi, Valentinova, Sovice su izrađivale origami kuvertica i srca, a darovali su ih posebnim osobama. „Origami nas je potpuno obuzeo. Posjetili smo Dječji odjel Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja i prikupili mnoštvo origami literature. Nizale su se različite životinjice, cvijeće, rakete, avioni, vjetrenjače, olovke, dijamanti, ispunjavali smo svakome želje. Djeca su dolazila od kuće donoseći nove izrađene modele s roditeljima i učili nas na koji su to način učinili“, kažu nam Sovice.

Nakon popriličnog broja izrađenih origami figurica, odlučili su napraviti i izložbu svojih uradaka u Petrinji, a dogovorili su kako će posjetiteljima ponuditi i radionicu izrade origamija čiji će voditelj naravno biti Andrija. Planirali su i posjet Hrvatskom origami društvu, no onda je došla epidemija koronavirusa.

No ni to Sovice nije spriječilo da nastave sa svojim vještinama izrađivanja origami figurica. Prilagodivši se uvjetima trenutno načina života, otvorili su virtualnu izložbu origamija, kao što su snimili nekoliko video uradaka origami radionice koje vodi naravno Andrija.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

Origami tehnikom se bave razne znanosti, matematika i informatika posebno. Riječ je o drevnoj japanskoj tehnici, pa se tako ova tehnika primjenjuje u slaganju sigurnijih zračnih jastuka u automobilima, u slaganju teleskopa u svemiru. Papir koji se koristi u origami tehnici može biti jednobojan ili dvobojan i mora biti tanak i žilav da može zadržati postignut oblik.

Origami ima osobine igre koja je vrlo važna za razvoj djeteta. To je zabavna aktivnost koja prati određena pravila, uključuje emocije, a za djecu je vrlo uzbudljivo iščekivanje nastanka oblika od papira. Origami ujedno razvija motoričke i intelektualne sposobnosti, kreativnost i strpljenje, potiče maštu, razvijanje smisla za estetiku i logično razmišljanje. Cilj je pružiti djeci prigodu za učenje na kreativan način u obliku izvannastavne aktivnosti koja će biti zabavna i neobvezujuća.”

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X